Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı Masa 14 Kasım’da toplanacak | Ev sahibi Babacan, genel başkanları ziyaret edecek

Altılı Masa’nın ikinci tur ikinci toplantısı, 14 Kasım’da Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi ev sahipliğinde yapılacak. 2 Ekim’de CHP’de yapılan toplantının ardından, programlarının yoğunluğu nedeniyle bir araya gelemeyen genel başkanlar 43 gün sonra ve ilk defa pazar günü dışında bir araya gelecek. Şimdiye kadar pazar günleri bir araya gelen altı genel başkan, ilk kez pazartesi günü toplanacak. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, toplantı öncesinde genel başkanları ziyaret ederek, Altılı Masa’nın gündemleri hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, toplantı zamanının DEVA Partisi tarafından belirleneceğini söylemişti. DEVA Partisi yetkilisi, Altılı Masa’nın kasımın ilk veya ikinci haftasında bir araya gelmesi gerektiğini söylerken, toplantının pazar günü dışında yapılabileceğini belirtmişti. DEVA Partisi dün (27 Ekim), Altılı Masa’nın 14 Kasım Pazartesi günü saat 12.00’de toplanacağını duyurdu.

Altılı Masa’da, toplantıya ev sahipliği yapacak genel başkanın, diğer genel başkanları ziyaret ederek, gündemleri belirlemesi ve hazırlık yapmaları gelenek haline geldi. DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan da, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüşecek.

Gündemde neler var?

Altılı Masa, devam eden komisyon çalışmalarını gündemine alacak. 2 Ekim’deki toplantıda oluşturulan Ortak Çalışma Grubu’nun hukuk, kamu yönetimi, ekonomi, eğitim, sosyal politikalar, dış politika ve güvenlik, sektörel ve bölgesel konular, bilim ve teknoloji politikaları başlıklarında çalışmaları devam ediyor. Grup, 22 Ekim’de ikinci kez bir araya geldi.

Altılı Masa’nın çalışmalarını bir araya getirmek ve kamuoyuna duyurmak, daha iyi anlatmak amacıyla kurulan İletişim Komisyonu’nun ve Anayasa Komisyonu da çalışmalarını sürdürüyor. Bütün komisyonların çalışmaları Altılı Masa’nın gündemleri arasında olacak. 

Babacan: “5N1K’nın K’sı en son”

Erzurum’da gazetecilerle bir araya gelen Babacan, asgari müştereklerin belirlenmesinin öncelikli olduğunu vurgulamıştı. Ortak cumhurbaşkanı adayı tartışmalarına Babacan; ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim sorularının kısaltması olarak kullanılan gazetecilik terimi 5N1K ile cevap vermişti. Babacan “5N1K’nın K’sı en son” diyerek, Altılı Masa’nın öncelikli çalışmalarını geçiş sürecinin yol haritası olarak tanımlamıştı. Türkiye’nin önemli sorunlarında ortaklaşmak için adım attıklarına işaret eden Babacan, aday ismini daha sonra tartışacaklarını söylemişti. 

DEVA Partisi, Altılı Masa’ya 32 başlık önermişti

Babacan, parlamenter sisteme geçene kadar ülkenin mevcut anayasayla parlamenter sistemin ruhuna uygun bir geçiş süreciyle nasıl yönetileceği üzerine belirledikleri 32 başlıklı çalışmayı Altılı Masa’ya sunduklarını ve diğer partilerin bu konuda kendi çalışmalarını sürdürdüğünü belirtmişti. Önerdikleri 32 başlıkta ortaklaşmayı önemsediklerini anlatan Babacan, şöyle konuşmuştu:

Bunları bugün konuşmazsak, seçimden sonra pürüz çıktığında memleket büyük sıkıntı yaşar. Düşünün, demokrasi taraftarları kazanıyor ama ülkeyi yönetmeyi beceremedikleri için ülke tekrar otokratik bir rejime savruluyor. İş o noktaya gelmemeli. Ben bütün genel başkanlarla tek tek görüştüğüm için, bir sorun beklemiyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.