Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın “Kader planına inanan insanlarız” sözüne Ali Babacan’dan yanıt: “Biz tedbirden sorumluyuz, tedbir bizden takdir Allah’tan”


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Erzurum’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybedenleri anan Babacan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın “Biz kader planına inanmış insanlarız” sözlerine “Biz tedbirden sorumluyuz, tedbir bizden takdir Allah’tan” diyerek cevap verdi. Babacan, ikinci tur görüşmelerine başlayan Altılı Masa hakkında ise geçiş sürecinin yol haritası ve seçim çalışmalarına değinerek “5N1K’nın, K’sı en son gelecek” dedi.

DEVA Partisi’nin dün (15 Ekim ) Erzurum’da düzenlemeyi planladığı miting, Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında meydana gelen patlama sebebiyle iptal edilmişti. Erzurum İl Başkanlığı’nın önünde iptal nedenini açıklayıp, alana gelenlere teşekkür eden Babacan, mitingi takip etmek için Erzurum’da olan gazetecilerle yemekte bir araya geldi.

“Tedbir bizden takdir Allah’tan” 

Babacan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz kader planına inanan insanlarız” sözlerine şöyle tepki gösterdi:

Bizim kültürümüzde insanlara düşen tedbir, biz tedbirden sorumluyuz. Önce tedbir ama kuşkusuz takdir Allah’ın. Herkesin farklı inançları olabilir ama bizim yaklaşımımız bu, tedbir bizden takdir Allah’tan. Tedbirleri eksik bırakmamak lazım. Parti olarak biz tedbirler konusuna eğiliriz ama hemen bugün değil. Bir daha tekrar etmesin diye, geleceği dönük daha uzun vadeli neler yapılabileceğiyle ilgili çalışmamız zaten var.”

Siyaset tarzlarının köklü çözümler bulmak olduğunu söyleyen Babacan, enerji ve madencilik ile ilgili eylem planlarını yakında açıklayacaklarını belirtti.

“5N1K’nın K’sı en son” 

Ortak cumhurbaşkanı adayı tartışmalarına Babacan; ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim sorularının kısaltması olarak kullanılan gazetecilik terimi 5N1K ile cevap verdi. Babacan “5N1K’nın K’sı en son” diyerek, Altılı Masa’nın öncelikli çalışmalarını geçiş sürecinin yol haritası olarak tanımladı. Türkiye’nin önemli sorunlarında ortaklaşmak için adım attıklarına işaret eden Babacan, aday ismini daha sonra tartışacaklarını söyledi.

“Türkiye partisi olarak yola çıktık”

DEVA Partisi’nin 81 ilde ve 732 ilçede teşkilatlandığını dile getiren Babacan; kimlik ve ideolojilere hapsolmadan toplumun tamamını ilgilendiren sorunlar üzerine çalıştıklarını, bugüne kadar 13 tanesini açıkladıkları 22 eylem planı ile dokunmadıkları sorun kalmayacağını belirtti. Babacan, “Farklı coğrafyalarda yaptığımız mitinglerde katılım ve coşkunun benzer olduğunu görüyoruz. Erzurum mitingimizi yapabilseydik en az diğerleri kadar canlı, coşkulu olacaktı. Herkes için adalet, hukuk, özgürlük, refah diyoruz ve sonuçlarını da alıyoruz” diye konuştu.

Altılı Masa hakkındaki soruları yanıtlayan Babacan, “Seçim güvenliği komisyonu, kesinleşmiş seçim sonuçları açıklanana kadar çalışacak. Komisyon, altı partinin imkanlarını kullanarak, bir oyun bile zayi olmaması için 200 bin sandıkta 800 bin sandık görevlisi hedefliyor” dedi.

Babacan, CHP’nin ev sahipliği yaptığı Altılı Masa’nın ikinci tur toplantılarının ilkinde iletişim komisyonunun oluşturulduğunu hatırlattı. Komisyonda yer alan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar, komisyonun çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bu kendisinin bir şey üreteceği bir komisyon değil, kamuoyunun Altılı Masa çalışmalarını daha iyi anlamasını sağlayacak bir komisyon. İlk olarak Altılı Masa’nın çalışmalarının tamamının derli toplu yer alacağı bir web sitesi hazırlanması konusunda mutabakat sağlandı. Bu site ile tarihe bir not düşmek istiyoruz.”

“Seçimden sonraki hükümetin icraat üretmesi gerekiyor”

Babacan, parlamenter sisteme geçene kadar ülkenin mevcut anayasayla parlamenter sistemin ruhuna uygun bir geçiş süreciyle nasıl yönetileceği üzerine belirledikleri 32 başlıklı çalışmayı Altılı Masa’ya sunduklarını ve diğer partilerin bu konuda kendi çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Seçimden sonraki hükümetin çalışmaları hakkında Babacan, şöyle konuştu:

O hükümetin parlamenter sistemin ruhuna uygun çalışması ve icraat üretmesi gerekiyor. Geçiş dönemi hükümeti için karar verilmesi gereken süreler var. Anayasa değişikliği, ne zaman yürürlüğe gireceği, parlamenter sisteme geçince seçime gidip gitmeyeceği, seçime gitmeden dönüşümün nasıl olacağı hakkında farklı senaryolar var.”

“Bunları bugün konuşmazsak, memleket seçimden sonra büyük sıkıntı yaşar”

Önerdikleri 32 başlıkta ortaklaşmayı önemsediklerini anlatan Babacan, şöyle devam etti: 

Bunları bugün konuşmazsak, seçimden sonra pürüz çıktığında memleket büyük sıkıntı yaşar. Düşünün, demokrasi taraftarları kazanıyor ama ülkeyi yönetmeyi beceremedikleri için ülke tekrar otokratik bir rejime savruluyor. İş o noktaya gelmemeli. Ben bütün genel başkanlarla tek tek görüştüğüm için, bir sorun beklemiyorum.”

“Herkes bürokrasi isimlerine çalışsın” 

Cumhurbaşkanının yetkilerini nasıl kullanacağı, istişare mekanizmalarının nasıl kurulacağı, hangi yetkilerin bakanlara devredileceği, atama ve düzenleme yetkileri gibi konularda geçiş sürecinin yol haritası için çalışmaları olduğunu söyleyen Babacan, “Herkes bürokrasi isimlerine yavaş yavaş çalışsın önerisinde bulunduk çünkü bir noktada bu isimleri bir havuza koyup liyakat bazlı değerlendireceğiz” dedi.

Geçiş sürecinin yol haritası mutabakat metnini de kamuoyuna açıklayacaklarını belirten Babacan “Altı parti ve cumhurbaşkanı adayı bu metne imza atacak. Aday altı parti liderinden biriyse zaten mutabakatla çıkmış olacak. Olur da ortak aday olarak anlaşamazsak biz DEVA Partisi olarak Altılı Masa’da altına imza attığımız her şeyin arkasında dururuz” diye konuştu.

“Bu tek adam gitsin, başka tek adam gelsin demiyoruz”

Altılı Masa’nın ikinci tur toplantılarında ortak çalışma grubu kurulmuştu. Çalışma grubunda DEVA Partisi’nden İbrahim Çanakcı, CHP’den Faik Öztrak, DP’den Bülent Şahinalp, İYİ Parti’den Ümit Özlale, Gelecek Partisi’nden Feridun Bilgin ve Saadet Partisi’nden Sabri Tekir yer alıyor. Çalışmalarını sürdüren ortak çalışma grubu hakkında Babacan şunları söyledi:

Eğitimden dış politikaya, istihdamdan turizme 60 başlık belirlediler. Daha adını koymadık ama ortak bir seçim beyannamesi olacak. Bütün konularda çalışmalarımızı ortaya koyacağız ve iki-üç sayfalık özlü bir mutabakatı sağlamaya çalışacağız. Önce ne yapılması gerektiğini tanımlıyoruz, sonra kimin yapacağı sorusuna geliyoruz. Bu komisyonların çalışmaları bitmeden aday konusunda çalışmayacağımızı söylemiştik. Bu tek adam gitsin, başka tek adam gelsin demiyoruz ki. Ülkeyi kafasına göre yönetecek başka bir tek adam istemiyoruz.”

“Geçmişte ortaklaşmayanlar yarında buluşabilirler” 

Altılı Masa’nın birlikte çözüm üretme iradesinin yüksek olduğunu vurgulayan Babacan, “Geçmişte ortaklaşmayanlar yarında buluşabilirler. Geçmişimiz farklı olabilir, anlaşamayabiliriz ama yarınlar konusunda ortaklaşabiliriz” dedi.

Ortak cumhurbaşkanı adayıyla seçime girmeyi hedefleyen altı partinin, milletvekili seçimleri için “ana omurgayla çelişmeyen farklı projeleri” olabileceğini söyleyen Babacan, “Ana konularda, sık sorulan sorularda, memleket için önemli olan konularda ana omurgayı oluşturduktan sonra bazı konularda ayrılmanın sakıncası yok. Demokrasiyle otokrasi arasında bir mücadele var. Avrupa Birliği’nde ‘rekabet öncesi işbirliği’ diye bir terim var. Ortak pazara açılmadan önce diğer firmalarla işbirliği anlamına geliyor. Bizimki de parlamenter sisteme açılamadan önce demokrasi sahasında işbirliği” diye konuştu.

“Altılı Masa’da kayıt alınmıyor”

Babacan Altılı Masa toplantılarında yazılı ya da sesli kayıt alınmadığını belirterek, “Rahat tartıştığımız, beyin fırtınası yaptığımız toplantılar oluyor. Kayıt altına almak devlet yönetiminde olur. Biz her toplantının sonunda ortak açıklama yapıyoruz. Onun zamanı değil, doğru da değil” yorumunda bulundu.

“İlk defa kaybedeceklerini bildikleri bir seçime gidiyorlar”

KYK borçlarının silinmesi, sosyal konut projesi, EYT sorunu üzerine çalışmalar AKP’nin seçim yatırımı olarak yorumlanırken Altılı Masa’nın bu konularda nasıl bir tutum izleyeceği sorusuna Babacan, şöyle yanıt verdi:

İlk defa kaybedeceklerini bildikleri bir seçime gidiyorlar. Gözleri hiçbir şeyi görmez, ne pahasına olursa olsun seçimi kazanmak için her şeyi yapacaklardır. Bunların işe yarayıp yaramaması bizim elimizde. Hem yanlış olduklarını göstermemiz hem doğrularını ortaya koymamız gerekecek.”

“Müdahalelere karşı uyanık olmak lazım”

Ülkelerin seçimlerine dışarıdan müdahalelerin olabildiğini söyleyen Babacan, “Buna dikkat etmek gerekiyor ama en önemli konu toplum bilincini yükseltmek. Seçime üç kala insanlara sosyal medyada okuduğunuz her şeye inanmayın diye anlatmak lazım. Farklı seçmen gruplarına yönelik müdahaleler olabiliyor, Türkiye’nin, Altılı Masa’nın uyanık olması lazım” uyarısı yaptı.

Seçim güvenliği sorunları hakkında Babacan, 2015 yılında yapılan 7 Haziran–1 Kasım seçimleri arasında aydınlatılmayan sürece değinerek önümüzdeki seçimleri “birinci turda ve açık ara farkla” kazanmaları gerektiğini söyledi. Seçimin ikinci tura kalması halinde aradaki 14 günün çok uzun bir süre olduğunu vurgulayan Babacan, HDP hakkında ise şunları söyledi:

HDP seçmenini ve Kürt seçmeni ayrı düşünmek lazım. HDP, sol partilerle kendi ittifakını kurdu ve Altılı Masa ile şu anda bir işbirliği yok. Bu süreçte HDP kapatılır mı bilemiyoruz ama kapatılırsa büyük hata olur. Hatası olan insanlar, tarafsız ve bağımsız yargıyla cezasını çekebilir ama tüzel kişilerin cezalandırılmasına karşıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.