Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Torba kanunun ilk 27 maddesi kabul edildi: KYK borç faizleri silinecek, KKM’ye vergi istisnası uzatılacak, intörn hekimlere asgari ücret verilecek

AKP ’nin torba kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor. Dün (27 Ekim) itibariyle teklifin ilk 27 maddesi oylanarak kabul edildi. Torba kanun, KYK kredi borç faizlerinin, 2 bin TL’ye kadar olan takibe girmiş borçların, salgın döneminde verilen cezaların silinmesi, işverenin işçiye elektrik ve doğalgaz yardımları ile intörn hekimlere asgari ücret endeksli ödeme yapılması düzenlemelerini kapsıyor. Teklifin önümüzdeki hafta yasalaşması bekleniyor.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi başlıklı torba kanun, 7 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulmuştu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na 12 Ekim’de gelen ve tartışma yaratan teklif, komisyonda bazı değişiklikler ve eklemelerle kabul edildi. 25 Ekim’de TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan 49 madde ile dört geçici maddeden oluşan teklifin, şimdiye kadar 27 maddesi herhangi bir değişiklik yapılmadan kabul edildi. 

Teklif, tamamı genel kurulda oylanıp kabul edilirse, Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşacak ve yürürlüğe girme tarihlerinden itibaren uygulanacak. Kabul edilen maddelerde yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:

KYK kredi borç faizleri silinecek, sonraki yıllar için gecikme faizi yüzde 10 ile sınırlı olacak

Öğrenim kredileri, alınan yıllık olarak tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranında faiz kadar artırılıyor, kredinin alındığı dönem bittiğinde de TÜFE endeksli faiz işlemeye devam ediyordu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 Temmuz’da gençlere “Faizli KYK borçlarını ödemeyin” çağrısı yapmış ve 18 Temmuz’da Erdoğan faizlerin silineceğini açıklamıştı. Meclis tatildeyken verilen vaat, Meclis’in açılmasıyla birlikte kanun teklifinde yer aldı. KYK borçları kanun teklifinin beş, altı ve yedinci maddelerinde düzenleniyor.

Teklife göre, öğrenim kredisi alan borçlular, ödemeleri iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede aylık taksitlerle ve aldığı kredi tutarında yapabilecek. Çalışmadığı teyit edilen borçlu üç kez borç erteleme talep edebilecek. İlk erteleme döneminde herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda TÜFE endeksli faiz artışı ile borç yeniden düzenlenecek. TÜFE’nin yüzde 10’un üzerinde olması durumunda, öğrenim kredisi borcuna yüzde 10 faiz uygulanacak. 

Kanun teklifi yasalaştığında, ödemesi başlamayanlardan faiz alınmayacak, ödemenin ertelenmesi durumunda belirtilen şartlara göre faiz alınacak. Ödemesi başlamış olanların faizi silinecek ancak ödemesini tamamlamış olanlara faiz için iade yapılmayacak. 

KKM’ye vergi muafiyeti 2023 sonuna uzatılacak

Kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile genel kurulda görüşülürken tartışmalara neden olan 23. madde, kur korumalı mevduat (KKM) hesabı olarak bilinen, TL mevduat ve katılım hesaplarına sağlanan vergi muafiyetlerinin süresini uzatıyor. BDDK verilerine göre KKM hesapları 14 Ekim itibariyle 1,44 trilyon TL’ye ulaştı ve bankacılık sektöründeki toplam mevduatın yüzde 17’sini oluşturuyor.

Hazine’den marttan eylüle kadar 84,9 milyar TL kur farkı ödemesi yapılan KKM’ye Merkez Bankası’ndan (MB) ne kadar ödeme yapıldığı açıklanmıyor. muhalefet partisi milletvekillerinin, MB’nin KKM ödemeleri hakkında bilgi istemeleri üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelen MB Bütçe ve Finansal Raporlama Genel Müdürü İrfan Yanar, MB bilançoları açıklamadan bilgi veremeyeceğini söylemişti. 

Yabancı paralarını ve altın hesabı bakiyelerini, TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüştüren vergi mükelleflerinin elde ettikleri faiz ve kâr payı gibi kazançlarına sağlanan kurumlar vergisi istisnası uygulaması 2022 yılı sonunda sona erecekti. Dün (27 Ekim) genel kurulda yapılan tartışmaların ardından kabul edilen madde ile, KKM hesabı sahiplerine tanınan vergi muafiyeti 2023 yılı sonuna kadar uzatılacak. 

 İntörn hekimlere asgari ücret

Teklifin dokuzuncu maddesinde yapılan düzenleme ile, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde son sınıf olup, öğretim üyesi rehberliğinde intörn hekimlik yapan öğrenciler, net asgari ücrete endeksli ödeme alacak. Ödemeler, 12 ayı geçmemek üzere, ilgili kurumun bütçesinden yapılacak. İntörn hekim ücretlerinden vergi kesintisi yapılmayacak. Vakıf üniversitelerinde bu tutarın üzerinde ödeme yapmaya ve yapılacak ödemenin tutarını belirlemeye mütevelli heyeti yetkili olacak.

Günlük yemek bedeline vergi muafiyeti

Günlük yemek bedeli 1 Temmuz itibariyle 51 TL olarak belirlenmişti. İşverenin işçiye yaptığı günlük yemek bedelini aşmayan ödemeleri, gelir vergisi istisnası kapsamına alınacak. Teklifin ikinci maddesinde yapılan düzenlemeye göre, ödemenin 51 TL’yi aşması durumunda, aşan kısım vergilendirilecek. 

50 kilovata kadar lisanssız elektrik üretimi

Mesken çatılarında kurulan tesislerde, güneş veya rüzgar enerjisi ile 25 kilovata kadar olan elektrik üretimi vergiden muaftı. Torba kanunun birinci maddesi ile lisanssız üretim sınırı 50 kilovata çıkarılacak. Üretimi yapan kişiler, muhasebe kaydı tutmak veya beyanname vermekle mükellef olmayacak. 

Engelli aylıkları

Gerekli koşulları sağlayarak engelli aylığı alan kişilerin, engellilik durumunun belirli periyotlarla sağlık kurulu tarafından teyit edilmesi gerekiyor. Sağlık kurulu kontrolü itibariyle aylık alma koşullarını sağlamayan kişilerden daha önce ödenen aylıklar da geri isteniyor. Kanun teklifinin sekizinci maddesinin gerekçesinde, engelli ve yaşlı aylığı alanların, günü gününe ve güçlükle geçinen kişiler olduğu ve “ödenen yersiz aylıkların” takibi ve tahsili için harcanan emek ve mesaide elde edilecek bir kamu yararı olmadığı belirtildi. Kanun teklifi onaylanırsa, sekizinci ve 13. Maddelere göre, engeli düştüğü tespit edilen kişilerden herhangi bir ödeme talep edilmeyecek ve vatandaşa tebliğ tarihinden itibaren ödemesi yapılmayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.