Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de bir ilk: 12 Kasım’da ülke genelinde deprem tatbikatı düzenlenecek

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün (1 Kasım) Ankara’da katıldığı Afet İletişim Çalıştayı’nda 12 Kasım’da Türkiye genelinde deprem tatbikatı yapılacağını söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün (1 Kasım) 12 Kasım Cumartesi günü Düzce depreminin 23. yıl dönümünde saat 18.57’de ülke genelinde tatbikat düzenleneceğini duyurdu.

Ankara’da Afet İletişim Çalıştayı’nda afetlere müdahale konusu hakkında konuşan Soylu, Türkiye’de ilk defa tüm ülkede bir tatbikat yapılacağını açıkladı.

Herkese aynı anda mesaj gelecek

Soylu, 1999’da yılında meydana gelen Düzce depreminin gerçekleştiği saatte tatbikatın başlayacağını belirtti ve şöyle konuştu:

“Geçen yıl tüm okul ve üniversitelerde tatbikat yaptık. Bu yıl yine yapacağız ama 12 Kasım, saat 18.57’de bir tatbikatımız var. ‘Çök, kapan ve tutun.’ Çok basit bir tatbikat. Bir deprem olduğu zaman birinci yapmamız gereken hareket, çökeceğiz bir sandalyenin ya da bir masanın yanına. Başımızı kapatıp depremin geçmesini bekleyeceğiz. Birinci hayat kurtaran harekettir. Bunun tatbikatını saat 18.57’de yapacağız.

Radyolar, televizyonlar tatbikat anonsu geçecekler aynı anda. Otomatik olarak geçecek. Düğmeye basılacak ve sisteme otomatik atılacak tatbikat anonsu. Haber Alma ve Yayma (HAY) Sistemi üzerinden birkaç dakika tüm Türkiye’ye aynı anda mesaj gelmiş olacak.”

GAMUS olarak da bilinen Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Muhabere Sistemi’ne ilişkin açıklamalarda da bulunan Soylu, polis ve jandarma telsizlerinin aynı hat üzerinden iletişime geçmelerini sağlayacak sistemi savunma sanayisine devrettiklerini belirtti. Afet alanında yayılan dezenformasyonların ekiplerin sahadaki çalışmalarını da zorlaştırdığını dile getiren Soylu sözlerine şöyle devam etti:

Gelecek planlaması yapıyorsunuz. Kendini bilmez bir milletvekili sadece siyaset olsun diye çıkıyor, ‘HES patladı’ diyor. İnsanlar sizin sorumsuzlukla yaptırdığınız bir yapının, ortaya koyduğu hasar yüzünden maliyetle karşı karşıya kaldığını, canını kaybettiğini düşünerek sizin sahadaki çalışmanızı engelleyecek tavırlar ortaya koyabilir. Tam tahrik ve dezenformasyon ile devletin çalışmasını engelleyecek bir tutumla karşı karşıyasınız. Bir taraftan televizyonların karşısına çıkıyor ve diyoruz ki ‘Bu yalandır.’ Bununla uğraşana kadar orada bize katkıda bulunsa oradaki insanlara daha kolay yardımcı olabilmekte bize destek sağlayacak”.

Derleyen: Ali Deniz Çakır

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.