Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da bir köy satın almak ister misiniz? Fiyatı 260 bin euro

İspanya’nın kuzeybatısında bulunan Salto de Castro isimli bir köy 260 bin euroya (4 milyon 915 bin Türk Lirası) satılıyor. Neden mi? Çünkü Salto de Castro, 30 yılı aşkın bir süredir terk edilmiş durumda. Bu yüzden köyün eski sahibi, “Şehirdeyim ve masraflarını karşılayamıyorum” diyerek köyü satışa çıkardı. Köyün hayata dönmesi için ise en az 2 milyon euro gerekiyor.

İspanya’nın Portekiz sınırındaki Salto de Castro, başkent Madrid’e arabayla üç saatlik mesafede. Köyde 44 ev, bir otel, bir kilise, bir okul, belediyeye ait bir yüzme havuzu ve bir askeri kışla bulunuyor. Ancak kimsenin yaşamadığı köy, 30 yılı aşkın bir süredir ıssız.

Köyün sahibi 2000’li yılların başında, turistleri bölgeye getirmek için köyü satın aldı. Fakat euro bölgesinde yaşanan ekonomik kriz, bu hayalin gerçekleşmesini engelledi. Köyün sahibini temsil eden emlak şirketi Royal Invest’ten Ronnie Rodríguez, “(Sahibi) Buraya bir otel yapmak istedi fakat olmadı. Hâlâ da bu otel projesinin gerçekleşmesini istiyor” açıklamasını yaptı.

Köyün satılık ilanının olduğu Idealista isimli internet sitesinde 80 yaşlarındaki toprak sahibinin şu sözleri yer aldı: “Satıyorum. Çünkü şehirdeyim ve masraflarını karşılayamıyorum.”

Söz konusu ilan, dünya genelinde büyük bir ilgi çekti ve bir haftada 50 binden fazla kişi ilanı inceledi.

Ronnie Rodríguez, “Satılık” tabelasıyla.

Emlakçı Rodríguez, Rusya, Fransa, Belçika ve İngiltere’den en az 300 kişinin kendisiyle temasa geçtiğini ve hatta bir kişinin kaparo bile yatırdığını söyledi.

Köy, daha önce de 6,5 milyon euroya satışa çıkarılmıştı. Fakat alıcı çıkmaması ve köydeki binaların büyük bir kısmının harap durumda olması nedeniyle fiyat düştü.

Köy ne zaman inşa edildi?

Salto de Castro köyü, elektrik üretim şirketi Iberduero tarafından 1950’lilerin başlarında inşa edildi. Eski bir hidroelektrik santralin yakınlarındaki köyde santralde çalışan işçiler ve aileleri yaşıyordu. Fakat köy daha sonra ıssızlığa gömüldü.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.