Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Kasım 2022) | İstiklal Caddesi’ndeki patlama: Neler oldu?

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık 17 derece olacak. Ankara parçalı bulutlu 16 derece; İzmir az bulutlu 20, Antalya az bulutlu 25, Diyarbakır az bulutlu 20 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye dün çok ağır bir olay yaşadı ve hâlâ etkisi altında. İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde patlama meydana geldi. Patlama nedeniyle altı kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan 50’si taburcu edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Soylu, “Eylem talimatının Kobani’den geldiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Eylemi yapanın Afrin’den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var” dedi. Süleyman Soylu, patlamada 1984 İstanbul doğumlu Arzu Özsoy ve 2007 Ereğli doğumlu kızı Yağmur Uçar, 1988 Palu doğumlu Yusuf Meydan, 2013 Seyhan doğumlu Ecrin Meydan, 1982 Gümüşhane doğumlu Adem Topkara ile 1995 Rize doğumlu eşi Mukaddes Elif Topkara’nın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bu aktardıklarım son gelişmelerdi, peki gün boyu neler oldu? Hemen aktaralım:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’li diğer yetkililerden gelen açıklamalara göre, olay bir terör eylemi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bir kadının banklardan birine 40 dakikadan uzun oturduğunu, kalktıktan bir-iki dakika sonra patlamanın meydana geldiğini aktardı. Kadının banktan kalktıktan bir veya iki dakika sonra orada patlama yaşandığına dikkati çeken Bozdağ, “İki ihtimal var. Ya o poşet veya çanta her neyse onun içerisinde bir düzenek var. Kendi patlıyor ya da uzaktan birisi patlatıyor. Yani şu anda bunların hepsi inceleniyor” dedi.

Konuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı, 10 savcı görevlendirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı sosyal medyadan yapılan “olumsuz paylaşımlara” ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu. 25 hesap hakkında soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi yayın yasağı getirdi. Yasağı RTÜK duyurdu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), patlama sonrası ortaya çıkan görüntülere yönelik sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulaması yapıldığını açıkladı. Toplumun her kesimi saldırıya tepki gösterdi. Muhalefet partileri ve partilerin liderleri başsağlığı diledi ve terörü lanetledi. Dünya liderleri de patlamaya ilişkin başsağlığı dilediler.

Altılı Masa’nın ikinci tur ikinci toplantısı, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Merkezi’nde yapılacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu toplantı kapsamında bir araya gelecek.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da yaşayan babası Tahir Demirtaş’ın kalp krizi geçirmesi nedeniyle kaldığı cezaevinden Diyarbakır’a getirildi. Demirtaş’ın gece karanlığı olması nedeniyle kenti fazla göremediği ve yakınlarına, “Diyarbakır’dan altı yıl önce nasıl Edirne’ye götürüldüysem aynı şekilde Diyarbakır’a getirildim” dediği öğrenildi. Avukatlarının başvurusunun ardından Ceza İnfaz Kanunu’nun 94. maddesi gereğince önce helikopter ile Edirne’den Tekirdağ-Çorlu’ya, ardından özel jet ile Diyarbakır’a büyük bir gizlilik içinde götürülen Demirtaş için de ziyaretin sürpriz olduğu aktarıldı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 56 kuruş, euro kuru ise 19 lira 17 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 455 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 53 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 96,29 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Endonezya’da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi’nde yüz yüze görüşecek. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da G20 Zirvesi kapsamında Endonezya’da. Erdoğan, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile bir araya gelecek.

Rusya, ilhak ettiği Herson’dan çekilmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Herson’un terk edilen bölgelerinde 400’den fazla savaş suçu işlendiğini açıkladı. Zelenskiy, hem sivillerin ve hem de askerlerin cesetlerinin bulunduğunu söyledi. Bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve Herson’a giriş ve çıkışlar kısıtlandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) geçtiğimiz günlerde ara seçim yapılmıştı ve bu seçim Demokratlar açısından çok kritikti. Demokratlar, Nevada eyaletini de kazanarak Senato’da kontrolünü korudu. Senato’daki 100 sandalyenin 50’si Demokratlar’ın, 49’u Cumhuriyetçiler’in oldu. Senato’nun son üyesi ise Georgia eyaletinde 6 Aralık’ta yapılması beklenen ikinci turda belli olacak. Eyalet yasalarına göre adayların seçilebilmek için oyların en az yüzde 50’sini alması gerekiyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde meydana gelen ve can kaybına neden olan patlama tüm Türkiye’de büyük bir üzüntü ve infial yarattı. Yaşanan trajedinin ardından İstanbul Valiliği, Beşiktaş-Antalyaspor maçının güvenlik nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı. 

Dünya 3 Bant Bilardo Şampiyonası’nda heyecan sona erdi. Güney Kore’de düzenlenen şampiyonanın finalinde milli sporcu Tayfun Taşdemir, İspanyol rakibi Ruben Legazpi’yi 50-14 yenerek dünya şampiyonu oldu. Tayfun bu başarısıyla Türkiye’ye 19 yıl sonra bu organizasyondaki ilk altın madalyayı getirdi. Dünya 3 Bant Bilardo Şampiyonası’nda son olarak 2003 yılında Semih Saygıner şampiyonluk elde etmişti.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.