Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırının zanlısı için 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 9 yıla kadar hapis cezası isteniyor

İstanbul-Beyoğlu’ndaki Taksim İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022 tarihinde 6 kişinin öldüğü, 99 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısı davasında savcı mütalaasını açıkladı. Bomba düzeneğini bırakan Ahlam Albashır’ın iddianamedeki gibi 7 suçtan 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 9 yıla kadar hapis ile cezalandırılması ve tutukluluğunun devamı istendi.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022 tarihinde altı kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin de yaralandığı bombalı terör saldırısında düzeneğini bırakan Ahlam Albashir’in arasında bulunduğu 36 sanıklı davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, bombayı yerleştiren sanık Albashir’in iddianamedeki gibi cezalandırılmasını ve tutukluluğunun devamını istedi.

Mütalaada, sanık Albashır’ın “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı adam öldürme, tasarlayarak bombalama suretiyle adam öldürme, tasarlayarak bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüs etme tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme” suçlarından 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 9 yıla kadar hapsi istendi.

“Bomba olduğunu bilmiyordum”

Mütalaaya karşı söz verilen Ahlam Albashır, “Bomba olduğunu bilmiyordum. Bana sadece turist olarak gideceğimi söylediler sadece fotoğraf çekmemi söylediler. Vefat eden insanlardan dolayı geceleri uyuyamıyorum. Yetim biriyim kimsenin de yetim olmasını istemem. İdam verseniz de buna itiraz etmeyeceğim. Suriye’ye giden şahısların yakalanması için Suriye’ye gitmeye hazırım. Burada bulunan insanların hiçbirinin suçu yok. Ne hüküm verilirse itiraz etmeyeceğim” dedi.

İddianamede ne var?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde, terör örgütü PKK/YPG tarafından 13 Kasım 2022’de düzenlenen bombalı saldırıda, 6 kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin yaralandığı anlatılıyor.

İddianamede, soruşturma kapsamında terör örgütü YPG/PYD’nin özel istihbarat elemanı olan sanıklar Ahlam Albashır ve Bilal el-Hacmaus’un, örgüt tarafından özel eğitime tabi tutulup talimatlandırıldığı, patlayıcı malzeme eşliğinde Türkiye’ye gönderildiklerinin tespit edildiği belirtiliyor.

Sanıkların, örgütün kurduğu ağ vasıtasıyla illegal yollardan İstanbul’a intikal edip örgüte ait evlere yerleştirildiği aktarılan iddianamede, bu kişilerin gelen talimatla söz konusu eylemi gerçekleştirdiklerinin belirlendiği ifade ediliyor.

İddianamede, sanık Bilal el-Hacmaus’un Edirne’den yurtdışına firar ettiğine, hakkında yakalama emri düzenlenip kırmızı bülten talebinde bulunulduğuna dikkati çekilerek, Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın yaptığı araştırma ile bombalı saldırı eylemini organize edip talimatını veren, örgütün sözde yönetim kadrosundaki Cemil Bayık, Hülya Oran, Sabri Ok, Saliha Bişkin, Velid Halil, Layika Gültekin, Fehman Hüseyin ve Ferhat Abdi Şahin ile Khalil Manja Hussein (Halil Menci) hakkında yakalama emri düzenlendiği aktarılıyor.

İddianamede, 36 sanığın “devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma“, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme“, “silahlı terör örgütüne üye olma“, “tasarlayarak, bombalama suretiyle çocuğa karşı adam öldürme“, “tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürme“, “tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüs etme“, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme” ile “göçmen kaçakçılığı” suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.

Ne oldu?

Beyoğlu-İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırının birinci yılında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde yapılan duruşmaya bazı tutuklu sanıklar, Ahlam Albashir ile birlikte getirildi. Bazı tutuklu sanıklar ise duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Tüm sanık ve avukatlar duruşmada tahliye taleplerine ilişkin söz aldı. Ahlam Albashir ve Bilal El Hacmaos’un İstanbul-Esenler’de evinde kaldığı tutuklu sanık Ferhat Habeş savunmasında, yedi yıldır aynı evde oturduğunu, Türkiye’ye sıkıntı yaratmak için değil, iş için geldiğini belirtti.

Habeş, anne ve babası Suriye’de olduğu için onlara ne olduğunu bilmediğini, ayrıca eşinden de haber alamadığını söyledi, “Hasan Şerife beni arayarak Ahlam ve Bilal’in üç gün bende kalıp kalamayacağını sordu. Üç gün sonra Avrupa’ya gideceklerini söylemişti. Geldikten sonra kalmaya devam ettiler, üç gün sonra gitmediler. Ben de ‘Akrabalarınız varsa gidin. Benim yanımda sıkıntı yaşatmayın’ dedim. Onlar da kimselerinin olmadığını söyledi, iki ay kadar evimde kaldılar. Kız kardeşim yanıma gelince onlar evden çıkıp 15 gün atölyede kaldılar” dedi ve olayla ilgisinin olmadığını iddia etti.

Mahkeme heyeti, sanık Ahlam Albashir’in bombayı bıraktıktan sonra kaçtığı Küçükçekmece-Kanarya Mahallesi’ndeki evde birlikte yakalandığı Mahmud Haso, Hadice Alkurdi, kocası Salih Carkes ve oğulları Hadir Carkes, sanık Albashir’i Taksim’de keşfe götüren korsan taksici Yasir Alkorali ve Albashir’in Taksim’deki ilk keşif çalışmasına birlikte gittiği yaşı küçük A.E.’nin tahliyelerine karar verdi. Tahliye edilen sanıklara yurtdışına çıkış yasağı verildi.

Mahkeme heyeti, mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar verdi ve sanıklardan Ahlam Albashir, Ahmad Alhaj Mwas, Ahmad Haj Hasan, Ahmed Carkes, Ammar Jarkas, Bakar Carkes, Fatma Berkel, Ferhat Habeş, Hasan Aburas, Hasan Ali, Hazni Gölge, Hüseyin Güneş, Mahmud Elabid, Mahmud El Yusuf, Muhap Ammari, Rama Eltaha, Süleyman Güder ve Tareq Alkhatıb’in tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.