Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı | Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 17 şüpheli tutuklandı

İstiklal Caddesi’nde yaşanan bombalı saldırının ardından gözaltına alınan 51 kişiden 49’u Emniyet’teki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. İki kişi ise serbest bırakıldı. Saldırıya ilişkin Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 17 şüpheli, sevk edildikleri hakimlikçe tutuklandı.

İstiklal Caddesi’nde geçen pazar günü (13 Kasım) düzenlenen bombalı saldırının şüphelilerinin ifadeleri alınıyor. Korsan taksi şoförü Yasir el-Korali, ifadesinde Ahlam Albashir’i üç ay içinde bir kez Fatih’e, üç kez de Taksim’e getirdiğini, her yolculukta 500 ile 600 lira arasında ücret aldığını söyledi. Şoförün savcılıktaki ifadesi, Albashir’in en az üç aydır saldırıyı planladığını gösteriyor.

Savcılıkta sorgulanan 49 kişiye bütün detaylar tekrar soruldu. Ammar Garkas’ın avukatı, müvekkilinin Bilal’i nereden alıp nereye bırakacağı bilgilerinin Suriye’den geldiğini ve bu hizmet için 2 bin 500 TL’ye anlaştığını söyledi. “Kobani’den mi geldi?” sorumuza ise “Hayır” cevabını verdi.

Kanarya’da iki ev detayı

Bombalı saldırı şüphelisi Albashir, olaydan sonra Esenler’de kaldığı tekstil atölyesine gitti. Atölyeden eşyalarını alan Albashir, Ahmad Garkas ile buluştu. Ahmad Garkas, Albashir’i araçla Küçükçekmece’nin Kanarya Mahallesi’ndeki annesi Hatice’nin yaşadığı eve getirdi. Ahmad Garkas, Albashir’i annesinin evine bıraktıktan sonra polis tarafından gözaltına alındı. Zekeriya Heso’nun avukatının aktardıklarına göre, Ahmad Garkas’ın annesi Hatice el Kurdi, Albashir’i de alarak yine Kanarya Mahallesi’nde bulunan Zekeriya Heso’nun evine misafir olarak gitti.

Zekeriya Heso, Hatice el Kurdi’ye yanındaki kadının kim olduğunu sordu. Hatice el Kurdi ise oğlu Ahmad’ın arkadaşı olduğunu, bir gün kalıp Yunanistan’a gideceğini söyledi. Evde bir süre zaman geçirdikten sonra Hatice’nin diğer iki oğlu Barak ve Ammar eve geldi. Barak ve Ammar internetten abileri Ahmad’ın gözaltına alındığını ve Albashir’in fotoğrafını gördü. Zekeriya Heso’yu yanına çağıran iki kardeş internette gördüklerini gösterdikten sonra aralarında bir tartışma çıktı. Kısa bir süre sonra ise polis baskını gerçekleşti.

Gözaltına alınanlardan Mahmut Haso’nun avukatı, Haso’nun ifadesini ise şöyle aktardı: “Bombacıyı teslim eden Hatice isimli kadının oğlu Ahmad. Kadını o akşam eve getiriyorlar. ‘Yarın Yunanistan’a gidecek’ diyorlar. Sonra internette bu kadının fotoğraflarını görüyorlar. Evin sahibini çağırıyorlar. Evin sahibi de ‘Siz ne yapıyorsunuz? Polisi çağıracağım. Hiçbir yere çıkmayın’ diyor. O sırada kargaşa çıkıyor. Ardından polis eve baskın yapıyor. Polis gelince de kadını gösteriyorlar.”

Albashir’in ifadesi

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, bombalı saldırıyı düzenlediği belirlenen Ahlam Albashir, Emniyet’te verdiği ifadede, erkek arkadaşı aracılığıyla 2017’de YPG’ye katıldığını belirtmiş, bir süre sonra izini kaybettiği sevgilisi ile görüşemediğini ancak örgütle bağlantısının devam ettiğini söylemişti.

Savcılıkta da yaklaşık beş saat ifade veren Albashir, Türkiye’ye gitmesi için YPG’den talimat aldığını söyledi. Albashir, katliam gününü ise şöyle anlattı:

“Bilal ile birlikte taksiye bindik, Taksim’e gidiyorduk. Taksideyken Bilal’e telefon geldi, ‘Sen git, ben geleceğim’ dedi. Elimdeki çantayla İstiklal Caddesi’ne gittim. Bankta oturuyordum. Çantayı elledim, cips falan gördüm, altında da yumuşak bir şey vardı. 40 dakika kadar oturdum. Orada beklerken Hacı’dan telefon geldi. ‘Çantayı bırak, oradan ayrıl’ dedi. Bıraktım gidiyordum, yolda parfüm bakıyordum, o anda patlama oldu. Parfümü de bıraktım kaçtım.”

İfadesinin devamında “Sarı taksiye bindim. Esenler’e atölyeye gittim” diyen Albashir, daha sonra korsan taksiyle yakalandığı adrese gittiğini anlattı. Albashir’i saldırının ardından korsan taksiyle alıp Küçükçekmece’de yakalandığı eve götüren Ahmad Garkas ise ifadesinde, korsan taksicilik yaptıklarını, insanları sadece götürüp getirdiklerini iddia etti.

17 kişi için tutuklama talebi

Savcılıkta ifadesi alınan 49 kişiden 17’si, tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Üç kişi ise adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edildi. Savcılık, 29 kişiyi ise serbest bıraktı. Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 17 şüpheli, sevk edildikleri hakimlikçe tutuklandı.

Tutuklanan şüpheliler:

  • Ahlam Albashir
  • Ahmet Hajhasan 
  • Yasir el Korali
  • Fatma Berkel 
  • Ferhat Habeş 
  • Hüseyin Güneş 
  • Rama el Hata 
  • Ahmet Elşeybun
  • Ahmet Jarkas 
  • Ammar Jarkas 
  • Hadir Jarkas
  • Bakar Jarkas
  • Hatice el Kurdi 
  • Mahmut Haso
  • Mesut Haso
  • Muhammed Şiho 
  • Zekeriye Muhammed Şemmuni

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.