İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı: Sorguda siyah bayrak ayrıntısı

İstanbul-Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım Pazar günü altı kişinin hayatını kaybettiği ve 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırının ardından aralarında saldırgan Ahlam Albashir’in (23) de bulunduğu toplam 24 kişi tutuklandı. Emniyet kaynakları, Albashir’e eylem talimatının PKK/YPG/PYD tarafından verildiğini düşünüyor. Sanıkların savcılık sorgularında ise diğer ihtimallerin de değerlendirmeye alındığı anlaşılıyor.

Haber: İbrahim Yayan – Doğu Eroğlu

Albashir’le Esenler’de çalıştığı tekstil atölyesinde tanışan sanıklardan biri, savcılık sorgusundaki ifadesine göre Albashir’in kendisine siyah zemin üzerine Arapça yazılar bulunan bir bayrak gösterdiğini ve bu bayrağı, “Ben bu bayrağı seviyorum” diye tarif ettiğini anlatıyor.

Albashir gösterdi: Siyah bayrak üzerine Arapça yazılar

Dosyadaki gizlilik kararı sebebiyle ismini veremediğimiz sanıklardan birinin savcılıktaki sorgusunda anlattığı olay, Esenler’deki bir evde gerçekleşti.

Sanığın aktardıklarına göre Albashir, evdeki bir sohbet sırasında odada bulunan Suriye bayrağını gösterip evdekilere, “Bu bayrağı seviyor musunuz?” diye soruyor. Odada bulunan olumlu cevap veriyor ve Suriye bayrağını sevdiklerini söylüyor. Sanığın iddiasına göre, aldığı yanıt üzerine Albashir cep telefonunu çıkarıp YouTube’dan bir video açıyor. Videoda elinde silah bulunan kişiler ve bir bayrak yer alıyor. Albashir videoda gözüken bayrağı kast ederek, “Ben bu bayrağı seviyorum” diyor.

Savcılık sorgusunda bu olaydan bahseden sanık, Albashir’in kendilerine, siyah zemin üzerine yazılmış Arapça yazılar içeren bir bayrak gösterdiğini ileri sürdü.

Savcılık sorgusu sırasında anlatılan bu anekdot üzerine sanıktan gördüğü bayrağı daha ayrıntılı tarif etmesi isteniyor ve sanığa anlattığı tarife uyduğu düşünülen bayraklar gösteriliyor fakat sanık Albashir’in kendisine gösterdiği bayrağı kesin olarak teşhis edemedi.

“Bayrak üzerinde hiçbir amblem ya da işaret yoktu”

Sorgu sırasında kendisine bayrak hakkındaki ayrıntılar sorulunca sanık, Albashir’in gösterdiği bayrağın üzerinde herhangi bir amblem ya da işaret olmadığını belirtti. Sanığa, bayrak üzerinde kılıç benzeri bir simge bulunup bulunmadığı da soruldu. Sanık, gördüğü bayrağın üzerinde yalnızca Arapça yazılar bulunduğunu yineledi.

Hangi siyah bayrak?

Siyah zemin üzerinde yer alan Arapça harflerden oluştuğu belirtilen bayrağın, savcılık sorgusu sırasında Suriye İç Savaşı’nın tarafları arasındaki cihatçı örgütleri akıllara getirmesi olası. Savcı tarafından sanığa yöneltilen, “Bayrak üzerinde kılıç bulunuyor muydu?” sorusu da bu ihtimali akla getiriyor.

Ancak yaygın kanı cihatçı örgütlerin bayrağı üzerinde kılıca benzer karakterlerin bulunduğu yönünde olsa da aslında kılıç barındıran tek resmi bayrak Suudi Arabistan’a ait.

Suudi Arabistan bayrağı

Yeşil zemin üzerine Arapça Şehâdet (Kelime-i Şehâdet. Okunuşu: Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühûve resûlüh.) TDV İslam Ansiklopedisi Türkçe çevirisiAllah’tan başka ilâh bulunmadığına ve Hz. Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna gönülden inanır, sözle de ifade ederim) yazılı Suudi Arabistan bayrağında, Arap alfabesiyle yazılmış Şehâdet’in altında bir de kılıç bulunuyor.

Çeçen ayrılıkçıların oluşturduğu Kafkasya Emirliği de, Suudi Arabistan bayrağı gibi, Şehâdet ve kılıçtan oluşuyor ancak Kafkasya Emirliği Bayrağı’nda zemin rengi siyah. Geçmişte el-Kaide’yle ilişkilere sahip olan Kafkasya Emirliği, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta güç kazanmasından sonra etkinliğini yitirdi ve daha sonra IŞİD’in Kafkasya Vilayeti biçiminde yeniden yapılandı.

Kafkasya Emirliği bayrağı

Suriye İç Savaşının en etkin aktörlerinden biri olan IŞİD’in bayrağında, Şehâdet metninin daha kısa bir versiyonu, Peygamber Mührü görseliyle birlikte yer alıyor.

IŞİD bayrağı

el-Kaide’nin kullandığı birçok bayrak, siyah zemin üzerine beyaz ya da sarı Şehâdet metninden oluşuyor.

el-Kaide bayrağı

el-Kaide’nin Suriye kolu olarak ortaya çıkan Cephetül Nusra’nın (Nusret Cephesi) bayrağında ise el-Kaide bayrağındaki Şehâdet metnine ek olarak, bayrağın alt tarafında Cephetül Nusra yazısı bulunuyor. Cephetül Nusra bayrağının karakterleri kılıcı da andırıyor.

Cephetül Nusra bayrağı

Suriye İç Savaşı sırasında IŞİD’e biat etmeyen Cephetül Nusra, daha sonra diğer İslamcı gruplarla birleşip Heyet Tahrir Şam çatısı altında faaliyet gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.