Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı davasında altı sanık tahliye edildi

İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de altı kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıya ilişkin davada tutuklu yargılanan 24 sanığın altısı tahliye edildi, 18 sanığın ise tutukluluğunun devam etmesine karar verildi. Duruşma, 22 Ocak 2024’e ertelendi.

Demirören Haber Ajansı’ndan Özden Atik’in haberine göre, İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de meydana gelen altı kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin dava sürüyor. Davada tutuklu olarak yargılanan 24 sanığın altısı tahliye edilirken, bombalı düzeneği bırakan Ahlam Albashir‘in de aralarında bulunduğu 18 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma 22 Ocak 2024’e ertelendi.

Beyoğlu-İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırının birinci yılında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde yapılan duruşmaya bazı tutuklu sanıklar, Ahlam Albashir ile birlikte getirildi. Bazı tutuklu sanıklar ise duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Tüm sanık ve avukatlar duruşmada tahliye taleplerine ilişkin söz aldı. Ahlam Albashir ve Bilal El Hacmaos’un İstanbul-Esenler’de evinde kaldığı tutuklu sanık Ferhat Habeş savunmasında, yedi yıldır aynı evde oturduğunu, Türkiye’ye sıkıntı yaratmak için değil, iş için geldiğini belirtti.

Habeş, anne ve babası Suriye’de olduğu için onlara ne olduğunu bilmediğini, ayrıca eşinden de haber alamadığını söyledi, “Hasan Şerife beni arayarak Ahlam ve Bilal’in üç gün bende kalıp kalamayacağını sordu. Üç gün sonra Avrupa’ya gideceklerini söylemişti. Geldikten sonra kalmaya devam ettiler, üç gün sonra gitmediler. Ben de ‘Akrabalarınız varsa gidin. Benim yanımda sıkıntı yaşatmayın’ dedim. Onlar da kimselerinin olmadığını söyledi, iki ay kadar evimde kaldılar. Kız kardeşim yanıma gelince onlar evden çıkıp 15 gün atölyede kaldılar” dedi ve olayla ilgisinin olmadığını iddia etti.

Mahkeme heyeti, sanık Ahlam Albashir’in bombayı bıraktıktan sonra kaçtığı Küçükçekmece-Kanarya Mahallesi’ndeki evde birlikte yakalandığı Mahmud Haso, Hadice Alkurdi, kocası Salih Carkes ve oğulları Hadir Carkes, sanık Albashir’i Taksim’de keşfe götüren korsan taksici Yasir Alkorali ve Albashir’in Taksim’deki ilk keşif çalışmasına birlikte gittiği yaşı küçük A.E.’nin tahliyelerine karar verdi. Tahliye edilen sanıklara yurtdışına çıkış yasağı verildi.

Mahkeme heyeti, mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar verdi ve sanıklardan Ahlam Albashir, Ahmad Alhaj Mwas, Ahmad Haj Hasan, Ahmed Carkes, Ammar Jarkas, Bakar Carkes, Fatma Berkel, Ferhat Habeş, Hasan Aburas, Hasan Ali, Hazni Gölge, Hüseyin Güneş, Mahmud Elabid, Mahmud El Yusuf, Muhap Ammari, Rama Eltaha, Süleyman Güder ve Tareq Alkhatıb’in tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Duruşma 22 Ocak tarihine ertelendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.