Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Munzur Üniversitesi öğrencisi kadın, ev ararken tacize maruz bırakıldı: “Her gün ben ya da bir arkadaşım tacize uğrayacak diye endişe içindeyim”

Munzur Üniversitesi üçüncü sınıf öğrencisi A., geçen hafta Instagram hesabından ev aradıklarına dair paylaşım yaptı. Ev bahanesiyle kendisine yazan erkek, kadın öğrenciyi “ev sahibiyle bir defalık baş başa ‘takılmak’ karşılığında bir yıllık kiranın ödendiğine dair kontrat imzalama” teklifinde bulunarak taciz etti. Yaşananları Medyascope’a anlatan A., benzer tacizlere Tunceli’de yaşayan pek çok kadın öğrencinin maruz bırakıldığını söyledi. 

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan/csgorselarsiv.org

Tunceli’deki Munzur Üniversitesi’nde okuyan 23 yaşındaki kadın öğrenci A.*, üniversitedeki ilk yılının salgın nedeniyle, uzaktan eğitimle geçtiğini söyledi.

A., geçen sene ikinci sınıfa geçtiğinde Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda (KYK) kaldığını ancak şartların çok zorlu olduğunu, küçük odalarda ortalama altı kişinin kaldığını, temizlik ve hijyenin yeterli olmadığını belirtti ve kronik hastalığı nedeniyle bu yıl arkadaşıyla birlikte eve çıkmaya karar verdiğini anlattı. 

Geçen hafta sosyal medya hesabından arkadaşıyla birlikte ev aradığına dair bir duyuru paylaşan A., kendisine ev bahanesiyle yazan erkek tarafından tacize maruz bırakıldı. 

Arkadaşının evini A.’ya kiralama bahanesiyle mesaj atan erkek, önce, “Göbeğinde piercing var mı, çok ateşlisin” mesajlarını yolladı daha sonra kaparo olarak kendisine 200 Türk Lirası (TL) göndermesini istedi. 

Ev sahibinin “güzelliği karşısında para da almayacağını” söyleyerek tacizlerine devam eden erkek, “ev sahibiyle bir defalık baş başa ‘takılmak’ karşılığında bir yıllık kiranın ödendiğine dair kontrat imzalama” teklifinde bulundu. 

Yaşanan tacizi sosyal medyada ifşa eden A., şunları söyledi:

“Bu ilk defa benim başıma gelmiyor. Daha geçen hafta bir öğrenci arkadaşım da benzer bir tacize uğradı. Ha Instagram’dan ilan paylaşmışım, ha emlakçıya gitmişim, değişen bir şey yok. Ama sesini duyurmaya çalışan bildiğim kadarıyla sadece ben varım.

“Güvende hissetmiyorum”

İstediği tek şeyin yaşananların tacizci erkeğin yanına kâr kalmaması olduğunu belirten A., “Bir daha böyle bir şey yapmaya cesaret edemesinler istiyorum. Şikayetçi olmadım çünkü başıma bir şey gelmesinden korkuyorum. Endişeliyim, küçük bir yerde yaşıyoruz. Ayrıca böyle konularda emniyetin bir şey yapmadığını duydum. Ya bana bir şey yaparlarsa? Her gün ben ya da bir arkadaşım tacize uğrayacak diye endişe içindeyim, güvende hissetmiyorum” diye konuştu.

A., son olarak ev aradığı arkadaşı ile birlikte 17 Kasım’da özel bir yurtta kalmaya başladıklarını anlattı.  

*Medyascope’a konuşan kadın, güvenliğinden endişe duyduğu için haberde isminin paylaşılmasını istemedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.