Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güldünya Tören’in hikâyesi “Öz” oyunuyla sahnede | Sinem Nazlı Demir: “Karşımızda kendi hayatını savunan bir kadın var”

Erkek kardeşleri İrfan ve Ferit Tören tarafından öldürülen Güldünya Tören’in hayatı, “Öz” adlo oyunla tiyatro sahnesine taşındı. Namütenahi Tiyatro Topluluğu’nun sahnelediği oyun, cumartesi günü (26 Kasım), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında İstanbul-Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde seyirci ile buluşacak. Oyundan elde edilen gelir ise Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’ne bağışlanacak. Oyunun yazarı ve aynı zamanda oyuncusu, gazeteci Sinem Nazlı Demir ile konuştuk.

“Bir başkaldırı olduğu için Güldünya’yı yazdım”

Bitlis’te 2004 yılında akrabası olan erkeğin tecavüzüne maruz bırakılan Güldünya Tören, çocuğunu dünyaya getirdikten sonra kardeşleri İrfan ve Ferit Tören tarafından öldürüldü.

Namütenahi Tiyatro Topluluğu da Güldünya Tören’in yaşadıklarını “Öz” oyunuyla sahneye taşıyor. 2017 yılında dört kadın oyuncu tarafından kurulan ve Farkına Var Derneği’ne bağlı olan Namütenahi Tiyatro Topluluğu, “Öz” oyunuyla kadın cinayetlerine dikkat çekiyor. Sinem Nazlı Demir, Ceren Gül Şahin ve Samiha Alğı’nın sahnede olduğu oyunun yönetmenliğini Ozan Yelçi üstleniyor. 

Kadın haklarına yönelik etkinliklere ve söyleşilere katılmaya başladığında 17 yaşlarında olduğunu söyleyen Sinem Nazlı Demir, “18 yaşımda dahil olduğum tiyatro topluluğundan kararları eleştirdiğim için atıldım ve kendi grubumu kurup kadın cinayetlerine yönelik bir oyun sergilemeye karar verdim. Hikâyelere bakmaya başlayınca Güldünya ile karşılaştım. Hem öz bir akraba hem aile hem de çocuk ve sonu ölüm, aynı zamanda da bir başkaldırı olduğu için Güldünya’nın oyununu yazmaya karar verdim” dedi. 

“Karşımızda çocuğunu korumaya çalışan, kendi hayatını savunan bir Güldünya var”

“Öz”ün biyografik bir oyun olduğunu anlatan Demir, “Oyun, Güldünya’nın çocukluğundan gençliğine; sonrasında ise maruz bırakıldığı tecavüz ve ölümüne kadar geçen süreyi anlatıyor. Karşımızda çocukken meraklı; sonrasında ise tedirgin, çocuğunu korumaya çalışan ve aynı zamanda kendi hayatını savunan bir Güldünya var. İzleyicileri aslında bir dram oyunu bekliyor ama sadece insanların ağlamasına neden olan bir dram oyunu değil; yer yer komik yer yer sanatla, müzikle de karşılaştıkları bir oyun” diye konuştu.

“İlk oyundaki kadar heyecanlı ve gerginiz”

Oyunu yazmanın ve sahnede olmanın kendisi için çok zor bir deneyim olduğunu dile getiren Demir, şöyle devam etti:

“Bu oyunu çok genç yaşta yazdım ve sonrasındaki süreçte bir şeyler düzelir demiştim ama hiçbir şeyin düzelmediğini hatta daha kötüye gittiğini gördüm. Prova aşamasında da çok zorlandık. Çünkü hem gerçek bir şey anlatıyorduk hem de hiçbir şekilde etik ihlal yapmamaya çalışıyorduk. İlk oyundaki kadar heyecanlı ve gerginiz. Bu deneyim bizim için çok değerli.”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’ni ekip olarak sürekli takip ettiklerini belirten Demir, “Ben de şahsen Cumhuriyet gazetesi çalışanı olarak derneğin davalarının haberlerini yapmaktan mutluluk duyuyorum. Biz çocuk istismarı ile ilgilenen güvenilir bir derneğe katkımız olsun istedik” diye ekledi.

Demir, 26 Kasım’daki gösterime gelecek izleyicilere de şöyle seslendi:

“Bu bir kurgu değil, bu bir gerçek. Bu sadece 2004 yılında gerçekleşmiş bir olay değil. En az iki günde bir, bir kadının yaşadığı olayı anlatıyor. Güldünya’nın hikâyesi bir temsil ama sadece Güldünya’nın ya da tecavüze, şiddete maruz bırakılan kadınların sorunu değil. Bu hepimizin sorunu.”

Güldünya Tören kimdir?

Bitlis’te yaşayan Güldünya Tören, 2004’te bir akrabasının tecavüzüne maruz kaldı. Ailesinin kendisi hakkında ölüm kararı alması üzerine kaçtığı İstanbul’da erkek kardeşleri İrfan Tören ve Ferit Tören tarafından silahlı saldırıya uğradı. Saldırıdan yaralı kurtulan Güldünya, tedavi gördüğü hastanede 25 Şubat 2004’te öldürüldü. Hayatını kaybettiğinde 22 yaşındaydı.

Güldünya Tören’in öldürülmesiyle ilgili davada Yargıtay’ın bozma kararından sonra yeniden yargılanan İrfan Tören müebbet, Ferit Tören ise 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Güldünya’yı tecavüze maruz bırakan Servet Taş ise 14 Kasım 2011’de baba Mehmet Şerif Tören tarafından öldürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.