Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nebati: “Enflasyonda tedrici düşüş yakın zamanda gerçekleşecek”

Hazine ve Maliye Bakanı, İstanbul’da Darphane’nin 555. yılı etkinliğinde konuştu. Enflasyonun düşmeye başlayacağını söyleyen Nebati, Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) iflas eden FTX ile ilişkili gerçek ve tüzel kişiler için inceleme başlattığını açıkladı. 

Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap Sistemi’nde, 1 Mart 2022’den bu yana 13,5 ton altın toplandığını söyleyen Nebati, “Bu bir rekordur” dedi ve “Dijital Altın Projesi” ile Darphane’nin yakın zamanda, altın tasarruf sistemine katkı sağlayacağını belirtti. 

Enflasyonda düşüş 

Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli ile “Türkiye’nin dengeli ve istikrarlı büyüme eğilimini sürdürdüğünü” söyledi. Enflasyonla mücadele için politika faizi artışına giden ülkelerin, resesyon endişesini körüklediğini belirten Nebati, “Bizler ülkemizde fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için kapsamlı adımlar atıyoruz. İnşallah, enflasyondaki tedrici (derece derece) düşüş yakın zamanda gerçekleşecektir” dedi.

Ekonomistler, enflasyonun aralık ayından itibaren, baz etkisiyle düşeceğine ve AKP’nin bu düşüşü seçim propagandası olarak kullanmak istediğine dikkat çekmişti.

MASAK’tan kripto para borsası FTX kapsamında inceleme

Türkiye’nin ödeme sistemi olan TROY’u kullanmaları için bankalara ve kart sahiplerine çağrıda bulunan Nebati, “Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının yenilikçi ve inovatif yaklaşımı, hanehalkının finansal hizmetlere erişiminde finansal kapsayıcılık bakımından dijitalleşme sürecinde önemli bir rol oynuyor. Öte yandan, dijitalleşmenin getirdiği fırsatlar kadar risklerin de olduğunu göz ardı edemeyiz” diye konuştu. 

İflas eden kripto para borsası FTX ile ilişkili kurum ve kişiler için Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) inceleme başlattığını söyleyen Nebati, “Böylesine büyük bir oluşumun çok hızlı bir şekilde iflas ve kriz sürecine girebildiğini hatırlatmak ve mevcut haliyle kripto para piyasasının azami ihtiyatla yaklaşılması gereken bir alan olduğunun altını çizmek isterim” dedi.

Nebati’ye göre KKM, dolarizasyonu 20 puan düşürdü

Finansal istikrarı destekleyecek ve Türk Lirası (TL) cinsinden tasarrufları özendirecek en önemli uygulamalardan birinin kur korumalı mevduat (KKM) olduğunu belirten Nebati, “KKM’nin bütçeye maliyeti üzerinden eleştirilerde bulunanlara tavsiyem, bu somut faydalarını da dile getirerek daha objektif ve bütüncül bir değerlendirmede bulunmalarıdır. KKM’nin katkısıyla döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki payı, yaklaşık 20 puanlık bir düşüşle yüzde 50,6’ya gerilemiştir” diye konuştu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre, kasımın ikinci haftası itibarıyla 1 trilyon 474 milyar TL’ye ulaşan KKM, toplam mevduatın yüzde 17’sini oluştururken, toplam mevduatın yüzde 51’i yabancı para mevduatlarından oluşuyor. KKM ilan edilmeden önce yabancı para mevduatının oranı yüzde 69’du. Ekonomistler ve muhalif siyasetçiler, dolarizasyonu yabancı para mevduatına, dövize endeksli KKM hesaplarını da ekleyerek ölçmenin doğru olduğuna ve KKM’nin dolarizasyonu geriletmediğine, daha da artırma riski olduğuna dikkat çekiyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.