Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı | Türkiye’nin yeni güvenlik stratejisi: Artıları, eksileriyle

Gazeteci Murat Yetkin, Yetkinreport’taki yazısında Türkiye’nin yeni güvenlik stratejisini tüm yönleriyle değerlendirdi.

Yetkin, yazısında şu değerlendirmede bulundu:

“Aslında Cumhurbaşkanının ‘tehditleri sınırların ötesinde karşılama ve yok etme’ diye özetlediği yeni güvenlik stratejisi, ABD’nin 11 Eylül 2001 El Kaide saldırılarından sonra geliştirdiği terörle mücadele stratejisi ile uyum içinde; daha doğrusu onun küresel değil bölgesel ölçekte millileştirilmiş, uyarlanmış hali. Hedefin saldırmasını beklemeden önleyici saldırıya geçme, savaşı kendi coğrafyası dışına taşıma gibi yaklaşımlar Afganistan, Irak ve şimdi de Suriye’de görülüyor. Afganistan ABD’nin ayrılmasından sonra eskisinden çok daha kötü, Irak da öyle ama neticede ABD oradaki sorunun kendi topraklarına taşınmasını önleme amacıyla hareket ediyor.

Bir başka açıdan baktığınızda dünyadaki en tehlikeli cihatçı militanların IŞİD’in İslam devleti çağrısına inanarak Suriye’de toplandığını ve orada yine ABD’nin terörist saydığı PKK bağlantılı gruplara öldürtüldüğünü de görebilirsiniz. ABD Meksika’yla arasında duvar örüyor, Türkiye de Suriye’yle.

Bu güvenlik stratejisi artılar kadar eksiler de barındırıyor elbette. Örneğin güçlü bir komşunuz varsa, ya da askeri kaynaklarınızı ayakta tutacak şiddette mali sıkıntılara girildiğinde ya da kurumlar arasında koordinasyon aksadığında bu strateji işlemeyebilir.
Yeni güvenlik stratejisi böyle bir çerçeveye oturuyor.

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.