Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeğeni, Hamaney’i “Hitler, Mussolini ve Kaddafi”ye benzetti ve dünyaya seslendi: “İran’ı tecrit edin”

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hameney’in yeğeni ve insan hakları aktivisti Feride Muradhani’nin, Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolara destek verdiği bir videosu yayınlandı. Muradhani, Amini protestolarına verdiği destek gerekçesiyle 23 Kasım’da tutuklandı. Tutuklanmadan önce kaydedilen videosunda Muradhani, dayısı Hamaney’i Hitler, Mussolini, Kaddafi ve Saddam Hüseyin’e benzetti. Dünyaya seslenen Muradhani, Tahran yönetimine karşı somut adım atma çağrısında bulundu.

“Ey özgür insanlar, bizim yanımızda olun ve hükümetlerinize, bu ölüm saçan, katil rejimi desteklemeye son vermesini söyleyin” diyerek sözlerine başlayan Feride Muradhani, “Bu rejim kendisinin dini ilkelerinin hiçbirine bağlı değil ve güç kullanmaktan, iktidarını her ne şekilde olursa olsun sürdürmekten başka bir kural tanımıyor” diye konuştu.

Feride Muradhani videoda sözlerine şöyle devam etti:

“Bu bölgede siyasi otokratların baskısına daha ne kadar tanıklık etmek zorundayız? Hitler, Mussolini, Çavuşesku, Kaddafi, Saddam Hüseyin ve son olarak Humeyni deneyimleri dünyanın başka türlü düşünmesini sağlamak için yeterli değil mi? Biz İran halkı, Birleşmiş Milletler’in ve inanılırlıklarını ‘insanlık için özgürlük ve adalet’ hedefinden alan tüm kurumların, İran’da kadınlara, erkeklere ve çocuklara karşı devam eden açık ve korkunç suçlara karşı somut adımlar atmasını, caydırıcı ve etkili eylemlerde bulunmasını talep ediyoruz. İlgisiz kalmaya son verin ve bu korkunç soykırımı engelleyin.”

Tecrit çağrısı

İran’da eylemlerine devam eden protestocularla dayanışma çağrısı yapan Muradhani, özgür ve demokratik ülkelere seslenerek İran’daki temsilciliklerini çekme çağrısı yaptı. Özgür ve cesur İranlılar’ın ülkelerindeki baskıcı rejimi devireceklerinin altını çizen Muradhani, “Bütün bu ülkelerin sembolik bir adım atarak İran’daki temsilcilerini çekmesinin ve bu gaddar rejimin temsilcilerini ülkelerinden sınırdışı etmelerinin vaktidir” dedi.

Muradhani’nin videosu ilk olarak Fransa’da yaşayan ve kendisini İslam Cumhuriyeti’nin muhalifi olarak nitelendiren erkek kardeşi Mahmud Muradhani tarafından paylaşıldı. İranlı hak aktivistleri tarafından hızla paylaşılan video sosyal medyada kısa zamanda viral oldu.

Hamaney’in ofisi, söz konusu videoya dair Reuters’ın yorum talebine yanıt vermedi.

15 yıl hapis cezasına çarptırılabilir

Mahmud Muradhani, kız kardeşinin 23 Kasım’da tutuklandığını söyledi. Feride Muradhani bu yılın başlarında da İran İstihbarat Bakanlığı tarafından gözaltına alınmış fakat daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı. İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı’nın (HRANA) Evin Cezaevi’nde olduğunu belirttiği Feride Muradhani, 15 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Feride’nin babası Ali Muradhani Arangeh de Şii bir din görevlisi olarak rejimin önde gelen muhaliflerinden biriydi. Yıllarca duruşu nedeniyle tecrit edilen Arangeh, kısa bir süre önce Tahran’da vefat etti.

HRANA, İran’da iki ayı aşkın bir süredir devam eden protestolarda 26 Kasım itibarıyla, 63’ü çocuk olmak üzere 450 protestocunun öldürüldüğünü ve 18 bin 173 kişinin de gözaltına alındığını duyurdu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.