Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Europol’den Çöl Işığı Operasyonu: Avrupa’nın kokain ticaretinin üçte birini kontrol eden kartel çökertildi, 30 ton kokain ele geçirildi

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol), Avrupa’nın kokain ticaretinin üçte birini kontrol eden kartelin çökertildiğini açıkladı. Desert Light (Çöl Işığı) ismi verilen operasyonda, 30 ton kokain ele geçirildi ve 49 kişi gözaltına alındı.

Europol, Çöl Işığı Operasyonu kapsamında, 8-19 Kasım tarihleri arasında Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bir dizi baskın düzenlediğini ve 49 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. Europol’den yapılan açıklamada, “Şüphelilerin kontrolü ve komutası altında Avrupa’ya yapılan kokain ithalatının boyutu çok büyüktü” denildi.

Soruşturma kapsamında Hollanda’da 14, İspanya’da 13, Belçika’da 10, BAE ve Fransa’da da altı kişi gözaltına alındı. AFP’ye konuşan bir kaynak, Hollanda’da gözaltına alınan şüphelilerden biri için “son derece büyük bir balık” tanımlamasını kullandı.

Gözaltına alınanlardan biri ise İngiliz vatandaşı. İspanya’nın güneyindeki Costa del Sol’de yaşayan bu İngiliz vatandaşı, daha önce yakalanmamak için Dubai’ye kaçtı ve iddialara göre karteli BAE’den yönetmeye devam etti.

Yaklaşık iki yıldır hazırlığı süren operasyona Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Dubai polisi destek verdi. Operasyon sonucunda suç örgütünün, kara para aklama da dahil olmak üzere birçok faaliyetine son verildi.

Uzmanlar, son 10 yılda Avrupa’da kokaine erişimin her yıl arttığını söylüyor. Kokain kullanımına ve bulundurmaya ilişkin suçların da artış gösterdiğini söyleyen uzmanlara göre, tahminen 3,5 milyon yetişkin kokain kullanıyor.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.