Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’ye olası kara harekâtı | Austin, Akar’a “güçlü karşıtlığını” ifade etti

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine kara harekâtı düzenlemesi gündemdeyken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin telefonda görüştü. Görüşmeye dair ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yayımlanan bilgi notunda, Vaşington’un olası bir operasyona karşı çıktığı belirtildi.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Bakan Akar’a, 13 Eylül’de İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı dilediği belirtildi.

Türkiye’nin 13 Eylül’deki bombalı saldırının ardından Irak ve Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Pençe-Kılıç Hava Harekâtı’nın Suriye’deki ABD personelinin güvenliğini tehdit ettiği belirtilen açıklamada, olası bir kara operasyonuna bir kez daha kırmızı ışık yakıldı ve şu ifadeler yer aldı:

“Bakan Austin, gerilimin düşürülmesi çağrısı yaptı ve Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’nin Suriye’de yeni bir askeri operasyona güçlü karşıtlığını paylaştı.”

Görüşmeye dair Milli Savunma Bakanlığı’ndan da bir açıklama paylaşıldı. Görüşmede ikili ve bölgesel konuların ele alındığı belirtilirken, Türkiye ile ABD’nin iki önemli müttefik olduğunun altı çizildi ve şöyle denildi:

“Bakan Akar tarafından, milletimizin ve sınırlarımızın güvenliğini sağlamak üzere Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları kapsamında terörle mücadele operasyonların yapıldığı ve operasyonlar tek hedeflerin teröristler olduğu, koalisyon güçlerine veya sivillere zarar verilmesinin söz konusu olmadığı vurgulandı.”

Ne olmuştu?

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, dün (30 Kasım) yaptığı açıklamada, Ankara’nın yapacağı bir harekâtın IŞİD ile mücadelede elde edilen kazanımları tehlikeye atabileceğini söylemiş ve itidal çağrısını yinelemişti. “Devam eden çatışma, özellikle de bir kara operasyonu, dünyanın IŞİD’e karşı zorlu bir mücadeleyle elde ettiği kazanımları ciddi şekilde tehlikeye atar ve bölgeyi istikrarsızlaştırır” diyen Tuğgeneral Ryder, bölgede bir kez daha itidal çağrısında bulunmuştu.

Ankara’nın Suriye’ye düzenlemek istediği olası kara harekâtına dair konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başta ABD’den gelen bu açıklamalara tepki göstererek,“‘Gölge etmesinler yeter’ diyeceğiz. Amerika başta olmak üzere bazı müttefiklerin Suriye’deki terör örgütlerine desteği apaçık ortada. Bu destekleri sonlandırmaları gerektiğini söylüyoruz” demişti.

Suriye’de 900 askeri bulunan ABD, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile çalışıyor. Türkiye ise SDG’nin omurgasını oluşturan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) ve bağlı olduğu, Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı yöneten Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD), PKK’nın uzantısı olarak görüyor ve “terör örgütü” olarak nitelendiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.