Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP-MHP’nin başörtüsü teklifinin TBMM Başkanlığı’na verilmesi bir kez daha ertelendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü konusunda yasa değişikliği önermesi ve teklifin TBMM Başkanlığı’na sunulmasının ardından iktidar kanadı farklı bir hazırlığa başlamıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hodri meydan” çıkışıyla anayasa değişikliği önermişti. Erdoğan’ın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a talimat vermesiyle 5 Ekim’de başlayan çalışmaların ardından iktidar kanadı, birkaç kez teklifin TBMM Başkanlığı’na sunulacağını belirtmesine karşın henüz bir anayasa değişikliği önerisi sunamadı. Teklifin bugün sunulacağı belirtilmişti ancak yine ertelendi.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in bugün (7 Aralık) saat 15.00’te basın toplantısı yaparak AKP-MHP’nin ortak anayasa değişikliği teklifini açıklayacağı, ardından da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na vereceği duyurulmuştu. AKP grubu bugün öğle saatlerinde basın toplantısının iptal edildiğini duyurdu. Hazırlanan teklifin Anayasa’nın “Din ve vicdan hürriyeti” başlıklı 24. maddesi ile “Ailenin korunması ve çocuk hakları” başlıklı 41. maddesinde değişiklik içerdiği AKP yetkilileri tarafından açıklanmıştı.

Erteleme gerekçesi yurtdışındaki milletvekilleri

Anayasa değişiklik teklifinin içeriğinin açıklanacağı basın toplantısının neden iptal edildiğine ve toplantının ne zamana ertelendiğine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, 8 Aralık Perşembe günü saat 14.00’te basın toplantısı için yer ayırtıldığı ancak açıklamanın 9 Aralık Cuma gününe de kalabileceği öğrenildi. Gerekçe olarak ise bazı milletvekillerinin yurtdışında görevli olduğu, teklifin arkasındaki desteğin güçlü olması için AKP ve MHP’li tüm milletvekillerinin imzasının olmasının istendiği, bu nedenle de yurtdışındaki milletvekillerinin imzalarının beklendiği gösterildi.  

CHP’nin yasa önerisine AKP’den anayasa resti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 3 Ekim akşamı bir video tweet yayınlayarak başörtüsü tartışmalarını ortadan kaldırmak için yasa teklifi vereceklerini açıkladı. CHP’nin hazırladığı teklif, 4 Ekim’de TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Erdoğan’dan anayasa değişikliği önerisi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 5 Ekim Çarşamba günü partisinin grup toplantısında, “Yasayı bir başkası gelir değiştirir, düzenlemenin kalıcı olması için anayasa değişikliği yapalım” açıklamasını yaptı. Erdoğan, konuşması sırasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a bir anayasa değişikliği teklifi hazırlaması talimatı verdi ve şunları söyledi:

Kılıçdaroğlu’nun son teklifini bir taktik olarak görüyorum. Kanun teklifi diye sundukları metin kapsayıcı olmaktan ve çözümden uzaktır. Yeni yasakların dayanağı haline bile gelebilir. Eğer dürüstsen, samimiysen gençlerimizin en büyük hassasiyetleri olan bu meselenin arkasındaysan gelin çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım. Hatta bununla kalmayalım kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuza da güçlendirerek ilave değişikler de yapalım.”

Talimat var teklif yok

Erdoğan’ın 5 Ekim’de talimat vermesine karşın Meclis’e bir anayasa değişiklik teklifi sunulmadı. AKP heyeti, Bozdağ’ın başkanlığında siyasi partileri ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu ancak bu görüşmelere bir öneri ya da taslak metin götürülmedi. Bozdağ, alınan görüşler doğrultusunda bir metin yazılacağını söyledi. Bu süreçte AKP’nin, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin yapılacağı tarihte, anayasa değişiklik teklifini de referanduma sunmanın yollarını arayacağı yorumları yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.