Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş ile politikAnkara (42): Meclis’teki kavganın kökeni ne?

TBMM’de bütçe görüşmelerinde çıkan kavgada, AKP Bursa Milletvekili Zafer Işık, tartışmalar yatışsın diye birleşime ara verildiği sırada İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’e yumruk attı. Kalp rahatsızlığı olan Örs hastaneye kaldırıldı ve ölümden döndü. Işık özür dilemeyeceğini, parti yönetimi de disiplin işlemi başlatmayacaklarını açıkladı.

Meclis’te yaşanan bu şiddetin altında seçimlerde gidip gelememe kaygısı yatıyor. Çalışmaları ile liderin gözüne girme yolu bulamayan milletvekilleri tek seçicinin gözüne girebilmek için, onun da kullandığı ve beslediği şiddet diline başvuruyor.

CHP’nin vizyonu

CHP 3 Aralık’ta İstanbul’da “İkinci Yüzyıla Çağrı” belgesini açıkladı. Teknik ve teorik olarak faydalı ancak fazla akademik olduğu eleştirilerine uğradı. CHP üç temsilcisiyle kürsüde bir mesaj verdi. Devlet gelenekleri olan, sosyal yanı güçlü, hakça bölüşüm sembolik olarak öne çıkan yanlardı. Bu açıklamalar CHP’ye seçim kazandırır mı, bu kadar iyi çalışılmış bir programı CHP oya teşmil edebilir mi, önemli olan o.

Bu arada üç parti ekonomik programlar açıkladı ama bu, Altılı Masa’da bir sorun değil çeşitlilik yaratıyor, her parti kendi görüşünü ortaya koyuyor ve uzlaşma sağlanıncaya kadar tartışılıyor, uzlaşma olmayan konular da liderlerin önüne gidiyor. Ocak ayı içinde sürecin tamamlanması ve şubat ayında adayın konuşulması gündeme gelir. Aday da malumun ilamı olacak.

AKP’nin başörtüsü mağduriyeti var mı?

Başörtüsü konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yasal düzenleme yapalım çıkışının ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da anayasa değişikliği yapalım diye karşılık verdi. Erdoğan’ın bu açıklamayı yaptığı 5 Ekim’den bu yana süren çalışmalarda bir sonuç ortaya konulamadı. Nihayet yarın teklif basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak. AKP seçimlerde türban mağduriyetini kullandı, bu seçimde de kullanma arayışında ama sıkıştığı alandan çıkamıyor. Sürecin uzaması da bunun işareti. Meclis’ten geçiremeyecekleri bir düzenleme getiriyorlar.

AKP başörtüsüne gösterdiği ilgiyi çocuk evliliklerine, çocuk gelinlere göstermiyor. Orası cemaat alanı ve oy alanlarına dokunmak istemiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamada da bu konuya karşı bir net tavır görülmüyor.

İZLE: Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş ile politikAnkara (41): Siyasette HDP denklemi – Demirtaş, Öcalan’la görüşebilecek mi?

İZLE: Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş ile politikAnkara (40): MHP’nin baraj riski, erken seçim yaptırır mı?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.