Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜRK-İŞ’ten asgari ücret açıklaması: “İşveren ve bakanlık rakamını söylesin görelim, içimize sinmezse imza atmayız”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere dün (7 Aralık) ilk toplantısını yaptı. TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, ilk toplantının ardından bugün (8 Aralık) asgari ücrete ilişkin konuştu. Kavlak, asgari ücret pazarlığının açlık sınırından başlayacağına ilişkin tartışmalara, “Biz bu sene rakam açıklamadık. İşverenler ve bakanlık rakamını açıklasın görelim. İçimize sinmeyen bir rakam olursa bunun altına imza atmayız” yanıtını verdi. 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, dün (7 Aralık) görüşmeleri başlayan 2023 yılı asgari ücretine ilişkin basın açıklaması yaptı. Çalışanlar üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını isteyen Kavlak, asgari ücretli sayısının yüzde 50’yi bulduğuna dikkat çekti. Kavlak, asgari ücretli sayısındaki artışın sendikalaşma ve toplu sözleşme oranlarının az olmasıyla ilgili olduğunu belirterek, “Asgari ücretin artırılması kadar önemli olan konu, ülkemizde asgari ücretle çalışanların sayısının düşürülmesidir” dedi. 

“Bu sene rakam açıklamadık” 

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay bir televizyon programında asgari ücret pazarlığının açlık sınırı olan 7 bin 785 TL’den başlayacağını söylemişti. Kavlak, Atalay’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

“Pazarlıklar oradan başladı diye bir tek orada olacak diye bir kaide yok. Biz bu sene rakam açıklamadık. İşverenler bir rakam açıklasın görelim, bakanlık rakamını söylesin görelim, sırtımızda yumurta küfesi yok beğenmediğimiz bir rakam çıkarsa bunu imzalayacaksın diye zorlayan da yok. İçimize sinen, toplumun büyük kesimleri tarafından kabul edilebilir bir ücret olursa bunu yakalarsak seve seve imzalarız. İçimize sinmeyen bir şey olursa bunun altına imza atmayız.”

“İşçi değil köle arıyordur”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı  Mustafa Gültepe’nin “Asgari ücret 500 dolar olursa rekabetçiliğimizi kaybederiz” sözlerine tepki gösteren Kavlak şunları söyledi:

“Biz işverenleri elmanın bir yarısı, çalışanları elmanın bir yarısı olarak görüyoruz. Eğer Türkiye bugün bu ihracat rakamlarına ulaştıysa çalışanın büyük payı var. Asgari ücretle ilgili konuşmayan heralde bir tek biziz. İhracatçı Birliği ayrı konuşuyor TOBB ayrı konuşuyor. Herkes yerini bilecek. Eğer bugün onlar ihracat şampiyonu olduysa, işletmelerde çalışan emekçiler sayesinde olmuştur. ‘Biz ihracat yapamıyoruz’ diye tehdit savuruyorsa, o, kendine işçi değil, köle arıyordur.” 

“Vergi yükü sürdürülebilir değil”

Kavlak, verginin çalışanlar üzerinde ciddi bir yük olduğunu kaydederek, TBMM’de grubu bulunan partilere vergi yükünün azaltılmasının Meclis gündemine getirilmesi için mektup yazacaklarını söyledi. Kavlak, “Vergi, çalışanların üzerinde inanılmaz bir yük. Çalışan vergi ödüyor, bir de pazarda vergi ödüyor, taşıt vergisi ödüyor. Bunun mutlaka düzenlenmesi gerekir. Bu vergi yükü sürdürülebilir değildir” diye konuştu. 

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu da vergide adalet istedi

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, dün (7 Aralık) toplandı. Başkanlar Kurulu’nda asgari ücrete ilişkin gelişmeler değerlendirildi ve ardından bir bildiri yayımlandı. Bildiride, asgari ücret belirlenirken insana yakışır bir yaşamı sağlayacak tutarın temel alınması gerektiği savunuldu. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, asgari ücret vergi dışı bırakılsa da vergi sorununun devam edeceğini belirterek, “TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, işçilerin vergi nedeniyle uğradıkları gelir kaybının önüne geçilmesi için düzenleme yapılmasını acil olarak talep etmektedir. Sosyal devlet olmanın gereği olarak vergide adalet sağlanmalı, gelir vergisi tarifesi ve oranı ücretliler lehine değiştirilmelidir” açıklamasını yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.