Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK’ten asgari ücret talebi: “2023’te 13 bin 200 TL olmalı”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret taleplerini açıkladı. 

DİSK bugün (5 Aralık), 2023 yılı asgari ücretine dair görüşlerini açıkladı. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücretin 13 bin 200 TL olmasını talep etti.

“Yüksek enflasyonla beraber işçiler için geçinmek mucizeye dönüştü”

Çerkezoğlu, İstanbul-Beşiktaş’ta bulunan DİSK Genel Merkezi’nde açıklama yaptı.  

Türkiye’de çalışanların asgari ücretle yaşamaya mahkûm edildiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Yüksek enflasyonla beraber işçiler, emekçiler, emekliler, dar gelirliler ve milyonlar açısından geçinmek mucizeye dönüştü” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarının baskılandığını belirten Çerkezoğlu şöyle konuştu:

“TÜİK’in eksik hesaplanmış rakamlarına göre bile enflasyon yüzde 84, gıda enflasyonu ise yüzde 100’ün üzerine çıktı artık yüzde 103. Emekliler ve düşük gelirlilerde ise gıda enflasyonu yüzde 130-150 bandında. Bu yüksek enflasyon bölüşüm ilişkilerini olumsuz yönde etkiliyor ve gelir dağılımı adaletsizliği giderek artıyor. Son yıllarda iş gücünün milli gelirden aldığı pay gerilerken sermayenin aldığı pay giderek artıyor. Yoksuldan alıp zengine, ücretliden alıp sermayeye veren bu düzen, ücretlerin baskı altına alınması üzerinden şekilleniyor.”

“Asgari ücret yılda dört kez güncellenmeli”

Avrupa’daki asgari ücretli çalışan sayısına değinene Çerkezoğlu, “Avrupa Birliği ülkelerinde asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 4’ler seviyesindeyken Türkiye’de bu oran yüzde 50’yi çoktan aştı” dedi. 

Yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin yıl içerisinde dört kez güncellenmesi gerektiğini belirten Çerkezoğlu, sözlerini şöye sürdürdü:

“Asgari ücret uluslararası standartlara göre hesaplanmalıdır. Asgari ücret bir geçim ücreti olmalıdır. Asgari ücret belirlenirken yoksulluk sınırı kriter olarak dikkate alınmalıdır. Yoksulluk sınırını gözden kaçıran bir asgari ücret tespiti Türkiye’deki milyonlarca işçinin yoksulluğa mahkum edilmesi anlamına gelmektedir. Gerek yüksek gıda enflasyonu gerekse de ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret net 13 bin 200 lira olmalıdır.”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023’te geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için ilk resmi toplantısını 7 Aralık çarşamba günü yapacak. Komisyonun ikinci toplantısı ise 14 Aralık’ta yapılacak. 

İşçi tarafını temsilen komisyonda yer alan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrette kırmızı çizgilerinin 7 bin 785 TL olduğunu söyledi. İşveren tarafından ise henüz bir teklif getirilmedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.