Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari ücret 8 bin 500 TL oldu | İşverenin teklifi kabul edildi, işçi tarafı masaya oturmadı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücreti “Net asgari ücret 2023 yılında 8 bin 500 TL olarak aramızda mutabık kaldık” sözleriyle açıkladı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “TÜRK-İŞ’in resmi teklifi 9 bin lira, verirlerse masaya oturup imzalarız, vermezlerse o meselenin içinde olmayız” demişti. TİSK’in teklifinin 8 bin 500 lira olduğunu ise Medyascope muhabiri Özgecan Özgenç duyurmuştu. Erdoğan, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret için TİSK’in belirlediği rakamı açıkladı. Masaya oturmayan TÜRK-İŞ ise yazılı açıklama yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan asgari ücret açıklandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücreti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ile birlikte açıkladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısından sonra 9 bin TL’nin altına imza atmayacaklarını açıklayan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Külliye’deki toplantıda yer almadı. TÜRK-İŞ’in toplantıya katılmayacağının belli olmasının ardından, Külliye’de açıklamanın yapılacağı masadan bir sandalye kaldırıldı. 

İşverenin teklifini Medyascope duyurmuştu

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “TÜRK-İŞ’in resmi teklifi 9 bin lira, verirlerse masaya oturup imzalarız, vermezlerse o meselenin içinde olmayız” demişti. TİSK’in teklifinin 8 bin 500 lira olduğunu ise Medyascope muhabiri Özgecan Özgenç duyurmuştu. Erdoğan, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret için TİSK’in belirlediği rakamı açıkladı. 

OKUYUN: TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay: “Asgari ücret teklifimiz 9 bin lira, verirlerse imzalarız vermezlerse imzalamayız”

OKUYUN: TÜRK-İŞ Başkanı Atalay’dan asgari ücret açıklaması: “İşçilerin ve kamuoyunun beklentisini karşılamadı”

Erdoğan: “Ara zam yapmaktan kaçınmayız”

Erdoğan, brüt asgari ücretin 10 bin 8 TL’ye, net asgari ücretin ise 8 bin 500 TL’ye çıkarıldığını duyurdu. Böylelikle 2022 ocak ayına göre yüzde 100 ve ara zam yapılan temmuz ayına göre 54,5 oranında arttı. “Net asgari ücret 2023 yılında 8 bin 500 TL olarak aramızda mutabık kaldık” sözleriyle duyuran Erdoğan, şu sözlerle ara zam sinyali verdi: 

Enflasyonu yıl sonunda, yüzde 30’lu, yüzde 20’li rakamlara indirmekte kararlıyız. Ülkemizdeki her kesimden, hesabını bu hedefe göre yapmasını istiyoruz. Beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak, tıpkı geçen yıl olduğu gibi bir ara düzenleme yapmaktan da kaçınmayız.

“Ne işçinin hakkının yenmesine, ne istihdamın zarar görmesine rıza gösteririz”

İşçi ve işveren tarafının mutabık kalmadığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

Bize düşen görev ülkemiz ve milletimiz için en doğru, en hakkaniyetli, en sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ne işçilerimizin haklarının yenmesine, ne de işverenlerimizin üzerine altından kalkamayacağı bir yükün bindirilerek istihdamın zarar görmesine rıza gösteririz. Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de bugün aramızda olmasını isterdi. Ancak taraflardan herhangi biri katılmadığı için, hem çalışanların alacakları en az maaş düzeyini, hem de buna endeksli pek çok geliri belirleyen asgari ücreti ortada bırakamazdık. Nitekim geçmiş yıllarda da taraflar uzlaşmaya varamadığı halde hükümetçe sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret müzakeresi vardır, bu defa da öyle yaptık. Açıklayacağımız asgari ücret rakamı, ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur.

OKUYUN: Asgari ücret açıklanacak | TİSK’in önerisi 8 bin 500 TL, pazarlıklar sürüyor

2023 yılında geçerli olacak asgari ücret için 8 bin 500 TL öneren TİSK’in asgari ücret teşviğiyle, vergi indirimleriyle, sigorta primlerinde yapılacak düzenlemeyle, yani hükümet desteği olursa TÜRK-İŞ’in önerdiği 9 bin TL’lik asgari ücreti kabul etmeye yanaşabileceği kaydedilmişti ancak bu düzenlemelere dair bir açıklama yapılmadı. Teşvik ve primlerle ilgili hükümet ile işveren mutabık kalmışsa, önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanabilir. 

Asgari ücrette EYT pazarlığı

TİSK’in emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle, asgari ücrette yüksek artışı kaldıramayacağı konusunda ısrarcı olduğu da edinilen bilgiler arasında. EYT düzenlemesinin 2023’e bırakılmasında TİSK’in itirazlarının etkili olduğu düşünülüyor.

TİSK Başkanı Akkol: “Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işveremiz”

Erdoğan’ın ardından konuşan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, TİSK’in üç önceliğini “Ülkemizin sürdürülebilir refahı, çalışanların enflasyon karşısında korunması, işletmelerimizi ve üreticilerimizi ayakta tutarak üretimin ve istihdamın devamlılığının sağlanması” olarak açıkladı. Asgari ücretin belirlenmesi süreci boyunca “pozitif mesajlar” verdiklerini belirten Akkol, şunları söyledi:

Devlet, işçi, işveren ayrımına karşı olduğumuzu her fırsatta ifade ediyorum. Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işverenimiz. Aslında burada bir aile felsefesi var. Bazen tüm konularda anlaşıyoruz. Bazen aile bireyleri arasında anlaşmazlık oluyor. Gün sonunda esas olanın birlik, beraberlik, bütünlük olduğuna kalpten inanıyoruz. Bugün işçi tarafıyla bazı görüş ayrılıkları olabilir ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlayacağız. Çalışma hayatının diğer odak alanları için hep birlikte yeni masalara oturacağız, anlaşmalar sağlayacağız.

44 yılda sadece altı kez üçlü mutabakat sağlandı

Asgari ücret yönetmeliğinin çıktığı 1968 yılından bu yana, işçi, işveren ve hükümet tarafları kararda çoğunlukla uzlaşamadı. 44 yılda üçlü mutabakat yalnızca altı kez sağlanabildi. Mutabakatın ikisi ise 2022 yılında ara zamla birlikte iki kez belirlenen asgari ücret düzeyi için sağlanmıştı. TÜRK-İŞ, 2021 yılı için belirlenen asgari ücret düzeyine de muhalif kalmıştı.

OKUYUN: Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı yapıldı | İkinci toplantı 14 Aralık’ta

OKUYUN: Sendikalar ve partiler neden farklı asgari ücret öneriyor?

OKUYUN: Prof. Dr. Mustafa Durmuş: “Enflasyonun düşeceği beklentisiyle asgari ücretin belirlenmesi, daha çok yoksullaşmayla sonuçlanır”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.