Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu’ndan “Fatih tablosu” hakkında ön inceleme tepkisi: “Sayın müfettiş, kendisinin militanlık görevini daha üst seviyeye taşıma çabasında”

Haber: Ayşegül Karagöz & Hasan Teoman Bingöl

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “150 Günde 150 Proje” kapsamında yeniden düzenlenen ve büyük oranda vatandaşların kullanımına açılan Sarayburnu Parkı’nda incelemelerde bulundu. İmamoğlu burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına yanıt vererek, “Ben kendisini ilgili kişiye havale ettim. O da Sayın Cumhurbaşkanı’dır” dedi. Fatih Sultan Mehmet tablosuna ilişkin ön inceleme başlatılmasına ilişkin de konuşan İmamoğlu, başmüfettişe şu sözlerle tepki gösterdi: “Fatih Sultan Mehmet’in tablosunu neden aldığımla ilgili soruşturulmak benim için gurur ama bu işin arkasını bırakmayacağım.”

Soylu’ya “Cenab-ı Hak” yanıtı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile arasındaki “telefon” polemiği ile ilgili soru üzerine İmamoğlu, attığı son tweeti hatırlattı:

“’Kendi yalan ifadelerine, iftiralarına, o kötü diline kayda geçerken Yaradan’ın, Cenab-ı Hakk’ın, Cenab-ı Allah’ın ismini oraya eklemesin. İddialarını, yalanlarını, iftiralarını sadece yalın haliyle yazmasını tavsiye ediyorum’ diye yazdım. Oradayım ben. İstifa etmesi konusundaki cesareti gösterememesinden dolayı şu anda böyle bir kaçak yol arıyor. Ben kendisini ilgili kişiye havale ettim. O da Sayın Cumhurbaşkanı’dır. Bana soruyorlar, ‘Niye mentionladınız’ diye; sebebi odur. Bundan sonra gereğini Sayın Cumhurbaşkanı yapar, diye düşünüyorum.”

“Şehit yakınına haksızlık yapıldığını düşünüyorum”

İmamoğlu, Soylu’nun “terörist” olarak açıkladığı ve İBB’de itfaiye eri olarak çalıştığı belirtilen kişinin şehit yakını olmasıyla ilgili yaşanan tartışma hakkında ise şu değerlendirmede bulundu:

“Bir şehit yakınına haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Gerekçesi ne? Bir; bir kere işe alınırken bir eleman, itfaiye eri, koşullar, süreçler işletildi ve o dönemde Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar gereği, adli sicil kaydı ve bununla ilgili soruşturma yapılamıyordu ve alındı. İddiaya bakar mısınız? ‘Dağa çıkmış bir terörist’ dediğiniz bir insan, elini kolunu sallaya sallaya İstanbul’da niye dolaşıyor o zaman? Ben size bir şey diyeyim mi? O kadar mazlumun ahı var ki. Bu kadar iftiracı bir insan, o koltukta nasıl durur? Yani bir şehit yakınına dahi bu haksızlığı, bu hukuksuzluğu yaptığını düşünüyorum. Dediğim gibi; madem ki dağa çıkmış bir terörist; tutuklayın. Alın götürün. Şimdi götürün. Böyle bir iftira olabilir mi? Bu dediğinize evinizdeki insanlar, çoluğunuz, çocuğunuz, eşiniz, aileniz inanmaz.”

Tartışılan Fatih Sultan Mehmet tablosu

İmamoğlu, İBB’nin satın aldığı Fatih Sultan Mehmet tablosuyla ilgili İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğinin başlattığı ön inceleme hakkında hukuki mücadele vereceğini de söyledi:

“Bir kere Fatih Sultan Mehmet’in tablosunu ülkemize getirmekten, onur ve gurur duyuyoruz. Benim hayranlık duyduğum, geçmişimizin önemli yöneticilerinden, padişahlarından birisidir. Öyle bir eseri, ardından da Kanuni Sultan Süleyman’ın tablosunu getirdik. Kendisini ‘AK Parti militanı’ olarak tariflediğim sayın müfettiş, öyle bir gaza geldi ki kendisinin militanlık görevini daha üst seviyeye nasıl taşırım çabası içinde olduğunu görüyorum. Ama buradan söyleyeyim: Elbette AK Parti’nin teşkilat olarak genel merkezinde, İstanbul’da aklı başında yöneticileri var. Böylesi bir insanın, böylesi bir tutumun onlara dahi nasıl zarar vereceklerini görüyorum şimdiden ve uyarıyorum: ‘Fatih Sultan Mehmet’in tablosunu niçin aldın’ diye soruşturulmak benim için gurur vesilesi olur ama bu işin arkasını bırakmayacağım.

“İGDAŞ’ın payından kestiler”

EPDK’nın İstanbul’da doğalgaza indirim yapıldığı yönündeki açıklamasına ilişkin soru üzerine İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Yapılan şey doğalgaz indirimi değil. Biliyorsunuz; doğalgazın İstanbul’daki dağıtımını İGDAŞ yapıyor. Burada yaptıkları şey, İGDAŞ’ın kendi idari paylarını yönettiği kısmın yüzde 56’sını keserek bir fiyat açıklamaları oldu. Yani aslında İGDAŞ’ın payından kesmiş oldular. Yoksa İGDAŞ’a girişle ilgili herhangi bir indirim yoktur. Ama her halükarda gerçekten İGDAŞ’ın şu anda bu var olan payıyla beraber, kesintinin yapılmış payıyla beraber, idari giderlerini bile karşılayamama riski vardır. Bu aslında bir nevi, tabiri caizse, İstanbul’un kurumlarının elini daraltma girişimidir. İGDAŞ olarak, İstanbul Belediyesi olarak İstanbulluların bütçesine bir katkı sunuluyorsa, bu bizim için sevindiricidir. Ama söyleyeyim: Hükümetin bir katkısı yoktur.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.