Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seattle’da devlet okullarından sosyal medya şirketlerine dava: “Gençlerin beyinleri sömürülüyor”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Washington eyaletinin Seattle kentinde devlet okulları, öğrencilerin ruh sağlığını olumsuz etkilediği gerekçesiyle teknoloji devlerine dava açtı. 91 sayfalık dava dilekçesinde, sosyal medya platformlarının çocuklarda anksiyete ve siber zorbalık gibi davranışsal bozukluklara neden olduğuna ve öğretmenlerin de öğrencileri eğitirken zorlandığına dikkat çekildi.

ABD’nin Seattle bölgesindeki devlet okulları, geçen cuma (6 Ocak) eyaletteki bölge mahkemesine bir dava açtı ve davada TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat ve YouTube’un sahibi şirketleri “gençler arasında akıl sağlığı krizi” yaratmakla suçladı.

Dava dilekçesinde söz konusu sosyal medya platformlarının, kullanıcıların psikolojisini ve nörofizyolojisini kullanarak platformlarda daha fazla zaman geçirmesini sağlayacak şekilde tasarlandığı belirtildi. Şirketlerin ABD genelindeki on milyonlarca öğrencinin beyinlerini “ustalıkla sömürdüğü”ne vurgu yapılan dilekçede, öğrencilerin eğitimlerinin zorlaştığı da öne sürüldü.

Çok üzgün ve umutsuz öğrencilerin sayısı artıyor

Okulların ruh sağlığı uzmanları istihdam etmek zorunda kaldığı, sosyal medyanın zararlarına dair ders planları geliştirildiği ve öğretmenlere ilave eğitimler verildiği belirtilen dilekçede, 2009 ile 2019 yılları arasında iki hafta boyunca üzgün ya da umutsuz hisseden öğrenci sayısının da yüzde 30 arttığı kaydedildi.

Öğrencilerin umutsuzluğunun depresyona yol açtığı, bu durumun da okuldaki performanslarını etkilediği, hatta devamsızlık ve uyuşturucu madde kullanımını artırdığına vurgu yapılan dilekçede, sosyal medya şirketlerinin üzerine düşeni yapmadığı belirtildi.

Şirketler tepkili

Google Sözcüsü José Castañeda söz konusu davanın ardından Axios’a bir açıklama yaptı. Dilekçede yazılan suçlamaları reddeden Castañeda, platformdaki bazı uygulamaları örnek gösterdi. “Platformlarımızda çocuklar için güvenli deneyimler oluşturmak adına büyük yatırımlar yapıyoruz” diyen Castañeda, ebeveynlerin ekran süresini ayarlamasını ve içerikleri kısıtlamasını da bu yatırımlara örnek olarak verdi.

Snapchat de Reuters’a yaptığı açıklamada birçok sağlık kuruluşuyla yakın çalıştığını ve platformu kullanan kullanıcıların sağlığının öncelikleri olduğunu söyledi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.