Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Türkiye Eğilimleri 2022” araştırması: Toplumun yüzde 27’si kendini “muhafazakâr”, yüzde 15’i “milliyetçi” olarak tanımlıyor

Global Akademi ile Akademetre Araştırma ve Stratejik Planlama’nın ortak yürüttüğü “Türkiye Eğilimleri 2022″nin sonuçlarına göre toplumun en önemli gündemi “ekonomik sorunlar” oldu. Araştırmada “Kendinizi siyasi görüşünüz açısından nasıl tanımlarsınız?” sorusuna en çok yüzde 27,4 ile “muhafazakâr” yanıtı verildi. Bu tanımı yüzde 16,6 ile “Kemalist”, yüzde 15 ile “milliyetçi” yanıtları takip etti.

“Türkiye Eğilimleri 2022” araştırmasının saha çalışmaları 3 Kasım- 12 Aralık 2022 arasında yapıldı. Global Akademi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda yürütülen araştırma kapsamında 26 ilde 18 yaş üzeri bin kişiyle görüşüldü. Katılımcılara, Türkiye’nin en büyük sorununun yanı sıra, hükümetin dış politika karnesi, siyasi yönetim tercihleri ve en güvendikleri kurumlar da soruldu.

Halk ekonomik sıkıntılardan bunaldı

Araştırmanın sonuçlarına göre halkın gündemindeki en önemli sorunun bu yıl da yüzde 28,9 ile “ekonomide yaşanan sorunlar” olduğu tespit edildi. “Terörle mücadele ise” yüzde 15,4 ile ikinci sırada yer aldı. 2021’de ikinci sırada yer alan “mülteci sorunu” ise 2022’de yüzde 9,4’lük oranla üçüncü sıraya geriledi. Sonuçlara göre yüzde 7,8 ile “hak ve özgürlüklerin sınırlanması”, 2021’de olduğu gibi dördüncü sıradaki yerini korudu. Bu yıl ilk defa eklenen “dış ilişkilerde yaşanan sorunlar” seçeneği yüzde 6,1 ile beşinci sırada yer aldı. Bunu yüzde 5,6 ile “yolsuzluklar”, yüzde 5,3 ile “cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminde yaşanan sorunlar” takip etti.

“Kendimi/ailemi geçindiremiyorum” diyenlerin sayısında azalma gözlemlendi

2021 ve 2022 yılı araştırma sonuçlarına kıyasla “Kendimi/ailemi geçindiremiyorum” diyenlerin oranı yüzde 57,2’den yüzde 52,2’ye ve “ekonomik olarak daha kötü durumdayım” diyenlerin oranı yüzde 55,4’ten yüzde 51,9’a geriledi.

Öte yandan “borçlarının seviyesinden endişe duyanların” oranının yüzde 45,8’den yüzde 48’e yükseldiği, “gelirinin aylık tüketim harcamalarını karşılamaya yeterli olduğunu” düşünenlerin oranının ise yüzde 40’tan yüzde 23’e düştüğü görüldü.

Hükümetin dış politika karnesi

Hükümetin dış politikada Suriye konusunda izlediği politikaları başarılı bulanların oranı 2021 yılında yalnızca yüzde 27,4’ydi. 2022 yılında bu oran yüzde 34,8’e yükseldi. Hükümetin dış politikasını başarısız bulanların oranı ise 2022’de yüzde 38,1’den yüzde 28,3’e geriledi.

Dış politikada Türkiye’nin işbirliği yapması gerektiği düşünülen ülkeler sıralamasında ilk sırayı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 23,3 (2021’de yüzde 17,5) ile Müslüman ülkeler alırken, geçen yıl yüzde 16,4 ile ikinci sırada yer alan Rusya önemli düşüş kaydederek, yüzde 8,2 ile dördüncü sıraya geriledi.

Halk kendini siyaseten nasıl tanımlıyor?

Halkın yıllar içerisinde siyasi yelpazedeki konumunu da inceleyen araştırmada 2022 yılında “kendinizi siyasi görüşünüz açısından nasıl tanımlarsınız?” sorusuna en çok yüzde 27,4 ile “muhafazakâr” yanıtı verildi. Bu tanımı yüzde 16,6 ile “Kemalist”, yüzde 15 ile “milliyetçi” yanıtları izledi.

Kendisini “siyasal İslamcı” olarak tanımlayanların oranı yüzde 12,9 ile geçen yıla göre artarken, “sosyal demokrat” diyenlerin oranı yüzde 9,9’a, “ulusalcı” olarak tanımlayanların ise yüzde 5,5’e yükseldi.

Kendini “muhafazakâr” olarak nitelendiren insanların yaş aralığının 35-44 olduğu gözlemlenirken, kendisine “siyasal İslamcı” diyenlerin 65 yaş üzeri, “milliyetçi” olarak tanımlayanların 18-20 yaş ve “Kemalist” olarak tanımlayanların 45-54 yaş arasında olduğu görüldü.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine destek yüzde 50’nin üzerinde

Ülkenin yönetim tarzı olarak katılımcıların yüzde 53,7’si cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini tercih ederken, yüzde 46,3’ü parlamenter sistemi benimsediğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine destek geçen seneye göre 2 puan düşmüş olmasına rağmen katılımcıların yarısından çoğu hâlâ mevcut sistemi parlamenter sisteme tercih ediyor.

Halk hangi partiye destek veriyor?

“Bugün bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna katılımcılar sırasıyla AKP (yüzde 35,3), CHP (yüzde 24,5), İYİ Parti (yüzde 10,2), HDP (yüzde 9,5) ve MHP (yüzde 8,9) yanıtını verirken, oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı yüzde 5,5’te, kararsızların oranı ise yüzde 4,1’de kaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.