Femfikir (253): Giden neden gidiyor? Dönen neden dönüyor? – Sosyolog Gülay Türkmen ile yurtdışına göç ve aidiyet üzerine söyleşi

Son birkaç yıldır giderek artan sayıda Türkiyeli genç yurtdışına gitmek, yurtdışında yaşamak istediğini söylüyor. Keza yurtdışına giden doktorların, mühendislerin ve benzer beyaz yakalılar ile mavi yakalıların sayısı da hızla artıyor. Neden? 15 yıl içinde dört ülke, yedi şehir değiştirdiği için kendisini “akademik göçebe” olarak niteleyen ve çalışmalarını halen Berlin Sosyal Bilimler Merkezi’nde (WZB) sürdürmekte olan sosyolog Gülay Türkmen ile yurtdışına gidenlerin ne umup gittiklerini konuştuk. Türkmen’in son makalesi de gönüllü olarak yurtdışına yerleştikten sonra Türkiye’ye geri göç edenler hakkında. Onların geri dönüş sebepleri de sohbetimizde ele aldığımız konular arasında.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.