Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş ile politikAnkara (50): Anayasa Mahkemesi’nde Erdoğan’ın istediği olmadı | Altılı masa ülkenin kaderine sahip çıkabilecek mi?

Anayasa Mahkemesi bugün (2 Şubat) yeni başkanını seçmek için toplantı ancak Erdoğan’ın seçime müdahil olması üzerine eski başkanını üçüncü kez seçti. Erdoğan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bu yana yakınında olan İrfan Fidan’ın Anayasa Mahkemesi’ne başkan seçilmesi için devreye girdi. Erdoğan’ın bu hamlesi üzerine 14 ay süresi kalan ve başkanlığa tekrar aday olmak istemeyen Zühtü Arslan aday oldu ve sekiz oyla seçildi. Fidan ise dört kişinin desteğini alabildi ve kendi oyu da dahil beş oy aldı.

Seçimler yaklaşırken, Erdoğan yeniden seçilebilmek için farklı hamleler ve arayışlar içine girerken, yüksek yargıda da desteğinin zayıfladığı şeklinde yorumlamak mümkün. Arslan’ın seçilmesi, seçim sürecine girilen bir aşamada HDP’nin kapatılma davasını da yakından ilgilendiriyor. Bu aşamada davanın seçimler sonrasına kalma olasılığının arttığını söylemek mümkün.

Altılı Masa ise artık Millet İttifakı olarak yoluna devam ediyor. Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin açıklanmasıyla bir süreç tamamlandı. Artık ortak cumhurbaşkanı adayının isminin belirlenmesi ve seçimlerin kazanılmasından sonra uygulanacak geçiş dönemi yol haritasının da ortak aday tarafından açıklanması bekleniyor. 13 Şubat’ta ikinci turun son toplantısını yapacak Altlı Masa’da ismin konuşulacağı aşikar. İsim belirlenmesi de yüksek olasılık ama İYİ Parti ve Akşener’in tutumu bunda belirleyici olacak.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda da bir arayış ve anlaşmazlık var. İttifakla seçime gidilirken izlenecek yol, tek partiyle mi, ittifak altında çok partiyle mi seçime girileceği tartışılıyor. Cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunda da görüşmeler sürüyor ancak Altılı Masa’nın adayını açıklaması beklenecek gibi görünüyor.

Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş politikAnkara programında değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.