Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope deprem bölgesinden aktarıyor | İnsanlar tuvalet ihtiyaçlarını sokaklarda gidermek zorunda kalıyor

Adıyaman’da deprem bölgesinde son durumu anlatan Medyascope muhabiri Ali Macit Adıyaman’daki en büyük sorunlardan biri hijyen sorunu. Çünkü insanlar tuvalet ihtiyaçlarını sokaklarda gidermek zorunda kalıyor bu nedenle de şehir kokmaya başladı. Bu da salgın hastalık riskini artırıyor” dedi.

Kahramanmaraş-Pazarcık’ta 6 Şubat Pazartesi günü sabaha karşı saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğindeki deprem Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana’yı vurdu. Aynı gün Elbistan’da da saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha kayıtlara geçti. Çöken binalarda binlerce kişi enkaz altında kaldı. Türkiye 4. seviye alarm ilan etti ve uluslararası yardım talebinde bulundu. Yedi günlük milli yas ilan edildi. Depremin vurduğu 10 il afet bölgesi ilan edildi ve üç ay süreyle OHAL uygulanması kararı alındı.

Sahra Atila ve Senem Görür soruyor, Medyascope muhabirleri Hıdır Göktaş ve Enes Berk Demirkol Kahramanmaraş’tan, İbrahim Yayan ve Dilek Şen Gaziantep’ten, Edanur Tanış ve Ufuk Çeri Hatay’dan, Ayşegül Karagöz ve Ali Macit Adıyaman’dan, Ferit Aslan Diyarbakır’dan son durumu aktarıyor.

Psikiyatri uzmanı Dr. Agah Aydın felaketin psikolojik boyutunu, Yer Çizenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Orkut Aydın Türkiye’nin risk haritasını anlatıyor.

“Hatay’da arama kurtarma çalışmaları sona erdi”

“Hatay’daki arama kurtarma çalışmaları hakkında son durumu aktaran Ufuk Çeri, “Hatay’da arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Fakat enkaz altında vatandaşların cansız bedenleri olduğu biliniyor. Bu nedenle yakınları hala başlarında bekliyor. Burada profesyonel ekipler depremin 3. günü müdahale etmeye başladı. Bu da ancak ses gelen binalarda yapıldı. Ses gelmiyorsa ekipler oradan çekilip başka yerlere gidiyordu. Dün gece Armutlu Mahallesi’nde hala ses geldiğine biz de şahit olduk” dedi.

Hatay’daki, vinç sıkıntısının hala devam ettiğine dikkat çeken Çeri, “Küçük kepçeler ve dozerler yeterince var fakat vinç görevi görmüyor. Bu nedenle ses geldiği halde kurtarılamayan insanlar var. Hatay’a iki büyük çadır kent kuruldu. Fakat düne kadar vatandaşlar derme çatma yerlerde ve arabalarında kalıyorlardı. Mobil tuvaletler kurulmaya başladı. Şehir hala elektrik su verilmeye başlanmadı” diye konuştu.

5 gündür Kahramanmaraş’ta olan ve bugün Malatya’ya geçen Enes Berk Demirkol kameramanlığında Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş, “Malatya’da dört bloklu Hayat Sitesi yerle bir olmuş durumda. Fakat enkaz altında 9 kişinin olduğu biliniyor ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarında bir köpekle karşılaştık. Askeriyenin K-9 köpeği ismi Sıla. Her gösterdiği yerden 12 kişi sağ olarak çıkarıldığı bilgisini aldık” dedi.

“Gaziantep’te hijyen malzemelerine ve ilaca ihtiyaç var”

Gaziantep’te Nurdağı ve İslahiye’ye kıyasla merkezde yıkım daha az yıkım olduğunu belirten Dilek Şen “Merkezde hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Bakırcılar Çarşısı henüz açık değil ama temel ihtiyaçların karşılanabileceği dükkanlar açık. Fakat eczanelerin tümü kapalı. Hijyen malzemelerine ve ilaca ihtiyaç var. Şahinbey’de kurulan çadır kentte özellikle bebek bezine, bebek mamasına ve kadın pedine ihtiyaç var. Buradaki çadır kentte kalan mülteciler, AFAD’ın hiç gelmediğini söylediler. Suriyeli ve Türk fırınları ücretsiz ekmek dağıtıyor” diye konuştu.

“Diyarbakır’da depremden 122 saat sonra bir kadın sağ olarak çıkarıldı”

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yıkılan binalarla ilgili dün soruşturma başlattığı soruşturma kapsamında 29 kişiyle ilgili gözaltı kararı çıkarıldığı bilgisini veren Medyascope Diyarbakır Temsilcisi Ferit Aslan, “Bugün sabah saatlerinde AFAD’tan aldığımız bilgiye göre Diyarbakır’da yıkılan binalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 281’e yükseldi. Diğer iyi haberler de almaya devam ediyoruz. Diyarbakır-Yenişehir’de bulunan Sözel Apartmanı’nda depremden 122 saat sonra 55 yaşında bir kadın sağ olarak çıkarıldı” dedi.

Yunanistan’dan gelen ekip lideri: Türkiye’yi kardeş ülke olarak görüyoruz

Yabancı arama kurtarma ekipleri yoğun bir şekilde Adıyaman’a gelmeye başladığını öğrendiğimiz Ayşegül Karagöz onların nasıl çalıştıklarını ve son durumu şöyle anlattı:

“Yabancı ekipler simülasyon cihazıyla önce binayı tarayıp nasıl yıkıldığını tespit ettikten sonra kurtarma planı yapıyorlar. Çok organizeler, görev dağılımları net, koordineli bir şekilde hareket ediyorlar. Onların ekipmanları da bizim ekiplerin ekipmanlarından çok farklı ve daha kaliteli. Yunanistan’dan gelen arama kurtarma ekibinin lideriyle görüştük ve Türkiye’ye yardıma geldiklerini ve Türkiye’yi kardeş ülke olarak gördüklerini söyledi. Türk ekiplerle birlikte koordineli ve organize çalıştıklarını belirtti. Adıyaman’da çadır ve ısıtıcı eksikliği var. Tuvalet sorunu hala devam ediyor. Zor durumda kalan insanlar hasarlı evlerine girip tuvalet ihtiyaçlarını gideriyorlar”

“Adıyaman kokmaya başladı”

Adıyaman merkezde enkaz kaldırma çalışmalarına geçildiğini belirten Ali Macit ise “Ara sokaklarda hala dokunulmayan hiç müdahale edilmeyen binalar duruyor. Adıyaman merkezde internet sorununun çözüldü. Fakat ilçelerde internet sorunu hala devam ediyor. Adıyaman’daki en büyük sorunlardan biri hijyen sorunu. Çünkü insanlar tuvalet ihtiyaçlarını sokaklarda gidermek zorunda kalıyor bu nedenle de şehir kokmaya başladı. Bu da salgın hastalık riskini artırıyor” dedi.

Senem Görür ve Sahra Atila’nın sunumuyla ekrana gelen canlı yayına bağlanan Psikiyatri uzmanı Dr. Agah Aydın felaketin psikolojik boyutunu ve nasıl önlemler alınması gerektiğini anlattı.

“Ağır yaralı veya ölen 1 kişi 150 ila 250 kişiyi etkileyecek”

Depremden sonraki ilk 3 ayın çok kritik olduğuna dikkat çeken Aydın nedenini ise şöyle açıkladı:

“Deprem anı ve depremden sonra geçen bir ay içerisinde akut stres tepkisiyle; yoğun bir korku, dehşet ve çaresizlik duygusu olur. Bu durum üç ayı aşarsa mutlaka zaten tedavi edilmelidir”

“Travmatik olan deprem, sel, salgın gibi afetlerden ziyade insan eliyle olan ihmal ve şiddettir. Çocuklar ebeveynlerinin ne söyledikleri ne yaptıklarıyla ilgilenir. Erişkinler de kurdukları düzeni yönetmesi için atadıkları yöneticilerin tutarlılıklarıyla ilgilenirler”

“Arama kurtarma ekipleri, sağlık ekipleri, psikiyatrlar ve gazetecilerin nasıl davrandığı çok önemli. Geçmiş deneyimlere baktığımızda ağır yaralanan ya da vefat eden kişiler en az 150-250 kişinin ruhsal durumunu etkileyecektir”

Depremden etkilenenlerin çocuklaşması

“Ruhsal kriz dediğimiz şey, depremden etkilenenlerin çocuklaşmasıdır. Bu ne demek? Çocuklaşırız ve ‘Temel ihtiyaçlarımızı gideren, karnımızı doyuran biri var mı? diye bir el ararız.”

“Depremin ilk bir ayında psikoterapiden değil, krize müdahaleden bahsedebiliriz. Kriz danışmanları öncelikle yaşananı görmeli. Kişinin karnı aç, üç gündür uyumuyor olabilir. Önce bunları sağlamak sonra başına ne geldiğini, ne yaşadığını görmesi için dinlemek gerekir”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.