Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kitabı toplatılan İhsan Eliaçık’a yazarlardan destek: “Kitap toplatma ve imha kabul edilemez”

İlahiyatçı Recep İhsan Eliaçık’ın “Yaşayan Kur’an Türkçe Meal-Tefsir” isimli kitabı için basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı verilmişti. Medyascope’a konuşan Eliaçık kararın kendisine WhatsApp mesajıyla bildirildiğini söylerken “Herhangi bir meal yazarı nasıl yargılanır? Nasıl suçlanır? İslamiyet’i ben istediğim gibi yorumlarım, sen de buna reddiye yazabilirsin’’ sözleriyle Diyanet’e tepki göstermişti.

İhsan Eliaçık’ın kitabının yasaklanmasının ardından bazı yazarlar ortak açıklama yayımladı ve imza kampanyası başlattı. Yazarların açıklaması şöyle:

“İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi 06 Şubat 2023’te, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi ve şikâyeti üzerine R. İhsan Eliaçık’ın Yaşayan Kuran Türkçe Meal ve Tefsir adlı eserini toplatma ve imha kararı aldı. Aynı Din İşleri Kurulu, daha önce de İslam’ın temel niteliklerine aykırılık iddiasıyla Kasım 2019’da Edip Yüksel’in Mesaj Kur’an Çevirisi ve Mayıs 2022’de Prof. Dr. Gazi Özdemir’in Son Davet Kur’an adlı meali hakkında da toplatma kararı almıştı.

Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri bu yetkiyi kendilerine 2018’de yayınlanan KHK’nın verdiğini, bu yetkiye dayanarak 2019’da Diyanet’in genelge yayınladığını ve bu doğrultuda daha önceki yıllarda sadece Arapça mushaflarla sınırlı olan denetleme, inceleme, toplatma ve imha yetkisinin Türkçe mealleri de kapsayacak şekilde genişletildiğini söylemektedirler.

Bu doğrultuda Sulh Ceza Mahkemeleri de Diyanet’ten gelen yazı üzerine Basın Kanunu’nun 25. Maddesine dayanarak toplatma ve el koyma kararları almaktadır.

Basın Kanunu’nda ‘İslam Dini’nin temel niteliklerine aykırılık’ diye bir cümle geçmemektedir.

T.C Kanunları’nda böyle bir madde bulunmamaktadır.

2019’da çıkarılan KHK ve buna dayanarak 2019’da yayınlanan Diyanet genelgesi açıkça Anayasa’nın 26. Maddesindeki ‘Düşünce ve İfade Hürriyetine’ ve bunun sınırlanması ile ilgili paragraflara aykırıdır. Kanunun suç saymadığı bir fiil suç sayılarak TCK 271.’de geçen ‘suç icat etme’ fiili işlenmektedir.

Bu durum Türkiye’de hukukî yozlaşmanın hangi boyutlara ulaştığını göstermesi bakımından oldukça çarpıcıdır. Sulh Ceza Mahkemesi, DİB’in talebini anında yerine getirerek ve bu talebi hiçbir tetkik ve savunmaya ihtiyaç duymadan yaparak, bir hukuk erki olarak değil bir kolluk gücü gibi hareket etmiştir. Bizler, devlet eliyle dini baskı ortamı oluşmasına yol açtığı açıkça görülen Kur’an mealleri üzerinde Diyanet’e KHK’yla verilen ‘İslam’a uygun olup olmadığını belirleme, denetleme, inceleme, toplatma ve imha için yetkili mercilere talepte bulunma’ yetkisinin iptal edilmesini, ülkemizde düşünce ve ifade hürriyetinin önündeki tüm engellerin ivedilikle kaldırılmasını aşağıda imzası bulunanlar olarak talep ediyoruz. Bizler bu gidişatı endişe verici buluyoruz.

Kitapların toplatılıp imha edildiği, yazarların düşüncelerinden dolayı mahkûm edildiği, farklı inanç ve düşünce mensuplarının takibata uğradığı, fikirlerin devlet zoruyla bastırıldığı, yazılı eserlerin yakılıp imha edildiği bir Türkiye istemiyoruz.

İnançlara saygı düşüncelere özgürlük istiyoruz. Herkesin düşüncesini özgürce ifade edip yaymasını, fikir tartışmalarının toplumsal sivil mecralarda akmasını, devletin inançlar ve düşünceler karşısında eşit mesafede durmasını ve adalet, güvenlik, savunma, sosyal adalet vb. klasik görevlerini layıkıyla yerine getirmesini istiyoruz.

Bir kitabın ya da Kur’an yorumunun İslam’a aykırılık iddiasıyla yasaklanması, bir kurum ya da çevrenin din yorumunu meşru kabul edip diğerlerini illegal ilan etmek demektir. Bunun bir sonraki aşaması ise diğer din yorumlarına karşı savaş açılması, mahkemelerin insanları sapkın ve sapık ilan eden Orta Çağ engizisyon mahkemelerine dönüşmesi ya da İslam tarihindeki dini baskı ve şiddet ortamı demek olan ‘mihne’ dönemlerine geri dönülmesi olacaktır.

Kitap toplatma ve imha kararının, tam da toplumsal barışın sağlanması kadar yaşamış olduğumuz deprem felaketinden elbirliğiyle kurtulma çabası içerisinde olunan bir zamanda gündeme gelmesini büyük bir talihsizlik olarak görmekteyiz. Görülen o ki, bu ve benzeri yasakçılıklarla, bu depremden de 1999 depreminden olduğu gibi gerekli ve yeterli dersler çıkarılmayıp, mesele bir devlet zaptu raptıyla, muhalif düşünceleri susturma kolaycılığıyla geçiştirilmeye çalışılmaktadır.

Bizler, devlet eliyle dini baskı ortamı oluşmasına yol açtığı açıkça görülen Kur’an mealleri üzerinde Diyanet’e KHK’yla verile ‘İslam’a uygun olup olmadığını belirleme, denetleme, inceleme, toplatma ve imha için yetkili mercilere talepte bulunma’ yetkisinin iptal edilmesini, ülkemizde düşünce ve ifade hürriyetinin önündeki tüm engellerin ivedilikle kaldırılmasını aşağıda imzası bulunanlar olarak talep ediyoruz.”

İhsan Eliaçık, şu ana kadar imza atan isimleri şu şekilde sıraladı:

  • Mustafa Öztürk
  • Mehmet Azimli
  • Mustafa İslamoğlu
  • İlhami Güler
  • Hidayet Şefkatli Tuksal
  • İslam Özkan
  • R. İhsan Eliaçık
  • Fatma Akdokur
  • Ümit Aktaş
  • Lütfü Özşahin
  • Nazif Ay
  • Cemil Kılıç
  • Eren Erdem
  • Fehim Işık
  • Hamdi Tayfur
  • Cihangir İslam
  • Hüda Kaya
  • A.Faruk Ünsal
  • Berrin Sönmez
  • Ahmet Özkaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.