Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı Kılıçdaroğlu’nu aday gösterirse HDP aday çıkarmayacak

Millet İttifakı’nın dün (2 Mart) yapılan 13. toplantısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adının cumhurbaşkanlığı adaylığı için gündeme gelmesi gözleri HDP’ye çevirdi. Daha önce kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaracağını açıklayan HDP’nin, Kılıçdaroğlu’nun adaylığının kesinleşmesi halinde aday çıkarmayacağı öğrenildi. HDP’nin son MYK toplantısında, cumhurbaşkanlığı adaylığı ve HDP’nin tutumu konusunda bir süre konuşmama kararı alınırken, Kılıçdaroğlu adaylığının kesinleşmesinin beklendiği belirtildi.

Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yapılan ve ilk kez ortak cumhurbaşkanı adayının konuşulduğu Millet İttifakı toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, “Ortak cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz” denildi. Kılıçdaroğlu’nun aday olması ihtimali giderek güçlenirken gözler HDP ile Emek ve Özgürlük İttifakı’na çevrildi.

Daha önce kendi cumhurbaşkanı adayıyla seçime gireceklerini açıklayan HDP, 45 binden fazla kişini yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeni bir durum değerlendirmesi yapacağını açıklamıştı. Medyascope’un Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan bazı kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Kılıçdaroğlu’nun adaylığının ön plana çıkmasının ardından HDP’nin de hem parti içinde hem de Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yetkili kurullarında konuyu yeniden değerlendireceği belirtildi. HDP’nin aday çıkarıp çıkarmama kararı için Kılıçdaroğlu’nun adaylığının kesinleşmesini beklediği vurgulandı. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının kesinleşmesi halinde HDP’nin aday çıkarmayacağı belirtiliyor.

HDP, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda konuşmama kararı aldı

27 Şubat’ta yapılan HDP MYK toplantısında partinin cumhurbaşkanı adayı çıkarıp çıkarmayacağı ya da Millet İttifakı’nın adayına destek verip vermeyeceği konusunda bir süre konuşulmaması kararı alındı. Toplantıdan önce açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, gündemin deprem sonrasında ortaya çıkan durum ve seçim olacağını söylemişti. Temel, MYK toplantısından önce cumhurbaşkanı adayı çıkarıp çıkarmayacakları ile ilgili de şöyle demişti:

“Depremden kaynaklı ağır atmosferi, iktidarın fırsatçı tutumunu düşündüğümüzde bütün olarak adaylık tartışmalarını yeniden ve etraflıca ele almamız gerekiyor. Bu, kendi adayımızı çıkarma kararlılığımızda gevşeme, değişme anlamına gelmiyor. İsim havuzunda kimlerin olduğunu, aday çıkarıp çıkarmama konusu yeniden değerlendirme yapılacağı için paylaşmamızın anlamı olmaz. Ya hızlı şekilde kendi adayımızı ilan edip tartışma yürüteceğiz ya da ‘yeni durumla karşı karşı olunduğu için yeniden değerlendirme gerekir’ diyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.