Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başhekimden “14 Mart hediyesi”: Depremin ertesi günü işbaşı çağrısı yaptı, hekimlerin ek ödemesini yatırmadı

Hatay Altınözü Devlet Hastanesi Başhekimi Ömer Akın, depremin ardından hekimlerin 7 Şubat sabahı işbaşı yapmasını istedi. Hekimlerin sağ olup olmadığını sormayan ve geçmiş olsun demeyen Akın, işbaşı yapamayan hekimleri, şubat ayı ek ödemelerini yatırmayarak cezalandırdı.

Hatay Altınözü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ömer Akın, depremden maddi ve manevi zarar gören, yakınlarını kaybeden hekimlerin 6 Şubat’ta yaşanan depremin hemen ardından, 7 Şubat sabahı işbaşı yapmasını istedi. Akın, doktorların cep telefonlarına şu mesajı gönderdi:

“Bütün arkadaşların dikkatine,
Yarın itibarıyla mesaiye gelmeyen arkadaşlar hakkında işlem yapma mecburiyeti hasıl oldu.Bu sebeple şimdiden kusura bakmayın. Hepimizin sıkıntısı olduğunu biliyorum ancak başka çare kalmadı. 3-4 arkadaşla bu yükü kaldırmayız. Uzmanlar da dahil bugün hepinize her zamandan daha fazla ihtiyaç var.”

“Hayatta mısınız, yakınlarınız hayatta mı diye bile sormadı”

Medyascope‘a konuşan ve mobbing sebebiyle ismini gizlemek zorunda bırakılmış bir hekim, Başhekim Ömer Akın’ın “Geçmiş olsun, yaşıyor musunuz, hayatta mısınız, yakınlarınız hayatta mı” gibi sorular sormadan yaptığı bu bildirimden sonra, işbaşı yapamayan hekimleri tehdit ettiğini şu sözlerle anlattı:

“Yakınlarını kaybeden meslektaşlarımız var. Günlerce enkaz başında bekleyen yakınlarımız var. ‘İşbaşı yapın’ mesajının ardından 9 Şubat’ta yine hangimizin hayatta olup olmadığını bilmeden yeni bir mesaj attı ve ‘Bu sebeple işe gelmeyen her bir personel için yarın itibarıyla tutanak tutacağız. Rapor veya geçerli bir mazeret ibraz edemeyenler hakkında bakanlığımız ve mülki idarenin vereceği kararı uygulamak zorunda kalacağız’ dedi.”

Hatay’daki farklı hastanelerin başhekimlerinin, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının da deprem bölgesinde olduğunun bilinciyle hareket ettiğine de işaret eden hekim, hem hastane içinde hem de farklı hastanelerde değişen uygulamalar olduğuna dikkat çekti.

Şubat ayında ek ödemeye esas alınan beş gün, ek ödeme yapılmayan 23 gün

İddiaları yalanlamışlardı

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, 6 Şubat depreminin ardından hekimlerin maruz bırakıldığı ihlallere ilişkin açıklama yapmıştı. Yılmaz, Hatay Altınözü Devlet Hastanesi’nde çalışan hekimlerle ilgili şubat ayında işe gidemeyen kişiler hakkında teşvik ödemesi almamaları için baskıya maruz bırakıldıklarına dair şikayetler aldıklarını kamuoyuna duyurmuştu.

Başhekim Ömer Akın’ın, şubat ayında işbaşı yapamayan hekimlere ek ödemeleri yapmayacağı iddiası medyaya yansımıştı. Hak ihlaline maruz bırakılan bir hekim, “Konuyla ilgili söylentiler medyaya yansıyınca uygulamadan vazgeçtiklerini düşündük” diyerek şunları söyledi:

“Konuyla ilgili söylentiler medya aracılığıyla duyulunca vazgeçtiler diye düşündük çünkü iddiaları yalanlamışlardı fakat bugün ödemeler sisteme düştü. Beş günlük hesaplama yaptıklarını görüyoruz bir ay için sadece beş gün üzerinden ödeme yapılacağı söylendi. Bazı depremzede hekimlere ödeme 28 gün üzerinden yapıldı. Uygulama neye göre değişiyor bilmiyoruz fakat biz hakkımız olan paradan geçtik. İnsanlık bekliyoruz.”

Yılın Hekimi” ödülü, Menzil Tarikatı ve Beşir Derneği

Çalışamaz durumda olan hekimlerin ek ödemesini kesen Uzm. Dr. Ömer Akın 2019 yılında “Yılın Hekimi” seçilmişti. Uzun yıllar Hatay Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği yapan Üroloji Uzman Doktoru Ömer Akın, Sağlık Bakanlığı tarafından yılın hekimi seçilerek ödüllendirilmişti. Ödül belgesi bizzat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından takdim edilmişti.

Mart 2012’de Twitter’da kişisel sosyal medya profili açan Dr. Ömer Akın, ilk olarak Menzil Tarikatı’nın paylaştığı tweetleri yeniden paylaştı. Bugüne kadar 167 tweet paylaşan Dr. Ömer Akın’ın attığı tweetlerdeki ilgi alanı oranının sağlık ve hekimlikle ilgili olmadığı görüldü. Akın’ın sosyal medya paylaşımlarında, Beşir Derneği (40 tweet) Menzil Tarikatı’yla anılan Semerkand Vakfı (18 tweet), Menzil Gavsı Seyyid Mübarek Erol’un (Mübarek Elhüseyni) tweetleri öne çıktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.