Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Ümit’in “Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri” kitabına sansür | İçi görülmeyen zarf veya poşette satılacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yazar Ahmet Ümit’in, “Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri” isimli kitabının muzır ve müstehcen olduğuna karar verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma sonucu alınan karar sebebiyle kitap ancak “içi görülmeyen zarf veya poşet içinde” satılabilecek. Bu zarf ve poşetlerin üzerinde eserin ismi ile “Küçüklere zararlıdır” ibaresinden başka hiçbir yazı ve resim olmayacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, yazar Ahmet Ümit ‘in, Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri isimli kitabının “içerisinde yer alan bazı ifade, tasvir ve görsellerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğuna” karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun 11 Ocak 2023 tarihli yazısı üzerine kitabı inceleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurul, Yapı Kredi Yayınları tarafından ikinci baskısı Temmuz 2022’de yapılan, “Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri” isimli kitabın “içerisinde yer alan bazı ifade, tasvir ve görsellerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğuna ve 1117 sayılı Kanun’un 3266 sayılı Kanun’la değişik dördüncü maddesindeki sınırlamalara tâbi olmasına oy birliğiyle karar verdi.

Sergilenmesi yasak

İlgili maddeye göre eserlerin ön kapaklarına herkesin kolayca görüp okuyabileceği büyüklükte “Küçüklere zararlıdır” damgası basılacak. Damgalanan eserle ilgili kısıtlamalar ise şöyle:

“Açık sergilerde ve seyyar müvezziler tarafından satılamaz.

Dükkanlarda, cemakanlarda ve benzeri yerlerde teşhir edilemez.

Bir yerden bir yere teşhir maksadıyla açık bir surette nakledilemez ve müvezziler tarafından bunlar için sipariş kabul olunamaz.

Gazeteler, mecmualar, duvar ve el ilanları, radyo ve TV ile veya diğer suretlerle ilan edilemez, satışı için reklam ve propaganda yapılamaz.

Para mukabili veya parasız küçüklere gösterilemez, verilemez ve hiçbir suretle okul ve benzeri yerlere sokulamaz.

Bu tür eserler, ancak 18 yaşından büyük olanlara içi görülmeyen zarf veya poşet içinde satılabilir. Bu zarf ve poşetlerin üzerinde eserin ismi ile ‘Küçüklere zararlıdır’ ibaresinden başka hiç bir yazı ve resim bulunamaz.

Kurul kararının tebliğinden önce dağıtımı yapılmış olan bu kabil basılmış eserleri satış için ellerinde bulunduranlar da, Kurul kararlarının ilgililere duyurulma tarihinden itibaren, bu maddedeki sınırlamalara uymak zorundadırlar.”

2007 yılında “muzır” ilan edilmişti 

Hakkında  üç defa “muzır” kararı verilen basılmış periyodik eserlerin sonraki sayıları ve baskıları yeniden bir karar verilmeden sınırlamalara tabi tutuluyor. Ahmet Ümit ‘in Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri isimli kitabı 2007 yılında da “muzır” ilan edilmişti ve Doğan Kitap kitabı yayınlamama kararı almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.