Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trabzon’da Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu “fırtına”sı: Muhalefetin cumhurbaşkanı adayından seçim vaatleri

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon’a gitti. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, memleketi Trabzon’da Kılıçdaroğlu’na eşlik etti. Kılıçdaroğlu mitingdeki konuşmasında seçim vaatlerini sıraladı, İmamoğlu ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para dağıtmasını eleştirdi.

Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası kapsamında Trabzon’da. Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun ilk durağı şehrin merkezindeki Atatürk Meydanı’ydı. Millet buluşmasına katılan ikiliye yoğun ilgi vardı. Kürsüye ilk başta İmamoğlu çıktı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para dağıtmasını eleştiren İmamoğlu, “Eline bir tomar para alıp çocuğa para dağıtılmaz. Biz böyle biliyoruz. Öbür türlüsü insanı rencide eder. Veren eli, alan el görmeyecek. Parayı göstermek ayıptır” dedi.

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’na yoğun ilgi

“Kılıçdaroğlu fırtınası var”

AFAD ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trabzon’da fırtına uyarısında bulunmuştu. İmamoğlu da AFAD ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarısına değindi, “Bir derdimi sizle paylaşmak istiyorum. AFAD’ın bir mesajı bana ulaştı. Ya güzel AFAD, kıymetli AFAD, kurban olayım milletimin acı yaşamış bölgesindeyiz orada gel bizimle işbirliği yap. İstanbul’a, Trabzon’a güzel hizmetler sun. Milleti orada aldattın, Trabzon’u aldatma bari” dedi. İmamoğlu şöyle devam etti:

Bir vatandaş, tarladan topladığı çiçekleri Kılıçdaroğlu’na verdi.

“Size bir mesaj okuyacağım: Meteorolojiye göre Trabzon’da kuvvetli fırtına bekleniyor. Ama burası doğru. Diyor ki ‘Ağaç, direk ve çatı devrilmesi çatı uçması hatta baca gazı zehirlenmesi olabilir.’ Biz Temel fıkrası anlatırız ama fıkralarımız akıllıca olur. Böyle aptalca olmaz. Ama bir konuda doğru tutturdular: Bugün Trabzon’da Karadeniz’de fırtına var. Trabzon’da biz Karadeniz fırtınasını biliriz. Onun adı Trabzonspor’dur. Ama bugün 13. cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu fırtınası var.”

Erdoğan’ın “İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır” sözüne atıfta bulunan İmamoğlu, “İstanbul tarihinde ilk kez bir Trabzonlu belediye başkanı var. Ben, Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği Trabzon’da doğdum, Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği İstanbul’da büyükşehir belediye başkanı oldum. Bunlar, uydurma davayla Trabzonlu Ekrem İmamoğlu’nu oradan indirmeye kalktılar. Ekrem İmamoğlu’nun arkasında koskoca Trabzon var, Karadeniz var, Türkiye var. ‘İstanbul’u kaybeden, Türkiye’yi kaybeder’ dediler. Biz demedik. ‘İstanbul’u kazanan, Türkiye’yi kazanır’ dediler. Onu da biz demedik” dedi.

Süleyman Şah Türbesi ve demiryolu vaadi

İmamoğlu’nun ardından Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu iktidara geldikten sonraki vaatlerini sıraladı. Milliyetçilik vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, Süleyman Şah Türbesi’ni Türkiye’ye getireceğini söyledi, Trabzon’a demiryolu sözü verdi. AKP’li ve Trabzonlu bakanların demiryolunu yapamadığını, İmamoğlu’nun ise aynı anda 10 metro yaptığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Asıl milliyetçi biziz. Süleyman Şah Türbesi’ni toprağımızdan kaçırdılar. Bayrağını indiren adamdan milliyetçi olmaz. Toprağını terk eden adamdan milliyetçi olmaz. Milliyetçilik Türk Lirası’nı güçlü tutmaktır. Milliyetçilik budur. Bay Kemal’in sözü var, o dolarla ihalelerin tamamını Türk Lirası’na çevireceğim. Bizim milliyetçiliğimizi saraydakiler değil bütün dünya bilecek. Ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen getireceğiz. Trabzon bir dünya şehri, Trabzon’un görkemli bir tarihi var. Yeşili ve mavisi ile bütün dünyanın ilgisini çeken bir kent. Mustafa Kemal’in hayalini 100 yıl sonra gerçekleştireceğiz, demiryolunu Gürcistan’a kadar gerçekleştireceğiz. Sadece Trabzon değil bütün Karadeniz görecek.”

Emekliye ikramiye sözü

Kılıçdaroğlu diğer vaatlerini şöyle sıraladı:

“Bir video yaptım, emekliye ikramiye asgari ücret kadar olsun dedim. 8 bin 500 TL verdiler. Allah nasip olur iktidar olursak, Kurban Bayramı’nda farkla birlikte 15 bin TL’yi hesaplara yatıracağız. Beşli çeteye gelince para var, emekliye yok öyle mi? Esnafın bir ay içinde, bankalardan esnaf kefaletten çektiği kredilerin faizlerini sileceğiz. Esnaftan alınan stopaj var. Bunu da bir ay içinde sıfırlayacağız. KPSS’ye giren gençler, sınavda Türkiye derecesi yapıyor. Ama mülakatta eleniyor. Söz verdim, o torpili mülakata kaldıracağım, kim neyi hak ettiyse hakkının karşılığını alacak. Sevgili gençler şunu unutmayın: Sizin hayalleriniz, Bay Kemal’in hedefleri olacak. O hayallerin tamamını gerçekleştireceğiz.”

İmamoğlu ve Trabzon

Trabzon-Akçaabatlı olan İmamoğlu, Mayıs 2022’de Karadeniz turu yapmıştı. Burada çok büyük ilgiyle karşılanan İmamoğlu “Rize ve Artvin’de ne işi var?” denilerek eleştirilmişti. İmamoğlu o gezisinde her ne kadar eleştirilse de Trabzon’daki Atatürk Meydanı’nda yaptığı mitingde (4 Mayıs 2022) yoğun ilgiyle karşılanmıştı. AKP’li vatandaşlar da hemşerileri İmamoğlu’nu dinlemeye gelmişti.

İmamoğlu’nun Rize-Çayeli’nde arkasına Erdoğan’ın posterini alarak yaptığı konuşma gündem olmuştu. Karadeniz turunda İmamoğlu, Rize’nin ilçelerinde de büyük sevgi gösterileriyle karşılanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’de, “Rize seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla karşılanan İmamoğlu, daha sonra esnafı ziyaret etmişti. İmamoğlu, Çayeli’nde ise Erdoğan’ın fotoğrafının yer aldığı bir pankartın önünde konuşmuştu. Enflasyonun nedeninin “tek adam yönetimi” olduğunu söylerken, bir vatandaş İmamoğlu’na “Arkana bak arkana” diye bağırmıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi de Trabzon’un hemen yanındaki Rize. Trabzon ve Rize arasında futbol dünyasından iş dünyasına ciddi bir çekişme söz konusu. Öyle ki Süper Lig’de Rizespor-Trabzonspor maçları Karadeniz derbisi olarak geçiyor.

Erdoğan her ne kadar Rizeli olsa da doğuma-büyüme Kasımpaşalı. İmamoğlu ise üniversite hayatına kadar Doğu Karadeniz’de büyüdü. Baba mesleği müteahhitik olan İmamoğlu, Karadeniz’in hemen hemen her şehrinde ticaret yaptı ve şehrin önde gelenleri tarafından tanınan ve sevilen bir kişi oldu. Bu nedenle 2023 seçimlerinde İmamoğlu’nun Karadeniz’deki AKP oylarını alıp almayacağı merakla bekleniyor.

Trabzon’da seçim rüzgarı

2018 seçimlerinde Erdoğan Trabzon’dan yüzde 69,4, Muharrem İnce yüzde 20,9, Meral Akşener yüzde 7,6, Temel Karamollaoğlu 1,7, Selahattin Demirtaş ise 0,3 oy aldı. AKP yüzde 56, CHP yüzde 15, MHP yüzde 13,5, İYİ Parti 11,2, Saadet Partisi ise 2,5 oy toplayabildi.

Trabzon toplam altı milletvekili çıkarıyor. AKP dört, CHP bir, İYİ Parti’nin de bir vekili var bu ilde.

2019 yerel seçimlerinde ise CHP aday çıkarmayıp İYİ Parti’yi desteklerken, AKP yüzde 64,61 ile Trabzon’u kazandı. CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı da yüzde 29,53’te kaldı. Trabzon’da Yomra Belediyesi’ni İYİ Parti, Beşikdüzü’nü CHP, Hayrat Belediyesi’ni bağımsız aday Mehmet Nuhoğlu aldı. Nuhoğlu, 13 Ağustos 2020’de AKP’ye katıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.