Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı’nın dört partisi, seçimlere kendi logolarıyla katılmayacak, YSK’ya yarın yeni ittifak protokolü bildirecek

Millet İttifakı’nı oluşturan partilerden Saadet Partisi, (SP), Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti (DP) seçimlere kendi logosuyla katılmayacak. Millet İttifak protokolü bu duruma göre yenilenecek. Partiler arasında varılan mutabakat sonucunda yeni ittifak protokolü yazılmaya başlandı ve yeni protokol yarın (7 Nisan) saat 17.00’ye kadar, YSK’ya iletilecek. Parti yetkililerinden alınan bilgiye göre Millet İttifakı’nın adı altında CHP ve İYİ Parti logoları olacak. Dört parti ise CHP listelerinden seçime girecek ve her partiye seçilmesi garanti görülen yerlerden beş milletvekili kontenjanı verilecek.

Milletvekili listeleri 9 Nisan saat 17.00’ye kadar YSK’ya teslim edilecek. Takvimin iyice sıkıştığı bu süreçte, YSK’nın açıkladığı takvime göre, seçimlere kendi ad ve logolarıyla katılmayacak partiler bu kararını YSK’ya bildirmek durumunda. Bir partinin ittifaktan ayrılması durumunda bunu bugün (6 Nisan) saat 17.00’ye kadar bunu bir dilekçeyle bildirmek durumunda. Millet İttifakını oluşturan partiler ise bunu farklı bir şekilde formüle etti. İttifak görüşmelerini yürüten üst düzey bir yetkiliden Medyascope’un aldığı bilgiye göre ittifak protokolü yeniden yazılıyor. Aynı yetkili, ittifaktan ayrılmadan yeni bir ittifak protokolü yazılması halinde bunun YSK’ya bildirilmesi için 7 Nisan (yarın) saat 17.0’ye kadar süre olduğunu ve yeni protokolün yarın YSK’ya verileceğini söyledi.

Dört parti CHP listesinden seçime girecek

Millet İttifakı’nda, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin “İttifak içinde ittifak” önerisi kabul görmedi ve Karamollaoğlu tarafından kamuoyuna açıklandı. Bu gelişmenin ardından bu kez Millet İttifakı adı altında iki partinin, CHP’nin ve İYİ Partinin adı ve logosuyla seçimlere katılması görüşü öne çıktı ve benimsendi. DEVA Partisi son ana kadar kendi ad ve logosuyla seçime girmekte ısrarcı oldu ancak son görüşmelerde dört partinin CHP listelerinden seçime girmesi konusunda mutabakata varıldı.

Partilerden biri diğeri adına feragat edecek

Millet İttifakı’nda yürütülen görüşmelerde öne çıkan istişare kültürü gereğince bu durum İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve parti yetkililerine de iletilerek görüşleri alındı. İYİ Parti, bu gelişmeye olumlu baktığını bildirdi. Görüşmelerde partilerin birbirinin oylarını kesmemesi ve  milletvekili sayısının azamiye çıkarılması için İYİ Parti ya da CHP’nin önde olduğu illerde partilerden birinin diğeri adına feragat edip, o ilde seçime girmemesi görüşü de benimsendi. Bu kapsamda yapılan istişarelerde 11 ilde iki partiden birinin aday göstermesi karara bağlandı. Bu illerin sayısının 20’ye çıkarılması için parti yetkilileri arasındaki çalışmalar sürüyor.

Dört partiye en az beşer milletvekili kontenjanı

CHP listelerinden seçime girecek dört partiye en az beşer milletvekili kontenjan verilecek. Bu sayı bazı partiler için beşten fazla olabilir. Bu konular, görüşmeler sonucunda kesinlik kazanacak. Dört partinin her birine beşer milletvekili kontenjanı verilmesi ve bunların seçilecek yerlerden aday gösterilmesiyle, seçimden sonra bu partilerin milletvekilleri tek çatı altında grup kurabilir ve TBMM başkanlık divanında, genel kurul görüşmelerinde daha fazla hak ve yetkiye sahip olabilir. 

Dört partiden CHP listelerinden aday olacaklar kendi partilerinden istifa edecek ve CHP’ye katılacak. Bu kişilerin CHP katılma işlemleri yarın (7 Nisan) yapılacak CHP MYK’sında ele alınacak ve partiye üye yapılacak. Böylece bu kişilerin CHP listelerinden aday gösterilmesinin yolu açılacak. 

Kuraya katılmayacaklar

Partilerin bugün YSK’ya seçimlere katılmayacaklarını bildirmeleri halinde bu partilerin adları ve logoları seçim pusulasında yer almayacak ve partiler yer belirleme kurasına katılmayacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.