Milletvekili adayı listelerinden rahatsız olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslerini duyuramadığını söyleyen AKP Ordu İl Başkanı Halit Tomakin görevden alındı. Tomakin’in yerine Selman Altaş atandı. Tomakin, “İstifanın eşiğindeyiz” diyerek Erdoğan’a seslenmişti. AKP Ordu İl Başkan Yardımcısı Telat Yıldız da istifa etmişti.
Siyasî partiler milletvekili adayları listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) 9 Nisan’da teslim etti. Listeler açıklandıktan sonra teşkilatlarda tartışmalar başladı. AKP’nin Ordu teşkilatı milletvekili adaylarından rahatsız.
AKP’nin Ordu’da gösterdiği liste şöyle:
- Mahmut Özer
- İbrahim Ufuk Kaynak
- Mustafa Hamarat
- İsa Yüksel
- İsa Gül
- Samet Özdemir
AKP Ordu İl Başkanı Halit Tomakin, Twitter’dan Erdoğan’a seslendi. Ordu halkının AKP’nin aday listelerinden rahatsız olduğunu söyleyen Tomakin, “Ordu’da yapılmış bunca işlerin üzerinden böyle bir aday listesi ile milletimizin karşısına çıkmanın, seçim günü akşamı Ordu ilimizde milletvekili seçimlerinde yaşayabileceğimiz riskleri açıkçası üstlenmek istemiyorum” diye yazdı.
Tomakin’in tweeti şöyle devam etti:
“Yüzyılın seçimine yaklaşık bir ay kaldı. Aday listelerimiz Genel Merkez tarafından ilan edildi ancak İl Başkanı olarak bulunduğum şehirde sorumluluğu üzerinde taşıyan birisi olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza ancak buradan seslenme şansım var çünkü sesimiz ulaştırılmıyor. Ordu halkı aday listelerimize çok ciddi bir şekilde itiraz ediyor. Ordu’da yapılmış bunca işlerin üzerinden böyle bir aday listesi ile milletimizin karşısına çıkmanın, seçim günü akşamı Ordu ilimizde milletvekili seçimlerinde yaşayabileceğimiz riskleri açıkçası üstlenmek istemiyorum. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanım, sesimizi duymanızı ve geldiğimiz noktada istifanın eşiğinde olduğumuzu arz ediyor, takdir ve talimatlarınızı bekliyoruz. Saygılarımla…”
Yüzyılın seçimine yaklaşık bir ay kaldı. Aday listelerimiz Genel Merkez tarafından ilan edildi ancak İl Başkanı olarak bulunduğum şehirde sorumluluğu üzerinde taşıyan birisi olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza ancak buradan seslenme şansım var çünkü sesimiz ulaştırılmıyor.@RTErdogan
— Halit TOMAKİN (@halittomakin) April 10, 2023Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
![]()
Tomakin, bugün (11 Nisan) görevinden alındı. Yerine Selman Altaş atandı.
Ordu Olay gazetesinin haberine göre 8 Nisan’da AKP Ordu İl Başkan Yardımcısı Telat Yıldız istifa etmişti. Yıldız istifa kararını şöyle açıklamıştı:
“Kıymetli ilçe başkanlarımız, kulis bilgilerinden edindiğim intiba ile ilimizde tanımadığımız ve şehrimizde tanınırlığı olmayan kişilerle Ordu milletvekili seçimlerinin yapılacağının düşüncesindeyim. Bu nedenle iftar programında salona hitaben 6/0 söyleminde bulunmama rağmen, düşük sayıda milletvekili çıkaracağımız düşüncesi ile 15 Mayıs’ta zaten görevden el çektirileceğimizi de biliyorum. Bu duygu ve düşüncelerimle bulunduğum görevlerden affımı isteyeceğimi, siz değerli başkanlarımın bilmelerini isterim. Aslolan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve kutlu davasıdır. Selâm ve dua ile kalın…”
AKP, Ordu’da 2018 genel seçimlerinde üç milletvekili çıkarmıştı.