Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem bölgesindeki asistan hekimler Ankara’da eylemde: “Eğitim hayatımız enkaz altında”

Kamera & Kurgu : Enes Berk Demirkol

Deprem bölgesindeki üniversite hastanelerinde eğitim hakları gaspedilen asistan hekimler, Ankara’da Bilkent Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı ve yetkililere “Sesimizi duyan var mı?” diye seslendi. Eğitim hayatlarının da enkaz altında kaldığını söyleyen hekimler, depremden etkilenen asistan hekimlerin kalıcı olarak başka şehirlere nakledilmesini istedi.

Deprem bölgesinden gelen asistan hekimler, Ankara’da basın açıklaması yaptı. Polis, açıklamanın Sağlık Bakanlığı önünde yapılmasına izin vermeyince asistan hekimler, Bilkent Şehir Hastanesi önüne geçti. Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekim-Sen), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Hekim ve Sağlık Çalışanları Birliği (Hekim Birliği) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) da asistan hekimlere destek verdi. 

Deprem bölgesindeki asistan hekimler Medyascope’a konuştu: “Fahrettin Koca, eğitim alamıyoruz sesimizi duyuyor musunuz?”

Asistan hekimler taleplerini, “Nöbet tutmak istiyoruz”, “Vaka görmek istiyoruz”, “Eğitim eşitliği istiyoruz”, “Hakkıyla görev istiyoruz”, “Güven içinde çalışabilmek istiyoruz”, “Nakil hakkı istiyoruz” sloganlarıyla dile getirdi.

“Eğitim hayatımız da enkaz altında kaldı”

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından canla başla çalıştıklarını ancak uzmanlık eğitimine devam edemediklerini belirten asistan hekimler, “Eğitim hayatımız da sıfırıncı dakikada enkaz altında kaldı” dedi.

Yetkili makamlara “Sesimizi duyan var mı?” diye seslenen asistan hekimler adına Dr. Rıdvan Erden konuştu. Erden, depremden sonra Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’dan gelen asistan hekimler ve tıpta, diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi öğrencileri olduklarını söyledi. 

Sadece Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya’daki uzmanlık öğrencilerinin eğitimlerinin durduğuna dikkat çeken Erden, “Depremin üzerinden iki buçuk ay geçmiş olmasına rağmen diğer 77 ildeki meslektaşlarımızla aramızda klinik, teorik ve pratik anlamda kapanmayacak derecede farklar oluşmuştur” dedi.

“Depremzede asistan hekimler kalıcı olarak başka şehirlere nakil edilmeli”

Dönüşümlü olarak esnek mesai ile çalışmaları nedeniyle hocalarıyla bir araya gelemediklerini ve eğitimleri için gerekli vakaları göremediklerini vurgulayan Erden, şunları söyledi:

“15 Mart 2023 tarihli TUK (Tıpta Uzmanlık Kurulu) kararı gereğince bizim başka şehirlerde eğitimimize devam etmemiz gerektiği kabul edildi fakat bu karardaki sürenin çok kısa olması ve üniversite yönetimlerinin inisiyatifine bırakılması sonucunda bir kısmımız sadece üç ay için görevlendirmeye uygun görüldük. Çoğumuz da hiçbir şekilde izin alamadık. Bu kararın tekrar değerlendirilip 1999 depreminde olduğu gibi depremzede asistan hekimlerin kalıcı olarak başka şehirlere nakil edilmesi gerekmektedir. Alınan bu karar bizi eğitimsizliğe mahkûm edip yaklaşık bin asistan hekimin ileride yetersiz eğitimle uzman hekim olup hastalarını en doğru şekilde tedavi etmesine engel olacaktır.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.