Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş ile politikAnkara (60): Kılıçdaroğlu “Aleviyim” dedi | Samimi niyet seçim kazandırır mı?

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, herkesin bildiği sırrı bir video tweet ile ifşa etti: “Aleviyim.” Kılıçdaroğlu’nun bu açıklaması ne anlama geliyor? AKP’nin ve AKP’li seçmenin kulaktan kulağa kullandığı bu propaganda malzemesini Kılıçdaroğlu bu açıklamasıyla etkisiz hale getirdi mi? Samimi açıklamanın cumhurbaşkanlığı seçiminde bir katkısı olacak mı?

Lübnanlı yazar Amin Maalouf, büyükannesinin İstanbul’da sahneye çıkan ilk kadınlardan olduğunu söyler. Kendini tanımlarken de, “Lübnanlı Arap bir Hıristiyanım, Lübnan’da doğdum, yıllardır Fransa’da yaşıyorum ve kitaplarımı Fransızca yazıyorum” der. Maalouf, kimlik tartışmalarını ele aldığı “Ölümcül Kimlikler” kitabında bu durumunu şöyle anlatır:

“Beni bir başkası değil de ben yapan şey, bu şekilde iki ülkenin, iki üç dilin, pek çok kültür geleneğinin sınırında bulunuşumdur. Benim kimliğimi tanımlayan da tam olarak budur. Kendimden bir parçayı kesip atmış olsaydım, daha mı gerçek olurdum?”

Alevi olan birinin Aleviyim demesinden daha doğal bir şey yoktur. Kılıçdaroğlu aleyhine kullanılan kimliğini samimi bir şekilde açıkladı. Bu tweetini alıp, yeniden atan ilk kurum Saadet Partisi oldu ki, bu oldukça önemli.

Bahçeli meydanlara çıkıyor MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çok fazla miting yapmayan bir kişi. Nisan ayı sonuna kadar yedi miting yapacak ve 14 miting yapması bekleniyor. Burada temel unsurlardan biri Cumhur İttifakı’nın seçimleri kazanma konusundaki kaygısının yanında MHP’nin genel baraj olan yüzde 7’nin altında oy alması riski belirleyici oldu. İttifakla seçime girince baraj sorunu olmasa da barajın altında oy almasının seçmen ve parti üzerindeki olumsuz psikolojik etkisini düşünerek meydanlara çıkıyor.

“Sol, HDP’nin dekorasyonu” mu?

Eski gazeteci Cengiz Çandar Yeşil Sol Parti’den milletvekili adayı gösterildi. Adaylık konusunda Medyascope’ta Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtlarken, Emek ve Özgürlük İttifakı içindeki sol parti ve yapıları “Sol, HDP’nin dekorasyonu” sözleriyle nitelendirdi. Çandar’ın bu sözleri deneyimli bir gazetecinin içinde bulunduğu ve aday gösterildiği siyasi yapıyı iyi analiz edemediğinin bir göstergesi.

Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş, politikAnkara’da değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.