Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Senem Büyüktanır’ın Bartın izlenimleri: Boş tencere iktidarı devirmeye yeter mi?

Kurgu: Enes Berk Demirkol

81 İlde seçimin nabzını tutuyoruz. Bartın’da “2023 seçimlerinde kime oy vereceksiniz” diye sorduğum yurttaşlar, muhalefet iktidara gelmezse Türkiye’de artık seçimlerin olmayacağını dile getirdi.

Bartın’da yaşayan yurttaşlar, 2018 seçimlerinde oylarını yüzde 64’ün üzerinde bir oranla AKP-MHP ittifakından yana kullanmışlardı. AKP’den bir, CHP’den de bir milletvekilini TBMM’ye sokan yurttaşlar, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise oylarını yüzde 60,5 oy oranıyla Erdoğan’dan yana kullandı. O dönem CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce ise oyların 30,1’ini almıştı. Erdoğan 74 bin 48 oyla ezici üstünlüğü sağlarken, İnce 36 bin 943 oy almıştı. Önümüzdeki seçimlerde yine iki milletvekili çıkaracak olan Bartın’da dengenin değişmesi sürpriz olur.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2018 seçimlerinde 198 bin 999 olan Bartın nüfusu şu an 203 bin 351 ve nüfusun çoğunluğunu yaşlılar oluşturuyor. Konuştuğum yurttaşlar kentteki en büyük sorunun işsizlik olduğunu söylüyor. Kent bu sebeple göç veriyor. Kentteki gençler, yaşlı nüfusun oyunu AKP’den yana kullandığını dile getirerek, şikayet ediyor. İnsanlar kameraya konuşmaktan korkuyor.

Kentteki en büyük sorunlardan biri çevre. Yıllardır ıslah edilmesi beklenen ırmak, ihale de yapılmasına rağmen ıslah edilmemiş. Yağmur yağdığında ırmağın sel felaketine yol açabileceğine işaret eden yurttaşlar, pis kokunun kenti yaşanmaz kıldığını dile getirdi. Yurttaşlar, çevre sorunlarının kaynağı olarak MHP’li Belediye Başkanı Cemal Akın’ı gösteriyor.

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

MHP’li Cemal Akın

Cemal Akın’ın bir belediye başkanı olarak kente iyi hizmet vermediğini dile getiren yurttaşlar, Akın’ın sebepsiz zenginleştiğini, Belediye’nin elektrik faturası ve farklı konularla ilgili yolsuzluk yapıldığını iddia etti. Yerel medyadaki haberlere baktığımda konuyla ilgili suçlu kişiler tespit edilerek cezalandırılmış gözüküyor fakat konuştuğum yurttaşlar ikna olmamış. Küçük illerde bu konuların hukuk sistemine uygun şekilde değil, “danışıklı dönüşüklü” halledildiğini dile getiren yurttaşlar, herhangi bir itirazda ise fiziksel şiddet yoluyla güç gösterme vakalarının yaşandığını iddia ediyor.

Afet toplanma alanına millet bahçesi yapıyorlar

Akın’ın adı, kentteki anıt ağaçların -korunması gereken eserler olarak belirlenmiş olmasına rağmen- kesilmesiyle ve tescil tabelalarının sökülmesiyle de gündeme geliyor. Cami alanını genişletmek için kesilen anıt ağacın dışında bir de “millet bahçesi” hikayesi var Bartın’ın. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ, Bartın fidanlığı olarak bilinen meyve ağaçlarının bulunduğu ve afet toplanma alanı olan bölgeye 97,5 milyon liraya millet bahçesi yapıyor.

anıt ağaç

Bartın, birinci derece afet bölgesi

Bartın fidanlığına giderek ağaçların kesilip beton döküldüğünü görüntüledim. Bölgede yaşayan insanlar da inşaata karşı ve bunu duyurmak için eylem yapıyor. Yerel gazeteciler, zeminin sulak olduğunu ve yapı tutmadığı için ekstra çaba sarf edildiğini dile getirdi. Üstelik Bartın birinci derece deprem bölgesi. İnşaat 6 Şubat depremiyle başlatılıyor. Bölge halkı anıt ağacın da COVID-19 pandemisi döneminde kesildiğini dile getirdi.

AKP’li aday istifa etti

Milletvekilliği için istifa eden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın yerine, belediye meclisindeki oylamada 17 oy alan MHP’li Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu seçildi. Partisinin aday çıkarmama ve MHP adayını destekleme yönündeki grup kararına uymayarak AKP’den aday olan Enes Gizli ise sürecin sonunda AKP’den istifa etti.

Sokaklardan geçim sıkıntısı dökülüyor

Kentte temel dert geçim sıkıntısı. Kapanmış ya da siftah yapmamış dükkanlar, elindeki poşetlere doldurduğu gözlemeleri satmaya çalışan bir yurttaş…Bir kadın yanında iki kız çocuğuyla, kameraya konuşmak istemiyor. Kamera olmadan anlat derdini diyorum: “İŞKUR’dan geliyorum. Asgari ücret zamlandığı için işten çıkarıldım. 41 yaşındayım, yaşımdan dolayı iş vermediler. Eşim özürlü anne baba yok. AKP binasına gittim yardım yok.”

“İktidarın para torbası delik”

Geçinebilmek için simit satmak zorunda bırakılmış 59 yaşında emekli bir yurttaş, “Kızım bunlar doymaz, doymaz” diyor: “İktidarın para torbası delik yukarıdan atıyorlar aşağıdan boşalıyor. Okuyan gençler dışarı gidiyor. Matbu işler için fazla para veriyoruz. Altılı Masa adaletle ilgili umut veriyor. Bartın’dan bu sefer AKP oy alamayacak.” Yanındaki emekli arkadaşı ise “Türkiye’de adalet var mı? 12 yıllık emekliyim 6 bin lira para alıyorum. Mültecilere harcanan paranın hesabı sorulmuyor ama EYT’liye verilecek paranın devlete yük olacağı konuşuluyor” diye sitem etti.

Yurttaşlar Bartın’ın sorunlarını ve 2023 seçimlerini şu sözlerle değerlendirdi:

“2023 seçimleri kadınlar için kurtuluş mücadelesi olacak”

“Demografik yapı bozuldu. Komşumuzu tanıyamaz olduk. Z kuşağının oyuna gelmemesi gerek. Herkes ilkeli ahlaklı olursa bu ülke çok güzel olur. Bileğimizin gücüyle bu seçimi almalıyız çünkü sorun ülkenin kurtarılması sorunu. 2023 seçimleri kadınlar için kurtuluş mücadelesi olacak.”

“Devletin denetim mekanizması çökmüş”

“Milletvekilleri bölgeye sorun dinlemeye gelmiyor. Devletin denetim mekanizması çökmüş. Kurumlar görevini yapmıyor. Kamu kurumlarında çalışan herkese ikramiye veriliyor fakat belediyede dışarıda pisliğin içinde çalışanlara ikramiye yok.”

“Millet koyun gibi”

“Büyüyen Türkiye’ den bahsediyorlar fakat depremde kefen bulamıyorlar. Kimse et alamıyor. Erdoğan’ın karşısına kimi koyarlarsa koysunlar oyları alması lazım ama millet koyun gibi. Bu seçimlerde Türkiye kazanamazsa tekrar seçim olmaz, Fatiha okumak gerekir. Talabani neyse Erdoğan da odur.”

“Abbas yolcu”

“Boş tencerenin yıkamayacağı hiçbir iktidar olamaz. İşsizlik var, tarım yok. Hizmet verenlerden memnun değiliz. Pahalılıkta birinciyiz. Üretim yok, mazot yok, Abbas yolcu.”

“Muhtar ve Belediye Başkanı mal varlığını artırıyor”

“Irmağın ıslah edilmesi gerekiyor. Koku ve pislik içinde yaşıyoruz. Balıklar ölüyor. Eskiden yük gemileri geliyordu artık gelmiyor. Herkes kendini düşünüyor. Muhtar ve Belediye Başkanı mal varlığını artırıyor.”

“Halk isyan eder”

“Seçim güvenliği sağlanamaz, muhalefet iktidara gelmezse halk isyan eder. Üreticiyim ama mülteci gibiyim. Onlar vergi de vermiyor. Türkiye zaten satıldı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.