Seçim 2023 | Edanur Tanış’ın Osmaniye izlenimleri: Osmaniyeliler Devlet Bahçeli’ye kırgın, Bahçeli memleketinde kaybedebilir mi?

Türkiye artık sadece seçim konuşuyor. Ancak depremin vurduğu şehirlerde durum biraz daha farklı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye, depremin vurduğu ve bir türlü sesini yeterince duyuramayan şehirlerden. Osmaniye’ye de yeterli yardım ulaşmadı. Osmaniyelilerin bir kısmı Bahçeli’ye memleketiyle ilgilenmediği için kırgın ve öfkeli. Bazıları ise ne olursa olsun “hemşerim” diyerek kendisini desteklemeye devam ediyor. Sol siyasi partilerin temsilcileri ise MHP’nin kalesi Osmaniye’de duvarların çatırdamaya başladığını söylüyor. Osmaniye’de siyasi parti temsilcileri ve yurttaşlarla, depremi, seçimi ve seçmenin Bahçeli’ye yaklaşımını konuştum.

Kamera, kurgu: Edanur Tanış 

Yas ve öfke

Türkiye, tarihinin belki de en kritik seçimine gidiyor. Seçime aylar kala Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ili vurdu. Binlerce yurttaş yaralandı ve yaşamını yitirdi, yüz binlerce kişi yaşadığı şehirden ayrılmak zorunda kaldı. Bu kadar büyük bir yıkım ve can kaybı gerektiği kadar Türkiye gündeminde kalamadı. Depremin yerini önce adaylar daha sonra da seçim aldı. 

Depremin vurduğu şehirlerden biri olan  Osmaniye, felaketi derinden hissetti. Ancak sesini bir türlü, Hatay ya da Adıyaman gibi Türkiye’ye duyuramadı. Adıyaman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın helallik istemesiyle, dayananışma çağrılarıyla sesini duyurdu. 

Osmaniye’nin sesini duyurabilecek en tanınan ismi ise sessiz kaldı: MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli. Bahçeli, depremin üzerinden 17 gün geçtikten sonra, 21 Şubat’ta memleketi Osmaniye’ye Erdoğan’la birlikte gitti. Bahçeli Osmaniye’ye gelene kadar çok şey yaşandı. 

Devlet Bahçeli Konağı depremde yurttaşlara açılmadı

Osmaniye’de 2020 yılında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin doğduğu evin yerine Devlet Bey Konağı yapılmıştı. Konağının karşısındaki 12 katlı bina depremde çökerken konakta herhangi bir yıkım yaşanmadı. Osmaniye’de anlatılanlara göre, zarar görmeyen bu konağın kapıları yurttaşlara açılmadı, uyumak ya da tuvalet ihtiyacını gidermek için konağa gelen kimse içeriye alınmadı, konağı korumakla görevli kişiler yurttaşlara yardım etmedi. Depremin üzerinden üç ay geçmesine rağmen Osmaniyeliler fısıltılar halinde hâlâ bunları konuşmaya devam ediyor. 

Mikrofon uzatıp Devlet Bahçeli’yi sorduğum çoğu kişi kamera açıkken konuşmayı kabul etmedi. Osmaniye’de Bahçeli’ye karşı kırgın ve öfkeli olan yurttaşlar aynı zamanda korku içindeler. Bahçeli’nin depremden yaklaşık iki hafta sonra memleketine gelmesini asla affetmeyeceğini söyleyen de gelmemesini yaşına bağlayan da vardı. Konuştuğum 24 yaşında bir genç bana Ülkü Ocakları’nda büyüdüğünü hem ailesinin hem kendisinin bugüne kadar MHP’li olduğunu ancak depremden sonra ailecek Kılıçdaroğlu’na oy vermeye karar verdiklerini anlattı. 

Seçim gerilimi sokağa yansıdı: “Ananı da al git”

Osmaniye çarşıda sokak röportajı yaparken başka kişilerinde katılmasıyla tartışma çıktı.  Asgari ücretle geçinemediğini, 5 bin liraya ev bulamadığını söyleyenler ile ekonomik krizin ve depremin sorumlusunun Erdoğan olmadığını, Kılıçdaroğlu’nun PKK ile birlik olduğunu söyleyen hararetli bir tartışmaya tutuştular. Bir kişi, soğanın 30 lira olduğunu söylenelerin bir günde 250 liraya 5 tane bira içtiğini, 30 bin liraya çalıştıracak işçi bulamadığını söyledi. Kendisini eleştiren CHP’liye ise “Ananı da al git” diye bağırdı. Ortamın ciddi anlamda gerilmesi üzerine polis çağırıldı, ben de alandan uzaklaştım.

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, MHP İl Başkanı Yusuf Çomu, Osmaniye Ülkü Ocakları İl Başkanı Burak Bulut, Osmaniye AKP İl Başkanı Seydi Gülsoy, İYİ Parti Osmaniye İl Başkanı Serat Kılıç ve CHP Osmaniye İl Başkanı Halil Şükret Çaylı’ya röportaj yapma teklifinde bulundum ancak her biri çeşitli gerekçelerle teklifimi reddetti.  Ben de röportaj teklifimi kabul eden sol siyasi parti temsilcileri ve milletvekili adaylarıyla Osmaniye’de depremden bugüne neler yaşandığını, depremin Osmaniyelilerin oy verme tercihleri üzerindeki etkilerini ve seçimleri konuştum. 

Avukat Sebiha Bozdoğan: “Devlet Bahçeli bizim sesimiz olmadı

 Osmaniye’nin küçük, muhafazakar ve milliyetçi bir şehir olduğunu söyleyen Oy ve Ötesi Osmaniye İl Sorumlusu avukat Sebiha Bozdoğan,  Osmaniye’nin küçük bir memleket olduğunu ve genelde insanların burada birbirini tanıdığını anlattı. 

Depremin Osmaniyelilerin oy verme eğilimini etkilediğini düşündüğünü dile getiren Bozdoğan,“Osmaniye hâlâ MHP’nin kalesi. Ama ben şu an öyle düşünmüyorum çünkü depremin MHP’yi olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Devlet Bahçeli bizim sesimiz olmadı. Bu benim tabii ki kendi görüşüm. Sesimiz olmamakla beraber biz duyulmadık ve bu duyulmamanın halkta bence olumsuz bir yansıması olacak. Bir önceki seçimde İYİ Parti yurtdışı oylarıyla son anda vekil çıkaramamıştı. Bu seçimde MHP’den kayan oy bir miktar İYİ Parti’ye geçebilir” dedi

Beş partinin birinci sıra adayı da kadın

Osmaniye tarihinde ilk defa beş siyasi partinin birinci sıra adayı kadın. AKP’nin birinci sıra milletvekili adayı Derya Yanık, İYİ Parti’nin Elif Loğoğlu. CHP’nin Asu Kaya, Yeşil Sol Parti’nin Sevgül Aydın. TİP’in Sabiha Gündüzalp. Osmaniye, tarihinde ilk kez Meclis’e en az iki kadın milletvekili gönderecek gibi görünüyor.

TKP Osmaniye milletvekili adayı Murat Köken: “Amacımız Osmaniye’ye TKP’nin varlığını benimsetmek

TKP Osmaniye milletvekili adayı Murat Köken, kentte MHP’ye yönelik bakış açısının depremden önce değişmeye başladığını düşünenlerden. Köken, bu kırılmayı üç dönemdir belediye başkanlığı yapan Kadir Kara’nın halka yeterli hizmeti sağlamamasına dayandırıyor. 

Osmaniye’de amaçlarının milletvekili çıkarmak değil, TKP’nin varlığını benimsetmek olduğunun altını çizen Köken, “Biz bunu şu an aşmış bulunmaktayız. Büromuzun açılmasından bir gün önce davetiye dağıtırken mesela gayet güzel karşıladılar. Hatta kızdılar: Siz bu zamana kadar neredeydiniz?’ dediler. Dayanışma içerisinde iki defa evimiz polisler tarafından basıldı.17 yurttaşımız, yoldaşımız 48 saat gözaltında tutuldu. Sekiz yoldaşımıza beş yıl Osmaniye’ye giriş yasağı getirildi. Yapılan her baskın bize bir bir kat daha güçlendirdi” dedi. 

TİP Osmaniye milletvekil adayları Sabiha Gündüzalp, Mustafa Denizli, Burak Sarıbıyık ile de görüştük. Adaylar, aday olmaya nasıl karar verdiklerini, neden TİP’ten aday olduklarını anlatıp  önümüzdeki seçimlerde Osmaniye’nin tercihlerin neler olabileceğini değerlendirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.