Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş ile politikAnkara (64): Ümit Özdağ ve Sinan Oğan denklem değiştirebilir mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı ve 28 Mayıs Pazar günü tekrar oy verilecek. İlk turda en çok oyu alan iki aday, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak.

İlk tura ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak giren ve yüzde 5 oy alan Sinan Oğan ise bir anda iki tarafın da yanına çekmek istediği kişi oldu. Hem Erdoğan hem de Kılıçdaroğlu ile görüşen Oğan tercihini Cumhur İttifakı adayı Erdoğan’dan yana kullandı ve “herhangi bir beklentisi” olmadığını söyledi.

Destek konusundaki yaklaşım farklılığı ATA İttifakı’nın dağılmasına yol açarken, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da Kılıçdaroğlu ile görüşmeler yaptı ve yedi maddelik bir protokol imzalanmasının ardından desteğinin Kılıçdaroğlu’ndan yana olduğunu açıkladı.

Bir siyasi tabanı olmayan bu yapıya yönelen tepki oyları, Oğan ve Özdağ’ın istediği yere kanalize olabilir mi? Oğan’ın bunu yapabilecek gücünün olmadığı görülüyor. Özdağ ise mülteci karşıtı söylemiyle son zamanlarda bir destek sağlamıştı ve bu desteği yönlendirmesi daha kuvvetli ihtimal olarak görünüyor.

Kılıçdaroğlu, ilk tur seçim öncesi kullandığı pozitif ve “Baharlar gelecek” söyleminden farklı bir dil kullanmaya başladı. Erdoğan yönetimi kalırsa nelerin olacağı üzerine bir dil kullanmaya başladı Kılıçdaroğlu; Korku dili. Bu söylem ne kadar etkili olacak, onu sandık sonuçları gösterecek.

Erdoğan, ekonomiyi toparlamakta zorlanacak ve ilk tur öncesinde de bir arayış içindeydi. Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birkaç kez görüşmüş ama aradığı yanıtı bulamamıştı. Seçimi kazanırsa bu yönde bir arayış içinde olacak gibi görünüyor, iç ve dış piyasalara güven vermek bakımından bunu yapabilir. Şimşek’in, ekonomide tek sorumlu olmak istemesine evet der mi Erdoğan ve derse de bunu yapabilir mi?

Milletvekili seçimleri sonuçlandı ve Cumhur İttifakı çoğunluğu sağladı. Bu durumun olumlu, olumsuz yanları neler olabilir.

Tüm bunları Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş, politikAnkara programında değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.