TBMM, 14 Mayıs seçimlerinin ardından ilk toplantısını bugün (2 Haziran) yaptı. Devlet Bahçeli’nin geçici Meclis Başkanı olarak yönettiği toplantıda, 386 kişi ilk kez milletvekili olarak Meclis’te bulundu.
Önceki dönemde milletvekili olan 600 kişiden 214’ü yeniden Meclis’e girerken, yeni milletvekili sayısının çokluğu Meclis kulislerinde renkli anlara sahne oldu.
TİP’ten Atalay’a destek
Yeni 386 milletvekilinden sadece TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu için Meclis’e gelemedi. Atalay’ın adı okunduğunda TİP milletvekilleri bir koltuğa Atalay’ın fotoğrafını koyarken, TİP Milletvekili Sera Kadıgil, “Silivri’de tutsak” diye seslendi.
Gezi davasıyla tutuklanan Atalay’ın mazbatası Yargıtay’a sunulmuş ve tahliye edilmesi talep edilmişti ancak şu ana kadar Yargıtay bu konuda karar açıklamadı.
Genel başkansız Meclis
TBMM’de grubu bulunan partilerden sadece ikisinin genel başkanı milletvekili olarak Meclis’te yer aldı: Yeşil Sol Parti Genel Başkanı İbrahim Akın ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli. AKP, CHP, İYİ Parti genel başkanları parlamentoda genel başkan olarak yer alamadı. Erdoğan cumhurbaşkanı olduğu için, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise milletvekili olmadıkları için TBMM Genel Kurul Salonu’nda yer almadılar.
Karamollaoğlu, töreni eski milletvekillerine ayrılan yerden izledi
Millet İttifakı’nı oluşturan altı partinin genel başkanı milletvekili adayı olmadığı için parlamentoya giremedi. Bu nedenle Kılıçdaroğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ant içme törenini Şeref Locası’ndan izledi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise yanlış yönlendirilince, töreni Basın Locası’nın arka kısmında eski milletvekillerine ayrılan yerden izledi. Yanlışlık fark edilince düzeltilmek istendi ancak Karamollaoğlu yerini değiştirmedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise töreni izlemeye gelmedi.
Grubu olmayan siyasi partiler Yeniden Refah, HÜDA PAR ve DSP genel başkanları milletvekili yemini için genel kurulda hazır bulundu. Yeşil Sol Parti listesinden aday olarak Meclis’e giren HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da genel kurulda hazır bulundu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Erdoğan, AKP ve MHP’lilerin alkışlarıyla karşılandı
En yaşlı üye sıfatıyla geçici Meclis Başkanı olan Devlet Bahçeli, eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan görevi devraldı. Ardından TBMM bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tören kıtasının önünde karşıladı. Erdoğan tören kıtasını selamladı ve Meclis Genel Kurulu’na geçti. Erdoğan locadaki yerini alırken AKP ve MHP’li milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşıladı. CHP ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri ayağa kalkmadı. Kılıçdaroğlu da Erdoğan kendine ayrılan yere oturacağı sırada kısa bir an ayağa kalkıp tekrar oturdu. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise Erdoğan gelirken ayağa kalktı.
Milletvekilleri yakınlarının izdihamı
Milletvekillerinin aileleri, yakınları ant içme törenini izlemeye geldiği için kulislerde ve İzleyici Locası’nda izdihama varan bir yoğunluk yaşandı. Milletvekilleri ve yakınları, özellikle de ilk kez milletvekili olanlar, Meclis’in farklı yerlerinde fotoğraf çektirebilmek için neredeyse sıraya girdi. İzleyici Locası’na ise ant içme sırası gelen milletvekillerinin yakınları alındı ve ant içen milletvekillerinin yakınları dışarı davet edildi. İzleyici Locası’na telefon sokmak, orada konuşmak, alkışlamak iç tüzük gereğince yasak ancak bu yasak hiçbir şekilde uygulanamadı. Kimse telefonunu bırakmazken, ant içen vekillerin çoğunun yakını alkış ve tezahüratta bulundu.
Diplomatik misyon ve basın
TBMM’deki ant içme törenini yabancı misyon şefleri, büyükelçiler, Kordiplomatik Locası’ndan izledi. ABD ve AB ülkelerinin büyükelçileri ve temsilcileri de törende hazır bulundu. Çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu töreni izlerken Meclis bahçesinde onlarca televizyon canlı yayın yaptı.
Bakanlar Meclis’e gelmedi
Görevde bulunan 17 bakanın 15’i milletvekili olarak Meclis’e girdi. Milletvekili olarak ant içtiği an bakanlık düştüğü için bakanlar ant içme törenine katılmadı. Yeni bakanların yarın (3 Haziran) Erdoğan’ın ant içerek göreve başlamasının ardından açıklanması bekleniyor. Yeni kabinenin belli olmasının ardından, eski bakanlar milletvekili sıfatıyla ant içecek. Yeni atanan bakanlar da göreve başlamak için ant içecek.
Yeni başkan 7 Haziran’dan sonra
TBMM’nin iki yıl görev yapacak yeni başkanı için aday gösterme süresi bugün başladı. Beş gün olan adaylık başvuru süresinin, 7 Haziran’da dolmasının ardından oylama yapılacak. İlk iki turda üye sayısının (600) üçte ikisinin oyunu (400) alan aday, TBMM başkanı seçilmiş olacak. İlk iki turda sonuç alınamazsa üçüncü turda salt çoğunluğun (301) oyunu alan seçilecek. Bu nedene üçüncü tur oylamada AKP ve MHP’nin desteklediği adayın TBMM başkanı seçilmesi kesin görünüyor.