Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

10 Ekim davasında eski Vali yeni Bakan’a tepki: “Ali Yerlikaya bilsin, 2015 katliamlarını aydınlatacağız”

10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasının 20. duruşmasında, mağdur avukatları dönemin Gaziantep Valisi olan İçişleri Bakanı Ali Yerlika’ya tepki gösterdi. Mağdur avukatı İlke Işık, “2015 döneminin Gaziantep valisi olan şu anki İçişleri Bakanı da bilsin, asla vazgeçmeyeceğiz. 2015 döneminin bütün katliamlarını da elbette aydınlatacağız” dedi. 

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın firari sanıklar ve Yargıtay’ın bozma kararı sonrası katliam failleri yönünden devam eden davanın 20. duruşmasında, mağdur avukatların tüm taleplerini reddetti. Mahkeme, Murat Dayan ve Mehmet Fatih Alıcı’nın tanık olarak dinlenmelerine karar verdi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken duruşma 8 Eylül 2023 saat 10.00’a ertelendi. 

10 Ekim 2015’de saat 10.04’te Ankara Gar’ı önündeki bombalı katliamda 104 kişi hayatını kaybetmişti. Katliamın sekizinci yıl dönümü yaklaşırken, hayatını kaybedenlerin yakınları bugünkü duruşmaya da katıldı. Sanıklar Erman Ekinci, Hacı Ali Durmaz, Hakan Şahin ve İbrahim Halil Alçay bulundukları cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı ve savunma yaptı. Duruşmada, sanıkların seslerinin az duyulması üzerine ailelerden, “Buraya gelip savunma yapsınlar” tepkisi geldi. Mahkeme Başkanı, “Biz de isteriz ama her biri başka bir ilde, gelmeleri zor” dedi. Bunun üzerine aileler, “İsterseniz bir talep ile halledersiniz” tepkisini gösterdi. 

İnsanlığa karşı suç tartışmasında şeriat savunması 

Mağdur avukatları, sanıkların “İnsanlığa karşı suç” işlediğini vurgularken, sanıklar suçsuz oldukları görüşünü bu duruşmada da yineledi. Sanık Erman Ekinci, mağdur avukatlarının sorduğu sorulara yanıt vermezken, avukatı Heyam Fidan, “insanlığa karşı suçun” unsurlarının oluşmadığını savunarak şunları söyledi:

“Burada insanlığa karşı suça ilişkin unsurlar oluşmamıştır. İnsanlığa karşı suçtan yargılanması gerekiyorsa bu Türkiye’de olacak şey değil. İnsanlığa karşı suçtan yargılanması gerekiyorsa yeri bellidir. Uluslararası Ceza Mahkemesi kurulmuştur. Bu ülkede şeriat isteyen katil oluyor, demokrasi isteyene bir şey olmuyor. Bir kişi ‘komünizm istiyorum’ diyebiliyor ama ‘Şeriat istiyorum’ diyemiyor. Bu hakkaniyetli midir.”

“Yetkililer yargılanmayacak mı?”

Mağdur avukatlarından İlke Işık, IŞİD’in Gaziantep ve Adıyaman’da örgütlendiğinin herkes tarafından bilindiğini vurgulayarak, 2015 yılında yaşanan katliamlar sırasında Gaziantep Valisi olan şimdiki İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya seslendi. Avukat Işık, kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılmadığını hatırlatarak şöyle konuştu:

“O dönemi yaşamış, önlem almamış kişinin İçişleri Bakanı olması ayrıca konuşulacak. Katliamda önlem almamış kişi İçişleri Bakanlığı’na atandı. Biz İçişleri Bakanlığı’ndan yıllarca sorularımıza yanıt alamadık. Belki yeni dönemde İçişleri Bakanlığı aynı davranmaz diye umuyoruz. Bu dönem amirleri olan Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olduğu yerde, bütün soruşturmaların araştırılması gerekir. Emniyet müdürlüğü yetkilileri hakkında bir suç duyurusunda bulunduk, İki buçuk yıl oldu. Savcılar suç duyurumuz yok gibi davranıyor. Neden? Yetkililer yargılanmayacak mı? Yargılanmamaları konusunda bir emir mi var?’

Duruşmalara çağrı

Davanın ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. 10 Ekim Derneği Başkanı avukat Mehtap Sakinci, davaya katılım çağrısında bulundu. Sakinci, mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Yıllardır hiçbir sanığın bulunamadığını, boş sanık sandalyelerinin doldurulamadığını görüyoruz. Katliamlar aydınlatılana kadar bu mücadele devam edecek” diye konuştu. 

Avukat İlke Işık ise “Sekiz yıldır vazgeçmedik, bu büyük bir inat. Reddetseler de hayır deselerde devam edeceğiz. 2015 döneminin Gaziantep Valisi olan şu anki İçişleri Bakanı da bilsin, asla vazgeçmeyeceğiz. 2015 döneminin bütün katliamlarını da elbette aydınlatacağız” diye konuştu. 

OKUYUN: 10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasında dosyalar birleştirildi – “Yedi yıllık talebimiz nihayet karara bağlandı”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.