Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

6 yıl sonra Trans Onur Yürüyüşü: Polis Taksim’i ablukaya aldı, aktivistler “Dönmeyiz, buradayız” dedi

Altı yıl aradan sonra İstanbul’da 9. Trans Onur Yürüyüşü düzenlendi. Polis dün gece sokaklara bariyerler kurdu, bugün eylemden saatler önce yurttaşların Taksim’e girişini kısıtladı. Ablukalar nedeniyle Taksim yerine Şişli’de yapılan yürüyüşte aktivistler, “Dönmeyiz buradayız” dedi. Polisler biri çocuk sekiz kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar gece serbest bırakıldı.

Kamera, kurgu: Edanur Tanış

İstanbul Trans Onur Haftası Komitesi’nin çağrısıyla Beyoğlu-Taksim’de düzenlenmek istenen yürüyüş polis ablukası nedeniyle Şişli’nin ara sokaklarında 18 Haziran Pazar günü yapıldı. Polis, 9. İstanbul Trans Onur Haftası kapsamında yapılacak Trans Onur Yürüyüşü öncesi Taksim ve çevresinde cumartesi gecesi sokaklara bariyerler kurdu, pazar eylemden saatler önce yurttaşların Taksim’e girişini kısıtladı. 

Metro İstanbul, valilik kararıyla Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın Şişhane ve Taksim istasyonları ile Taksim-Kabataş Füniküler Hattı’nın işletmeye kapatılacağını duyurdu. Açıklamada, araçların Şişhane ve Taksim istasyonlarında durmayacağı belirtildi.

Şişli’nin ara sokaklarında saat 17:00’de bir araya gelen aktivistler altı yıl sonra Trans Onur Yürüyüşü’nü yaptı. Aktivistler ara sokakta basın açıklamalarını okurken, bir apartman dairesinden iki kadın ve bir erkek nefret söyleminde bulunarak aktivistlerin üzerine su döküp katı cisimler fırlattı. Balkondan hakaretlerde bulunan erkek, polisleri arayıp aktivistleri ihbar etti. 

Açıklamalarını alana polisler gelmeden yapan aktivistler, “Vermek zorunda bırakıldığımız altı yıllık aranın, mücadelemizden hiçbir şey eksiltmediğinin bilincinde, yeniden sokaklara dökülüyoruz. Körüklenen yalnızlaştırma politikaları ile yaşamayı kendine hak görmeyen, bu coğrafyada yeri olmadığına inandırılan translar varken, elbet trans intiharları politiktir. Hande, Mısra, Nefes, Murat, Günay, Zirve, Berrak, İpek, Deniz, Ecem ve nicelerinin ölümleri birer katliamdır. Devlet başta olmak üzere söylemleriyle transfobiyi yayan her bir yandaş da bu katliamların failidir” dedi. 

Gezi Parkı eylemlerinde direnenler ve Galatasaray Meydanı’nda gözaltına alınan Cumartesi Anneleri’yle mücadelelerinin ortak olduğunu dile getiren aktivistler şöyle devam etti:

“LGBTİ+ fobik söylemler üreten tüm parti ve örgütlenmelerin de sorumlu olduğu ‘Yeni Türkiye’de, öldürülen, baskı ve şiddete maruz kalanlar elbet yine bizleriz. Seçimlerin ‘daha az şiddetli faşizmi seçme’ üzerinden kurgulanışı dahi LGBTİ+’lar, Kürtler, mülteciler ve göçmenlere uygulanan siyasî tutumun niteliğini gözler önüne sermektedir. Kürt illerinde yüzde 80 oy alınınca söylenen ‘Biz Kürtlerden razıyız’ sözü, seçim sonucu ile yerini ‘kaybettirenin’ Kürtler olduğu söylemine bıraktı. Kürtleri her fırsatta hedef haline getirenlerle biz translara zulüm uygulayanlar birdir.”

Aktivistler polislerin alana yaklaştığının haberini aldıktan sonra dağılmaya başladı. Kısa sürede çok sayıda polis, aktivistleri kovaladı. Üçerli gruplar halinde dağılan aktivistleri polisler gözaltına aldı. Biri çocuk dokuz kişi gözaltına alındı, gece serbest bırakıldı. Gözaltına alınan 10 kişiyi polis darp etti, bazılarına ters kelepçe taktı. 

Gazetecilere de müdahale eden polis, basın mensuplarını yaklaşık 20 dakika ablukaya aldı, alandan çıkmalarına izin vermedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.