Titanic batığına turistik dalış yaptığı sırada basınç yüzünden patlayan Titan denizaltı, beş farklı kişinin hayatına neden oldu. OceanGate şirketi, kazada kendi CEO’sunu da kaybetti.
2009’da kurulan OceanGate, turistlere gemi enkazlarını ve su altı arazilerini yakından inceleme imkanı tanıyor.
OceanGate’in internet sayfasına göre kurucuları ve CEO’ları Stockton Rush, daha 19 yaşındayken “dünyanın en genç jet nakliye pilotu” olmuş bir isimdi.
Rush, şirketi neden kurduğunu anlatırken, “Derin denizi, bir zamanlar sadece astronotlar için erişilebilir olduğunu düşündüğü bir keşif duygusundan” yola çıktığını söylüyordu: “40’lı yaşlarımın başında gerçekten olmak istediğim şeyin bir kaşif olduğunu fark ettim. Uzayda olduğunu düşündüğüm tüm o şeyler, aslında okyanustaydı.”
Milyarderler, kaşifler ve babasını kırmak istemeyen bir genç… Titan denizaltında hayatını kaybedenlerin hikayesi

Stockton Rush; sonar sistemleri üreticisi BlueView Technologies, yazılım firması Entomo ve uzaktan kumandalı cihaz firması Remote Control Technology Inc. gibi çeşitli girişimlere yaptığı yatırımlarla büyük bir servet elde etti ve OceanGate’i kurabildi.
2009’da kurulan şirket, turistik seferlere ve dalışlara başlamak için bir süre daha bekledi. Yatırım arayışına giren OceanGate, 2014 yılında yaklaşık 500 bin dolar, 2020’de ise 19,3 milyon dolar yatırım aldı.
Bu yatırımlarla üç araçlık bir filo kuruldu: Antipodes, Cyclops 1 ve Titan. Her derin deniz dalış denizaltısı da beş kişilik kapasiteye sahipti.
OceanGate, 2018’de Titanic batığına yapacağı ilk yolculuktan bir ay önce bir engelle karşılaştı. Bahamalar’da haftalarca süren ve testi imkansız hale getiren yıldırım fırtınaları ve sert rüzgarlar. OceanGate’in ilk Titanic seferi bir yıl sonraya ertelendi.
O gün de şirket, ilk önceliklerinin güvenlik olduğunu söylüyordu: “Seferi yeniden planlamak zorunda kalmak bizi hayal kırıklığına uğratsa da, yoğun takvim nedeniyle test sürecini kısaltmak istemiyoruz. Güvenlik konusunda %100 kararlıyız.”
Titan denizaltısına ne oldu? İşte olası senaryo
OceanGate’in dalışları biraz rötarlı başlasa da, geçtiğimiz gün yaşanan faciaya kadar başarılı seferlere imza attılar. Pasifik, Atlantik ve Meksika Körfezi’nde 200’den fazla dalış gerçekleştirdiler. Bu seferlerde denizaltılar hiçbir sorun yaşamadı.
Titan ile Titanic enkazına yapılan yolculuk sekiz gün sürüyor. Kanada’nın St. John’s-Newfoundland kentinden yola çıkılarak başlayan seyahat ile okyanusta 610 kilometre gidildikten sonra, 4 bin metreye dalış başlıyor.
Şirketin aktardığına göre Titanic seyahatine katılmak için dalış tecrübesi gerekmiyor ama yolcular en az 17 yaşında olmalı. Yolculuk için tek bir kişi, 250 bin dolar ödemeli.
OceanGate güvenlik nedeniyle testleri bir yıl erteleyen bir şirket olsa da, kendi CEO’sunun ölümüne neden olmaktan da kaçamadı. Rush’la beraber dört kişi daha, 4 bin metre derinlikte basınçla beraber patlayan denizaltıda milisaniyeler içinde can verdi.
Basınç arızasının neden kaynaklandığı henüz belli değil.
Kaynak: ABC News
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.