Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 yaşındaki çocuk Hakan Başar isimli erkekle evlendirilecek

Mahkeme, 15 yaşında ve hamile olup düşük yapan çocuğun, Hakan Başar isimli erkekle evlenmesini isteyen ailenin talebini onayladı.

Gebze 4. Aile Mahkemesi 15 yaşındaki hamile çocuğun Hakan Başar isimli erkekle evlendirilmesi için mahkemeye başvuran ailenin talebini onayladı. Adalet Bakanlığı kanun yararına bozma talebinde bulundu. Yargıtay’ın kararı bozma nedeni “küçüğün 16 yaşına girmemiş olması” oldu.

“Pek önemli sebeple 16 yaşında evlenebilir”

Yargıtay, kararı “evlenmesine izin verilmesi istenen küçüğün 14.09.2007 tarihinde doğduğu, karar tarihinde 15 yaş 1 ay 3 günlük olduğu” gerekçesiyle bozdu. Yargıtay kararında kanun hatırlatılarak evlenme yaşının 17 olduğu fakat hakimin “pek önemli bir sebeple” onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebileceği kaydedildi.

“Küçüğün gebeliği”

Yargıtay, kararında “her ne kadar küçüğün gebeliği düşük ile neticelenmiş ise de mevcut durum itibari ile evlenmek istemesi ve ailesinin de rıza göstermesi dikkate alınarak” denildi. Gebze 4. Aile Mahkemesi’nin almış olduğu karar kanun yararına ve sonucu etkilememek üzere bozuldu:

1-4721 sayılı Kanun’un 124 üncü maddesinde erkek ve kadının onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemeyeceği, ancak hakimin olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebileceği, olanak bulundukça karardan önce anne ve baba veya vasinin dinleneceği düzenlenmiştir.

2-Somut olayda evlenmesine izin verilmesi istenen küçüğün 14.09.2007 tarihinde doğduğu, karar tarihinde 15 yaş 1 ay 3 günlük olduğu, yasada öngörülen onaltı yaşını doldurma şartını taşımadığı anlaşılmaktadır. Buna göre İlk Derece Mahkemesince evlenmesine izin verilmesi istenilen küçüğün henüz onaltı yaşını doldurmamış olduğu gözetilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken, kabulüne karar verilmiş olması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”

Mahkeme kararı değişmeyecek 

Gebze 4. Aile Mahkemesi kararının istinaf incelemesinden geçmeden kesinleşmesi nedeniyle Adalet Bakanlığı, “Kanun yararına bozma” talebinde bulundu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Bakanlığın bu talebini yerinde görerek, ve sadece bu nedenle bozma kararı verdi. Bu bozma kararı Gebze 4. Aile Mahkemesi’nin 15 yaşında evliliğe olur veren kararını ortadan kaldırmıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.