Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partili Mehmet Emin Ekmen: “Etnik ve dini temelli siyasetten uzak durma kararlılığındayız”

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi TBMM’de grup kurdu. Medyascope‘a konuşan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Emin Ekmen ve İdris Şahin, DEVA Partisi’nin etnik ve dini temelli siyaset yapmayacağını, grup kurma konusunda ise çatı partisi konusunda uzlaşma sağlanamadığını söyledi.

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grup kurma konusunda anlaştı. Grup, Saadet Partisi çatısı altında kuruldu. Grup Başkanı Gelecek Partisi’nden Selçuk Özdağ, Grup Başkanvekili ise Saadet Partisi’nden Bülent Kaya oldu. İlk grup toplantısı ise 12 Temmuz Çarşamba günü saat: 9.15’te yapılacak.

Grup kurma görüşmeleri sırasında Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) de bulunuyordu ancak daha sonra görüşmelerden çekildikleri açıklanmıştı. Medyascope, DEVA Partisi yöneticilerine grup kurma görüşmelerindeki anlaşmazlıkları ve DEVA Partisi’nin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğini sordu.

“Saadet Partisi kendi ismi ve logosu altında grup kurulmasını arzu etti”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili İdris Şahin, Meclis’te grup kurma görüşmeleri sırasında görüş ayrılıklarının olduğunu belirtti:

“Saadet Partisi kendi ismi ve logosu altında grup kurulmasını arzu etti. Biz de DEVA Partisi olarak Saadet Partisi logosu ve amblemi altında grup kurmanın doğru olmayacağını düşündük. DEVA Partisi yetkili kurullarında olumsuz görüş çıktı.”

OKUYUN: Gelecek Partisi kurucularından İzzettin Küçük: “Yerel seçimlerde Saadet Partisi’yle güçlü bir işbirliği yapılacak”

“Saadet Partisi çatısı altına girmeyi başından itibaren istemiyorduk”

Görüşmelerde konuşulan diğer fikrin ise üç siyasi partinin eşit sayıda milletvekili vererek grup kurması olduğunu söyleyen Şahin, “Bu konuda önce Saadet Partisi sonra da DEVA Partisi yetkili kurulları bunun olmayacağını ifade ettiler, dolayısıyla bu çalışma orada noktalandı” dedi.

Şahin, Avrupa Birliği, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunla ilgili konularda görüş ayrılıklarının yaşanıp yaşanmadığıyla ilgili şöyle konuştu:

Saadet Partisi’nin logosu ve parti içeriği adı altında birleşirseniz tabii ki Saadet Partisi’nin parti programında ve kamuoyunda paylaşımında ona yönelik beyanlar olabilir ama biz zaten Saadet Partisi’nin çatısı altında girmeyi başından itibaren istemiyorduk.”

OKUYUN: Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi Meclis’te grup kuracak | Yeni bir merkez sağ partisi kurulmak isteniyor

DEVA Partisi’nin ismi ve Genel Başkanın Ali Babacan olacağı herhangi bir formüle her zaman açık olduklarını belirten Şahin, “Ama henüz bu yönde atılmış adımımız söz konusu değil. Bunun zaman içerisinde gerçekleşmesinin doğru olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“Gelecek Partisi, iki logodan Saadet Partisi’ni tercih etmiş oldu”

Suni parti girişimini doğru bulmadıklarını vurgulayan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, “Bir partinin logosu altında buluşmanın daha doğru olacağını savunduk. Orada Saadet ısrar etti. Biz de kendi logomuz için ısrar etmiş olduk. Gelecek Partisi de iki logodan Saadet Partisi’ni tercih etmiş oldu” diye konuştu.

OKUYUN: Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi Meclis’te grup kuracak | Yeni bir merkez sağ partisi kurulmak isteniyor

“Görüşmeler siyasi içeriklerin tartışıldığı bir aşamaya geçmedi”

Ekmen, Meclis’te grup kurmakla ilgili detaylı görüşmelerin yapılmadığını söyledi:

Öncelikli tartışma üç partinin kurumsal bütünlüğünü, varlığını korurken dördüncü bir parti kurma teklifi oldu. Bu, siyasetin doğasına aykırı, suni bir bileşim olarak göründü. Bizden önce Saadet Partisi ‘Hayır’ dedi. Dolayısıyla görüşmeler siyasi içerik aşamasına geçmedi.”

OKUYUN: Demokrat Parti TBMM’de kurulacak yeni grupta yer almayacak: “Meclis çalışmalarını DP tüzel kişiliğiyle sürdüreceğiz”

Ekmen, görüşmeler siyasi içerik aşamasına geçseydi, “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”nin güçlü bir zemin olarak kabul görebileceğine dikkat çekti:

“Sonuçta üç parti de oraya imza atmış ama görüşmeler o aşamaya geçmedi. ‘Yeni bir parti kuralım mı kurmayalım mı?’ diyalog bunun üzerinden yürüdü. Saadet Partisi, ‘Biz buna karşıyız’ dedi. Biz de ‘Uygun olmaz’ dedik ve görüşmelerin seyri bu yönde değişti.” 

“’Dava siyaseti’ rekabet edilmesi makul bir alan değil”

Ekmen, etnik ya da dini temelli siyasetten uzak durma kararlılığını önemsediklerine dikkat çekti:

“Siyasetin rasyonel zeminde yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu ‘dava retoriğini/siyasetini’ güden Cumhurbaşkanı olmak üzere birçok parti ve lider var. Ülkeye maliyeti ağır olsa da kendileri açısından  başarılılar. Dolayısıyla hem rasyonel siyasetin gereği olarak bu noktadayız hem de dava siyaseti bizce rekabet edilmesinin makul olduğu bir alan değil.”

“AKP ile kurumsal bir diyalogumuz yok”

AKP ile kurumsal bir diyaloglarının olmadığını vurgulayan Ekmen, “Meclis’te karşılaşan arkadaşlar mutlaka selamlaşıyordur. CHP ile de Altılı Masa’nın geliştirdiği bir hukuk ve diyalog zemini devam ediyor. Burada her ne kadar CHP medyasındaki bazı tartışmalar DEVA Partilileri üzse de kurumsal olarak CHP’den karşılıklı hukuku zedeleyen bir şey görmedik ” diye konuştu.

“Logoyu pusulaya koyamamanın getirdiği ciddi bir tartışma var”

DEVA Partisi’nde seçimlerde logoyu pusulaya koymamanın getirdiği ciddi bir tartışma olduğunu aktaran Ekmen, “Bu, CHP ile ilgili bir şey değil, partinin kurulduktan sonraki ilk seçimde logosunun pusulaya koymamasıyla ilgili bir rahatsızlık” dedi.

Ekmen, şu anda 15 milletvekiline 81 ili, 20 bakanlığı, meclis komisyonlarını takip amacıyla bölüştürdüklerini söyledi. 15 milletvekilinin soru önergeleri, basın açıklamaları, sahada yapılacaklarla güçlü bir performans ortaya koymayı hedeflediklerine dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.