Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’de muhalif isimler disipline sevk edildi | “Eleştiriyle, partiye zarar verme yönündeki çabaları ayırmak gerekir”

İYİ Parti içinde Meral Akşener’e muhalif isimler olarak bilinen ve seçimlerden sonra Akşener’i istifaya çağıran altı kişi kesin ihraç istemiyle disipline sevk edildi. Medyascope’ a konuşan İYİ Parti Sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanı Kürşad Zorlu, “Eleştiri ile hakareti ve partiye zarar verme yönündeki çabaları birbirinden ayırmak gerekir” dedi.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) ile aynı anda bugün (19 Temmuz) Merkez Disiplin Kurulu (MDK) toplandı. Seçimlerden sonra Meral Akşener’i istifaya davet eden, parti içindeki muhalif isimlerden, İYİ Parti Merkez Disiplin Kurulu eski başkanı Ethem Baykal ile Kurucular Kurulu üyeleri Sevinç Gümüş, Tamer Kayaalp, Musa Ertugan, Günay Kodaz ve İsmet Koçak genel başkan imzasıyla kesin ihraç istemiyle Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edildi.

İYİ Parti Sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanı Kürşad Zorlu, gelişmeyi Medyascope‘a değerlendirdi:

“Siyasi partiler kanunu ve Parti Tüzüğümüze göre devam eden bir süreçtir. Bu çerçevede Merkez Disiplin Kurulumuz kendi işleyişi içerisinde süreci titizlikle yürütecektir. Bu aşamada soruşturma hakkında bir şey söylememiz doğru değildir. Soruşturma belirli bir olgunluğa eriştiği takdirde kamuoyumuzla paylaşılacaktır. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki yapıcı eleştiri ile hakareti ve partiye zarar verme yönündeki çabaları birbirinden ayırmak her siyasi partinin dikkate alacağı hususlardır. Partimiz, önümüzdeki süreçte Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in önderliğinde tüm mensuplarımızla kenetlenerek milletimizin güçlü sesi olacaktır.”

OKUYUN: İYİ Parti Olağan Kurultayı’nda Akşener tek aday | Merkez parti olmak için yola çıkıldı ama milliyetçi kanat daha mı etkin?

Tüzüğe göre kesin çıkarma cezası

İYİ Parti Tüzüğü’ne göre disiplin cezaları ve cezaları gerekli kılan haller, 76. maddede düzenleniyor ve D bendinde kesin çıkarma cezası tarifleniyor:

Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğünün hükümlerinden belirtilen partinin organ, delege ve adaylarının seçim esas ve usullerini seçim sonuçlarını etkileyecek şekilde kasten ihlal etmek. Genel Başkan, Başkanlık Divanı, Genel İdare Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu, Merkez Danışma ve Yüksek İstişare Kurulu üyeleri ile İYİ Parti milletvekilleri ve belediye başkanları aleyhinde sosyal medyadan, yazılı veya görsel basın yolu ile asılsız iddialarda bulunmak ve bunları tekrarlamak. Seçimlerde parti aleyhine çalışmalarda bulunmak.

OKUYUN: Akşener’den hem İttifak’a hem parti içi muhalefete: “Pişmanım, kuyruk siyasetine mal oldu”

Akşener’i istifaya çağırmışlardı

İYİ Parti Kurucular Kurulu üyesi ve Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ethem Baykal, 28 Mayıs’ta attığı tweetle Akşener’i istifaya davet etmişti. Baykal’ın da arasında olduğu parti içinde muhalif olan Ortak Akıl Platformu’nun İYİ Parti 3. Olağan Kurultayı’nda Akşener’e rakip çıkaracağı bekleniyordu. Platform, 21 Haziran’da açıklama yayınlayarak, “partiye kan kaybettireceği için” aday çıkarmayacaklarını duyurmuştu. 

24 Haziran’da yapılan kurultayda Akşener, parti içi muhalefete ve partiden ayrılan isimlere sert sözlerle yüklenmişti. Akşener, “Artık bu partide şımarıklık bitmiştir” diyerek parti içi muhalefete de kapıyı göstermişti. 

İZLEYİN: İYİ Partili Hasan Subaşı, Hıdır Göktaş’ın sorularını yanıtladı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.