İYİ Parti, olağan kurultayı yarın (24 Haziran) Ankara’da yapılacak. Kuruluş felsefesinden uzaklaştığı eleştirileri yapılan İYİ Parti’de, genel başkanlık için tek aday Meral Akşener olacak.
İYİ Parti, yarın (24 Haziran) Ankara’da 3. olağan kurultayını yapacak. Kurultay kararı 30 Eylül 2022’de alınmış ve ocak 2022’ye kadar ilçe ve il kongreleri tamamlanmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından kurultay tarihleri duyuruldu. Genel Başkan Meral Akşener’in imzasıyla, 24-25 Haziran tarihlerinde kurultaya gidilmesi için hazırlıkların yapılması talimatı, 22 Mayıs’ta genel sekreterliğe iletildi.
İYİ Parti haziran ayında olağan kurultaya gidiyor
Bin 300 delegenin oy kullanacağı kurultayda Genel Başkan ve Genel İdare Kurulu (GİK) ile Merkez Disiplin Kurulu üyeleri seçilecek. Kurultaydan sonra 50 kişilik GİK’ten Başkanlık Divanı seçilecek. Tüzük değişikliği yapma yetkisi olan kurultayda, genel başkan olacak kişinin görev süresinin uzatılacağı ancak vazgeçildiği gündeme geldi.
Akşener’e rakip yok, güven tazeleyerek yola devam edecek
İYİ Parti’de üyelerin, genel başkanlığa aday olabilmek için milletvekili seçilme şartlarını taşıması ve kurultay delegelerinin tam sayısının yirmide birinin yazılı teklifinin sunulması gerekiyor. Kurultay tarihinin belli olmasının ardından aday olacağını duyuran Akşener, genel başkanlığa aday olmak isteyenlere de çağrı yaptı ancak yarın karşısına rakip çıkmayacak. Akşener’in “güven tazelemiş lider” olarak yola devam edeceği görüşü öne çıkıyor.
Akşener’in kurultayda yapacağı konuşmada Millet İttifakı’na yönelik mesajlar vermesi beklenirken, kurultayda seçimlerin “muhasebesi” yapılacak. Oy oranını ve milletvekili sayısını artıramayan İYİ Parti’nin, milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından kurultaya gitmesinin, eleştirilerin etkilerinin artmasının önlemek için olduğu düşünülüyor.
İYİ Parti’ye kuruluş felsefeleri eleştirisi
İYİ Parti’de eleştiriler “kuruluş felsefesinden uzaklaşıldığı” üzerinde yoğunlaşıyor. Partinin, siyasette merkezde oluşan boşluğu doldurmak için yola çıktığı, bunda bir süre etkili olduğu ancak zaman içinde merkezden uzaklaşmaya başladığı eleştirilerin odağını oluşturuyor. kurultayda , İYİ Parti’nin merkez sağ parti olma hedefine mi döneceği, yoksa milliyetçi yaklaşımların daha etkin mi olacağına dair eğilimin netleşmesi bekleniyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Muhalif grup “partiye kan kaybettireceği için” aday çıkarmayacak
İYİ Parti Kurucular Kurulu üyesi ve Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ethem Baykal, 28 Mayıs’ta attığı tweetle Akşener’i istifaya davet etmişti. Baykal’ın da arasında olduğu parti içinde muhalif olan Ortak Akıl Platformu, aday çıkarmayacaklarına dair 21 Haziran’da açıklama yayınladı. Platformun “İYİ Parti’de kuruluş amaçlarından sapma olarak görülen yönetimsel yanlışlara dur demek” amacıyla kurulduğu belirtilen açıklamada, taleplerinin saklı kaldığı ve takipçisi olacakları belirtildi ve şu sözlere yer verildi:
“Bu süreçte partimizde devam eden istifalar ve hafta sonu yapılacak kurultayda, üzerinde ittifakla mutabık kaldığımız Genel Başkan adayıyla seçim yarışına girmenin bu aşamada Partimizdeki kan kaybının artarak devam edeceğine dair endişelerimizi artırmıştır. Partinin kurucusu olan ve her aşamasında emek sarf eden bizler, bu muhtemel vebale ortak olmak istemiyoruz.”
Tepkisini istifayla gösterenler oldu
İYİ Parti’de tepkisini istifa yoluyla gösteren isimler de oldu. Seçimlerin ardından parti kurucularından ve eski milletvekilleri Ahat Andican ve Aytun Çıray, GİK Üyesi Emine Küçükali istifa etmişti. Milletvekili adaylarının belirlenmesinde temayül yoklamalarının demokratik olmadığını söyleyen ve aday gösterilmemesine tepki gösteren parti kurucularından, İYİ Parti İBB Meclis Üyesi Taylan Yıldız da geçtiğimiz günlerde istifa etti.