Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yurt dışındaki seçmen oy kullanmalı mı? İşte görüşleriniz

Yurt dışındaki seçmen 28 Mayıs’taki cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda yüzde 59,71 oyla tercihini Recep Tayyip Erdoğan’dan yana yaptı. Erdoğan, yurt dışında toplam 1 milyon 59 bin 494 oy aldı, Kılıçdaroğlu ise 714 bin 965’te kaldı. Yurt dışında kullanılan geçerli oyların sayısı da 1 milyon 774 bin oldu. Bu oyların yaklaşık yüzde 40’ı Almanya’da kullanıldı. Erdoğan Lübnan, Ürdün, Mısır gibi ülkelerde de yarışı önde tamamladı.

Size sorduk: Yurt dışındaki seçmen, Türkiye’deki genel seçimlerde oy kullanmalı mı? Neden oy kullanmalı/kullanmamalı?

Şimdi sıra geldi görüşlerinizi yayınlamaya:

“Evet, kullanmalı” diyenlerin görüşleri

(Anonim, 40, Kosova)

Evet, kullanabilmeli. Yurt dışı deyince herkesin aklına süper Batı ülkeleri geliyor ama herkes öyle ülkelerde yaşamıyor. Ben, uzun zamandır Türkiye’den daha az gelişmiş bir Balkan ülkesinde iş amaçlı yaşıyorum. Türkiye’de uzun yıllar vergilerimi ve sosyal güvenlik primlerimi ödedim, ödüyorum. Hâlâ bir vatandaş olarak ülkemi kimin yönetebileceğine dair tabii ki bir sözüm var, olmalı da.

(Mehmet Moralı, 67, Bodrum)

Evet, kullanmalı ama Türkiye’de belli bir süredir, (diyelim 5 yıl) belli bir yerde yaşayan yabancılar da yerel seçimlerde oy kullanabilmeli. Çifte vatandaşlığı olup, başka bir ülkede oy kullananlar da Türkiye’de genel seçimlerde oy kullanamamalı.

(Anonim, 39, İstanbul)

Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar, nerede olursa olsun oy kullanma hakkına sahip olmalı. Diğer taraftan ya çifte vatandaşlık kalkmalı ya da çifte vatandaş olanların sadece bir ülkede (tercihen yaşadıkları ülkede) oy kullanması sağlanmalı. Bir kişinin, iki farklı ülke seçimlerinde oy kullanması orantısız bir güç ve olası bir çıkar çatışması.

(Ahmet Tumba, 25, Manisa)

Evet.

(Öykü Tümer, 38, İstanbul)

Yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, çok geniş bir kategori. Seçme ve seçilme hakkı ile vatandaşlık birbiriyle çok yakından ilişkili. Yarın, “Diyarbakır’da oturanlar da oy vermesin” denebilir ve bu bizi çok tehlikeli bir yere götürür. Burada esas mesele çifte vatandaşlık politikası.

(Sevil Köksal, 65, Ankara)

Yurt dışındaki seçmenlerin büyük kısmı dini cemaatlerin en rahat etki ettiği ve yönlendirdiği kişiler. Menfaatimiz için kullandırılmaması gerekir ama eğer demokrasiye inanıyorsak ilkesel olarak onlar da oy kullanabilmeli gerekir.

“Hayır, kullanmamalı” diyenleri görüşleri

(Anonim, 45)

Hayır, kullanmamalılar. Senede sadece 20-30 günlüğüne tatil ve kiraya vermek için mülk arayışına geldikleri ülkemizin yönetimine karışmamalılar.

(Anonim, 53, Bursa)

Bence kesinlikle kullanmamalılar. Onların yüzünden biz çekiyoruz. Cemaat ve Diyanet tarafından bedava götürülmüşler bizim akrabaların dediğine göre, bizimkiler zaman, para harcayıp gitmemişler bile.

(Mehmet Kösem, 55, Ankara)

Kesinlikle hayır. Herkes sadece yaşadığı yerin/bölgenin idaresinde rol almalı. Zaten yeterince bilgi ve değerlendirmeden yoksun seçmen varken, ülkesini sadece malum TV’lerden gördüğüyle bilenler, “Oh ne güzel, avro 30 TL oldu” diyenler toplumun kaderinde etkili olmamalı.

(Anonim, 55, İstanbul)

Hayır, kesinlikle kullanmamalı. Benim şartlarımda yaşamayanlar , benim seçimimde söz sahibi olmamalı.

(Anonim, 45, Bremen – Almanya)

Kullanmamalı. Vatandaşlık hakkı, oy verme hakkı vermemeli. Ülkede yaşamıyorsak, ülkenin kaderinde söz sahibi olamayız.

(Anonim, 41, İstanbul)

2023 Genel Seçimleri’nde İngiltere’ydim. Oradaki Türkler zaten ülkeye adapte olmayı reddeden ve orayı da Türkiye yapmaya çalışan bir azınlık. Çoğunluğu İngiltere’de mağdur edebiyatı yaratıp özgürlük, bireysellik isterken, Türkiye seçimlerinde AKP’ye oy veren kişiler. 10 kişiden 8’i böyle maalesef. Çoğu da homofobik, kebapçı, pizzacı dükkanı olan muhafazakar Anadolu aileleri.

(Anonim, 38, İstanbul)

Sadece vergisini Türkiye’ye ödeyen bireyler oy verme hakkında sahip olmalı. Kazancını ülkeyle paylaşmayan kişilerin ülkenin yönetilmesi hakkında söz sahibi olması doğru değil.

(Adem Sağ, 58, Almanya)

Bence yurt dışındaki seçmen, genel seçimlerde oy kullanmamalı çünkü seçimin sonucundan etkilenmiyor.

(Eda Saraç, 33, İstanbul)

Hayır. Buraya sadece tatil için gelen, burayı ucuz tatil köyü gibi değerlendiren, buradaki gelişmelerden etkilenmeyen gurbetçiler oy kullanmamalı.

(Merve Bilvar, 30, İstanbul)

Hayır.

(Ersin Taş, 38, İstanbul)

Yurt dışına giden ve orada yaşamak için hayat kuran kimsenin buradaki politikayı etkileyecek şekilde oy kullanmasını doğru bulmuyorum. Seçim sonuçlarıyla ilgili olarak onların hayatlarında hiçbir şey değişmedi. Bizim hayatımız ise bambaşka düzeni olan insanların oylarıyla değişiyor. Bu açık ara haksızlık.

(Gürhan Emiroğlu, 58, İzmir)

Yurt dışı seçmen oy kullanmamalı, kesinlikle.

(Anonim, 27, Paris)

AKP seçmenleri Türkiye’ye geri dönmeli ve Avrupa’daki gurbetçiler oy kullanmamalı.

(Hulusi Zeybel, 65, İstanbul)

Yurt dışında yaşayanların oy kullanması antidemokratik bir uygulamadır. Çünkü artık yaşamadığı, birkaç yılda bir turist olarak geldiği eski ülkesinin olumlu ya da olumsuz koşullarından doğrudan etkilenmemektedir. O nedenle antidemokratik bir uygulamadır ve yasal olarak engellenmelidir.

(Cüneyt Özkurnaz, 57, Bursa)

Hayır, kullanmamalı.

(Mehmet Taş, 67, İstanbul)

Hayır. Kesinlikle kullanmamalı. Bu ülkede yaşayıp ekonomik ve sosyal sorunlara adapte olmayan, sıkıntı ve zorlukları birebir yaşamayan insanların ülke kaderiyle oynama hakkı olmasın.

(Anonim, 29, İstanbul)

“Demokrasi” dediğimiz şey yaygın tanımıyla herkesin kendi çıkarını kollaması. Türkiye’de seçmen davranışı bu kalıba ne kadar uyuyor, bilmiyorum ama gelirini yurt dışında kazananların çıkarları, bulundukları ülkenin politikalarıyla girift kriterlere tabî oluyor. Bu kriter farkı benim için görüşten bağımsız olarak “yurt dışı seçmen” kavramını kaldırmak için yeterli sebep.

(Tarık, 42, Trabzon)

Kesinlikle oy kullanmamalı. Oradan nemalanıp burası için ahkam kesiyorlar.

(Nurten Yücel, 61)

Yurt dışında yaşayanlar kesinlikle Türkiye için oy kullanmamalı. Oradakiler kötüleşen yaşam koşullarından bihaberler. Yüzde 95 iktidar medyasına maruz kalıyorlar, başka haber kaynaklarından bihaberler. Kısacası, eski nesiller otomatik yalanlarla oy kullanıyor.

(Hakan, 52, İstanbul)

Hayır, kullanmaması gerekir çünkü bir ülkenin sorununu, refahını o ülkede yaşayan bilir. Dolayısıyla çözümcüyü de o ülkede yaşayan seçmeli.

(Barış Cesur, 28, Antalya)

Kesinlikle kullanmamalı! Oranın ekonomik düzen ve refahı yaşadığı yere göredir. Türkiye’de döviz kurunun yüksek seviyelerde olması kimilerinin işine gelmesi sebebiyle “Bu düzen devam etsin” modunda olan insanlar var. Lâkin, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde vatan bir bütündür ve 85 milyon refah içinde yaşamalıdır ve tabii geleceklerine bu topraklarda yaşayan aslî unsurlar karar vermelidir!

(Mustafa Temurtaş, 30, Ankara)

Kullanmamalı. Bana göre her vatandaş etnik kimliğine göre değil, alınan her kararın hayatını doğrudan etkilediği ülke için oy kullanmalı. Almanya’da yaşayan bir kişi, burada alınan kötü ekonomik kararların, dış politikada yapılan yanlışların veya saçma yasakların olumsuz etkilerini yaşamıyor. Dolayısıyla, bence kişiler sadece yaşadıkları ülke için oy kullanmalı.

(Anonim, 56, Harput)

Kesinlikle kullanmamalı. Herkes oyunu Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde, ikamet ettiği yerde kullanmalı. Yurt dışında yaşayanlar, ülkemizde yaşayanların geleceğini tayinde etkili olmamalıdır.

(Mehmet Bekarlar, 56, Kayseri)

Vergi vermeyen, ülkenin ekonomik ve sosyal hayatına, geleceğine katkı vermeyen, paralı askerlikle vatan görevini yapan, emekliliği dahi yurt dışında yaşayan hiç kimse “ülkenin kaderi” ile oynayamaz, oy vermemeli…

(Onur Görkem Ermeral, 28, Eskişehir)

Burada üretip, burada kazanmayan, siyasi tercihlerinin sonuçlarıyla baş başa kalmayan hiçbir vatandaş oy kullanmamalı. Kullanacaksa da kütüğüne kayıtlı olduğu şehirde kullanmalı. Aksi halde onların bencil çıkarları, benim geleceğimi şekillendiriyor.

(Lale Dilligil, 69, Ankara)

Kullanmamalı. Hiç kimse içinde yaşamadığı, katkıda bulunmadığı, emek vermediği hele hele sonuçlarına hiç katlanmadığı alanlarda söz sahibi olmamalı. Seçim sonuçlarını pekâlâ etkileyebilecek bir “yurt dışı oyun” sırf nüfusuna kayıtlı -çifte vatandaşlığı olanlar dahil- olması dolayısıyla verilebilmesini, yerel ya da genel herhangi bir seçimde böyle bir hakka sahip olunmasını kabul edemiyorum.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.