Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti Olağan Kurultayı’nda Akşener tek aday | Merkez parti olmak için yola çıkıldı ama milliyetçi kanat daha mı etkin?

İYİ Parti 30 Eylül 2022’de kurultay yapma kararı almıştı. İYİ Parti Olağan Kurultay’ı 24 Haziran’da toplanıyor. Akşener, tek aday. Merkez partisi olmak için yola çıkan İYİ Parti’nin milliyetçi kanada kaydığı eleştirileri var ancak eleştiri sahipleri kurultayda belirleyici olamayacak.

Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce kurultay kararı alan İYİ Parti, ilçe ve il kongrelerini seçimlerden önce tamamlamıştı. Kurultay’ın seçim yenilgisinin hemen ardından yapılması, kurultay sürecinde kapsamlı bir seçim değerlendirmesi yapılması beklentisini doğursa da tartışmanın kurultay salonuna taşınması beklenmiyor.

Medyascope’un aldığı bilgilere göre İYİ Parti Olağan Kurultay’ı ATO Congresium’da 24 Haziran’da yapılacak ve bin 300’ü aşkın delege katılacak. Kurultay’da genel başkanlık, genel idare kurulu ve merkez disiplin kurulu üyelikleri için seçim yapılacak. Genel İdare Kurulu 50, Merkez Disiplin Kurulu ise 11 üyeden oluşuyor. Kurultay ilk ilan edildiğinde iki gün yapılacağı açıklanmıştı ancak tek gün yapılacak.

Okuyun: İYİ Parti ve Saadet Partisi’nden kongre kararı

Akşener tek aday

Genel başkanlık için şu ana kadar Meral Akşener’den başka aday çıkmadı ve çıkması da muhtemel görünmüyor. Akşener’in geciktirmeden kurultay kararı almasının, seçim yenilgisinin hemen ardından eleştiriler artmadan ve parti içindeki etkileri büyümeden kurultaya gidip, konuşmasıyla geçmiş dönem eleştirisi, özeleştirisi yapıp ve ardından kongrede yeniden seçilmiş, güven tazelemiş lider olarak yoluna devam etme yaklaşımının belirleyici olduğu görüşü öne çıkıyor.

Parti yönetiminde kapsamlı değişiklik beklenmiyor

Genel İdare Kurulu’nda kapsamlı bir değişiklik olup olmayacağı konusunda üst düzey bir parti yetkilisi, şunları söyledi: 

“O tamamen Genel Başkan’ın takdirindedir. Parti yönetiminde değişiklik olup olmayacağına genel başkan karar verir. Genel İdare Kurulu seçiminde blok liste mi olur, çarşaf liste mi, kongre günü Genel Başkan duruma göre karar verir. Başkanlık Divanı da kongreden sonra GİK üyeleri içinden seçiliyor ve zaten bunlar birer görevlendirmedir. Genel Başkan görev tevdi eder ve bu görevler yerine getirilir. Belli periyotlarla de Genel Başkan takdir ederse bu görevlerde değişiklik olur, görev alındığı gibi devredilir.”

Sorun yaratacak eleştiriler Kurultay’a taşınmaz

Seçim sürecinde yaşananlara ilişkin partinin alt organlarından üst yapıya doğru bir eleştiri süreci sağ partilerde olmayan bir şey. Bu nedenle eleştirel yaklaşanlar tepkilerini istifa ederek ya da bir kenarda durarak ortaya koymaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde parti kurucularından ve eski milletvekilleri Ahat Andican ve Aytun Çıray, GİK Üyesi Emine Küçükali istifa etmişti. Parti’den istifa etmeyen ancak eleştirel yaklaşıp bir köşede duranlar da var.  

Eleştirilerin kaynağı: “Merkez diye yola çıktık MHP’ye yaklaştık

İyi Parti’nin siyasette merkezde oluşan boşluğu doldurmak için yola çıktığı, bunda bir süre etkili olduğu ancak zaman içinde merkezden uzaklaşmaya başladığı eleştirilerin odağını oluşturuyor. Parti siyasetinde etkin olan ancak kendini kenara çeken bir partili Medyascope’a şu değerlendirmeyi yaptı:

“Çok eksik ve yanlışlarımız var ama eleştiriye hazır değiliz”

“Seçimlerde Kılıçdaroğlu’nun kazanmasını bekledik. Bu önemli bir kazanım olacaktı. Türkiye için de yararlı olacaktı. Kaybedersek de etkisiz ve yetkisiz bir Meclis’in parçası olacaktık. Çok eksik ve yanlışlarımız var ama eleştiriye hazır değiliz. Kırmadan, dökmeden söylemeye çalışıyoruz.” 

“MHP ile yarışmaya başladık”

“Merkez partisi olmak için yola çıkmıştık, merkeze yaklaşmıştık ama bir anda merkezden uzaklaşmaya ve MHP ile yarışmaya başladık. Bu da bize değil, MHP’ye yaradı. Taklit olmaya başlayınca bu durum aslına yarar ve böyle olunca MHP’nin oyları yükseldi.”

“Herkes HDP’ye vurmayı marifet saydı, bu da AKP’ye yaradı”

“Seçimden önce herkes HDP’ye vurmayı marifet saydı, bu da AKP’ye yaradı. HDP gibi bir sorunumuz yok, o sorun devlete ve iktidara ait. Bu topu iktidarın eline atmamız gerekirdi. Devlet topu bizim sahamıza attı ve biz de onunla oynadık. Bu da iktidarın işini kolaylaştırdı.”

“Parti merkezden uzaklaşıyor”

“Meral Akşener, ‘Ben demiştim’ diyerek masadan kalkmasının haklı olduğunu anlatarak tek aday olur. Bazı şeyleri hala okuyamıyoruz. Merkez sağda boşluk var ve partiyi oraya çekmek gerekir ancak şu anki Meclis grup yönetimimize bakarsak, parti merkezden uzaklaşıyor ve milliyetçi kanadın etkisine giriyor.”

Okuyun: Akşener ve Yavaş, İYİ Parti Ankara İl Kongresi’nde | Akşener: “2018 seçimlerinde Kılıçdaroğlu’ndan 15 milletvekili talep etmemin sonuçlarından biri karşımda oturuyor”

MHP içindeki mücadele şu an partide  devam ediyor

Parti’nin, merkez sağ kanadı temsil etmesini savunan ve kurultay öncesinde “sessiz” kalan ve kurultaya katılmayacağını belirten eski bir milletvekili partiden istifa etmeyeceğini belirterek, eleştiri ve kaygılarını şöyle dile getirdi:

“Ciddi bir hayal kırıklığı içindeyim. Parti’yi merkez sağa çekmeye çalıştık ama beceremedik. Partinin yeni kimliği parti grup yönetiminin belirlenmesiyle ortaya çıktı, kurultayda daha da netleşir.”

“Son bir yıldır söylemlerde bir değişim başlamıştı zaten ve partiye son katılan arkadaşlarımızın siyasi duruşuyla bu daha da belirginleşmeye başlamıştı. MHP içindeki mücadele şu anda parti içinde devam ediyor. Yeni bir kesime ve yeni fikirlere hitap etmiyorsanız varlık nedeniniz aşınır. Parti’nin vatandaş nezdinde milliyetçi ama merkeze hitap eden söylemi belirleyiciydi bu gitti yerine klasik milliyetçi kesime hitap eden anlayış benimsendi.” 

“Parti MHP ve AKP yaklaşımından ne ölçüde uzak durabilecek göreceğiz. Partinin istikameti açısından iyimser değilim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.